DRAGAN SE BAVI ZANATOM KOJI SKORO DA VIŠE NE POSTOJI U SRBIJI: To je počeo da radi IZ DOSADE! (FOTO)
Nova Varoš, Foto: Printscreen RTS

"jednom majstor, uvek majstor"

DRAGAN SE BAVI ZANATOM KOJI SKORO DA VIŠE NE POSTOJI U SRBIJI: To je počeo da radi IZ DOSADE! (FOTO)

Nekada se govorilo da dobar zanat zlata vredi. Potreba za uslugama zanatlija nije prestala ni u 21. veku, ali je sve teže doći do pravog majstora svog zanata

Objavljeno: 14:25h

78-ogodišnji Dragan Bjelić iz Nove Varoši je poslednji metlar - proizvođač brezovih metli u ovom kraju. Ovim poslom kao hobijem je počeo da se bavi tek u penziji koju je stekao kao obućar i stolar.

Jednom majstor, uvek majstor, potvrđuje penzioner Dragan Bjelić, koji je metle počeo da pravi da prekrati zimsku dosadu.

"Pravio jedno dva tri puta za mene, sve malo pobolje, pobolje i posle ljudi vidješe, daj meni, daj meni, ja redom posle", kaže Dragan Bjelić, metlar iz Nove varoši.

Dragana Čolović iz Nove Varoši kaže da je stalni Draganov kupac: „Metlu trenutno koristim za štalu, kvalitet metle je super i ništa bolje nema od brezove metle".

1 / 3 Foto: Printscreen RTS

Čim se otopi sneg Dragan krene po lesku za drške i brezovinu put bespuća Zlatara i Murtenice.

"Brezovina mora da bude mlada, ako je stara breza onda će brzo da se izlomi, čim se osuši, a ovo mlado neće. Pripremim je sad dok još nije olistalo i ja mogu da pravim do pola ljeta ako treba. I posle, opadne list, ja jopet pripremim i cele zime imaš posla", objašnjava Dragan Bjelić, metlar.

Ovaj, kako kaže, najbolji usisivač za dvorišta i asfalt, na pijaci proda koliko iznese, jer ih jedini pravi u kraju; dnevno desetak metli napravi, a uz njih i varjače, oklagije, stoličice, daske.

Na opasku da je stvarno majstor, Dragan kaže: "Ma to majstor, tu majstora nema, da ti kažem, ko voli on nek izvoli, ali neće niko da radi".

I premda i za savijanje metle, treba snage, Dragan kaže radom se brani od starosti i slabosti.

( Esoreso / Rts )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.