PO VLASNICI BORDELA ILI PO KOBILI? Postoje 2 VERZIJE! Evo KAKO je policijsko vozilo dobilo čuveno ime MARICA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

zašto baš marica?

PO VLASNICI BORDELA ILI PO KOBILI? Postoje 2 VERZIJE! Evo KAKO je policijsko vozilo dobilo čuveno ime MARICA!

Među policajcima se odomaćio izraz “Pošalji crnu Mariju”, koji se odnosio na boju kočije, ali i brzinu kojom je trebalo da stigne na mesto zločina

Objavljeno:

Iako većina veruje da je policijsko kombi vozilo dobilo nadimak u inspirativnom trenutku nekog domaćeg šaljivdžije, istina je drugačija.

Naziv “marica” vodi poreklo iz engleskog jezika. Još u 19. veku, crne policijske kočije nazivane su “Black Maria” širom engleskog govornog područja.

Ipak, dalja etimologija nadimka nije najsigurnija i račva se u dva pravca.

Prvi se vezuje za “Crnu Mariju”, slavnu kobilu koja je sredinom 19. veka u SAD pobeđivala u mnogim trkama, a zbog velike popularnosti koju je stekla, postalo je uobičajeno da crni konji dobijaju njeno ime.

Marica
foto: Marina Lopičić

Takođe, među policajcima se odomaćio izraz “Pošalji crnu Mariju”, koji se odnosio na boju kočije, ali i brzinu kojom je trebalo da stigne na mesto zločina.

Prema drugoj teoriji, mada manje verovatnoj, poreklo nadimka vezuje se za Afroamerikanku Mariju Li, koja je u prvoj polovini 19. veka u Bostonu posedovala bordel. Kako je bila veoma krupna i jaka, policija ju je često zvala u pomoć pri intervencijama, kada bi posetioci pravili probleme u bordelu.

Navodno je Marija bila veoma revnosna, da ju je policija zvala kao ispomoć i prilikom drugih intervencija, pa je vremenom i policijska kočija, kao verni policijski pomoćnik, dobila nadimak Crna Marija.

(Espreso / Nezavisne novine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.