VIŠE OD 60 ODSTO TINEJDŽERA PRIMILO VAKCINU! Neočekivan odziv za lekare, evo šta treba da znate pre vakcinacije
ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

pozitivan odziv

VIŠE OD 60 ODSTO TINEJDŽERA PRIMILO VAKCINU! Neočekivan odziv za lekare, evo šta treba da znate pre vakcinacije

Cepivo protiv HPV uvedeno je kao preporučeno u naše protokole 2018, a od ove godine besplatno je za dečake i devojčice uzrasta od devet do 19 godina

Objavljeno:

Interesovanje za HPV vakcinu je veliko, neki domovi zdravlja su već potrošili prvu količinu, a distribucija će se vršiti prema planu i programu koji prave epidemiolozi Instituta "Batut".

Sledeća količina stiže naredne srede, a javnost će biti informisana čim pristignu nove količine, rekla je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Vakcina protiv HPV virusa je ključna u sprečavanju razvoja raka grlića materice, od koga je u Srbiji tokom 2020. godine obolelo 1.087 žena, dok su bitku sa ovim kancerom izgubile njih 453. Devojčice u Srbiji odnedavno imaju priliku da besplatno, dobrovoljno, dobiju cepivo koje štiti od ove opake bolesti.

- Vakcina nam je stigla pre sedam dana, a mi smo već vakcinisali oko 70 tinejdžera - rekla je dr Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije Doma zdravlja Palilula, najvećeg doma zdravlja u Srbiji.

1 / 5 Foto: Profimedia

Cepivo protiv HPV uvedeno je kao preporučeno u naše protokole 2018, a od ove godine besplatno je za dečake i devojčice uzrasta od devet do 19 godina.

- U dve doze vakcinu dobijaju deca od devet do 14 godina, dok se za uzrast od 15 do 19 godina vakcina primenjuje u tri doze. Uloga pedijatara je da pravovremeno informišu roditelje o benefitima, kao i o bezbednosti HPV vakcine. Trenutno imamo više devojčica koje su zainteresovane za vakcinaciju - naglasila je dr Jovanović.

HPV virusi, osim raka grlića materice, dovode se i u vezu sa pojavom genitalnih bradavica (kondiloma), malignim promenama na anogenitalnoj regiji, kao i sluznici ždrela i grla.

- S obzirom na to da je ova vakcina devetovalentna i štiti od najčešćih tipova HP virusa, a što je najvažnije efikasna je i bezbedna, uloga ginekologa je da obavesti i uputi pacijentkinje na njeno postojanje, njenu efikasnost i bezbednost - istakla je prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog u Domu zdravlja na Čukarici.

Kampanju za što masovniji obuhvat HPV vakcinom pod sloganom "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE" podržalo je i Ministarstvo nauke i prosvete. Državni sekretar u ovom ministarstvu prof. dr Ivica Radović rekao je da je vakcinacija protiv HP virusa, kao preventivna mera, ogroman iskorak, i da "stajemo rame uz rame sa 140 zemalja sveta gde je do sada dato više od 500 miliona doza", prenose Novosti.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.