PRVI SEPTEMBAR SE BLIŽI: Evo kakva je situacija sa KORONOM kada su DECA u pitanju, NAJUGROŽENIJI ĐACI ovog uzrasta!
Škola, Foto: Zorana Jevtić

PANDEMIJA

PRVI SEPTEMBAR SE BLIŽI: Evo kakva je situacija sa KORONOM kada su DECA u pitanju, NAJUGROŽENIJI ĐACI ovog uzrasta!

Klinička slika je ostala ista kod dece

Objavljeno: 07:27h

Situacija sa korona virusom kod dece koja pohađaju osnovnu i srednju školu se smirila ali su i dalje na udaru deca do 4, 5 godina, pogotovo bebe, mada situacija ni u tom uzrastu nije alarmantna, kažu za Telegraf.rs lekari.

Jedna beba od 5 dana, prebačena je u utorak iz Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" u Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu. Novorođenče, inače, devojčica, moralo je da se intubira, i na kiseoniku, ali se očekuje da se skine sa respiratora. Na sreću, beba je stabilnog zdravstvenog stanja.

Doktorka Olivera Ostojić, rukovodilac Dečije bolnice u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" gde se hospitalizuje najviše obolele dece zaražene korona virusoma kaže za Telegraf.rs da je situacija mirna, te da je kod njih hospitalizovano do 15 dece, i da su pretežno bebe.

- Niko nema problematičnu kliničku sliku. I dalje su nam bebe najvećim delom zastupljene, a inače su i deca koja se leče iz nekog drugog razloga pa se slučajno otkrilo i da su kovid pozitivna- kaže dr Ostojić.

Prema njenim rečima, situacija je za sad dosta mirna.

- Klinička slika je ista, manifestuje se blagom temperaturom, nema upae pluća, neko malo povraća, ima dijareju.. Zasad smo u vrlo pristojnom stanju i nadamo se da će tako i ostati, a čekamo početak školske godine - navodi ona.

1 / 5 Foto: Profimedia

I profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 rekao je u razgovoru za Telegraf da se situacija kod školske dece u poslednjih nedelju dana dosta poboljšala, ali da su i dalje problem mala deca, ona mlađa od 4, 5 godina.

- Kada se pogleda uzrasna struktura svakog dana u broju testiranih najmanje su zastupljena a skoro i da ih nema školske dece, bilo da su to osnovci ili deca koja pohađaju srednju školu, pa čak i predškolci. Zato imamo ozbiljnu situaciju kod male dece ispod 4, 5 godina. Kod njih se pojavljuje dosta ozbiljnih problema. Ta deca, inače, kod svake infekcije reaguju i dijarejom i povraćanjem, temperaturom, glavoboljom, i na njih skrećemo pažnju - navodi prof. dr Tiodorović.

Da se kod mlađe dece dijagnostikuje virus a kod starije ne, dokazuju i izveštaji iz kovid ambulanti. Na primer, po izveštaju kovid dečije ambulante u Vranju, juče je na natigensko testu bilo pozitivno 5 dece uzrasta do 7 godina, a od 7 do 18, nijedno, a testirano je 9 u tom uzrastu brzim testom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.