ZBOG ČEGA ŽELEZARA U SMEDEREVU GASI JEDNU VISOKU PEĆ? Ovo su svi detalji
Železara Smederevo, Foto: Profimedia

TRENUTNA SITUACIJA

ZBOG ČEGA ŽELEZARA U SMEDEREVU GASI JEDNU VISOKU PEĆ? Ovo su svi detalji

Svoje poslovanje prilagodili su, kaže Mihailović, trenutnoj situaciji, a kada budu stvoreni uslovi peć će biti ponovno pokrenuta

Objavljeno:

Smederevska železara "HBIS Srbija" počela je pripreme za gašenje "visoke peći broj 1". Do kraja prvog kvartala bila je jagma za čelikom, a kompanija navodi da je situacija sada potpuno drugačija i da se prilagođavaju zahtevima svetskog tržišta. Železara je najveći srpski izvoznik i zapošljava više od 5.500 ljudi pa je ta odluka otvorila i pitanja – kakve će posledice imati smanjenje proizvodnje.

Vladan Mihailović, izvršni direktor u "HBIS Srbija", kaže za RTS da je kompanija HBIS donela poslovnu odluku da privremeno obustavi rad Visoke peći broj jedan u cilju dalje optimizacije procesa, smanjenja troškova i poboljšanja efikasnosti rada.

Svoje poslovanje prilagodili su, kaže Mihailović, trenutnoj situaciji, a kada budu stvoreni uslovi peć će biti ponovno pokrenuta.

"Po izbijanju ukrajinske krize mi smo se suočili sa drastičnim smanjenjem sirovina iz tog pravca i to smo rešili prolagođavanjem logističkih pravaca, a takođe uočili smo smanjenje potreba naših kupaca za čelikom, napravili analize i zaključili da sve potrebe možemo da zadovoljimo radom jedne visoke peći", rekao je Mihailović.

Rad peći se, kaže, obustavlja privremeno i to neće mnogo uticati na dalje poslovanje železare.

"Tokom prvih šest meseci imali smo reduciran rad obe peći i sada kad se zaustavi peć broj jedan, peć broj dva radiće punim kapacitetom, sa manjom potrošnjom energeneta tako da će to biti daleko efikasniji rad", rekao je Mihailović.

1 / 3 Foto: Dragana Udovičić

"Neće biti otpuštanja radnika"

U javnosti se već spekuliše da je moguće otpuštanje radnika, a na pitanje da li ovakvi navodi imaju osnova, Mihailović je rekao da se to neće desiti.

"Nije prvi put da se obustavlja rad visoke peći, radnici će raditi na manjim remontima u cilju poboljšanja kondicionog stanja opreme, a jedan broj će raditi u drugim pogonima. Sigurno neće biti otpuštanja, mi nemamo višak radnika i imamo veliko poštovanja prema njima i njihovom doprinosu radu", rekao je Mihailović.

Ističe da su u kompaniji zadovoljni ostvarenim rezultatima u prvom i drugom kvartalu i da se nadaju pozitivnom poslovanju i u trećem kvartalu.

"Mi trenutno imamo dovoljno zaliha za proizvodnju dve visoke peći", naveo je Mihailović i istakao da je kineska kompanija veoma posvećena poboljšanju kvaliteta životne sredine.

Ukazao je da je novi pogon aglomeracije u probnom radu od marta i da su veoma smo zadovoljni rezultatima rada.

"Nova aglomeracija je projektovana na osnovama najsavremenije tehnologije, imamo otprašivanje centralnog dimnjaka, imamo otprašivanje na devet mesta duž tehnološke linije, kao i odsumporavanje gasova", rekao je Mihailović i dodao da je to najveća pojedinačna investicija u železari u poslednjih 35 godina.

"Preliminarni rezultati merenja paraškastih materija na emiteru su veoma dobri i mogu da kažem da su bolji od svih aglomeracija u Evropi", rekao je Mihailović.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.