NAĐENO REŠENJE ZA PROBLEM SVIH KOJI SU UPISANI PO STAROM PROGRAMU: Ovo će ODUŠEVITI hiljade STUDENATA!
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

oglasili se iz skonus-a

NAĐENO REŠENJE ZA PROBLEM SVIH KOJI SU UPISANI PO STAROM PROGRAMU: Ovo će ODUŠEVITI hiljade STUDENATA!

Peticija kojom se traži produženje roka za predbolonjske student se može naći preko sledećeg linka. Prema poslednjim informacijama, nju su potpisala 2.152 studenta

Objavljeno:

Nađeno je rešenje za problem studenata upisanih po starom programu i rok za produžetak njihovih studija će biti produžen, saopštila je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS), najviše predstavničko telo studenata Republike Srbije osnovano Zakonom o visokom obrazovanju, nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvete i predstavnicima studenata upisanih po starom programu.

Kako je “Blic” pisao, prema ranijim izmenama zakona, 30. septembar 2022. godine bio je poslednji rok koji je bio ostavljen “predbolonjskim sudentima” da diplomiraju pa ova vest dolazi kao “spas u poslednji čas”.

- Ministarstvo prosvete pristupiće izradi zaključka Vlade Republike Srbije za rešavanje problema studenata upisanih po starom programu (studenti upisani pre uvođenja bolonje). Rok za završetak studija biće definisan izmenom Zakona o visokom obrazovanju o čemu ćemo se konsultovati sa predstavnicima starih studenata kako je potrebno najoptimalnije trajno rešenje za problem ove grupe studenata. Zamolićemo sve studente upisane po starom programu da prate obaveštenja i učestvuju u kreiranju najboljeg rešenja, saopšteno je na “Fejsbuk” stranici SKONUS-a.

Kako “Blic” saznaje, više od 2.200 akademaca do sada je potpisalo peticiju grupe ,,Stari studenti zajedno do cilja“ koja će biti prosleđena Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete sa molbom da se produži rok za zavšetak studija po programu koji je važio do 2005. godine, po kojem su oni i upisali studije a pre početka primene Bolonjske deklaracije. Tačan broj “predbolonjskih”studenata nije precizno poznat a prema procenama pojedinih studentskih organizacija, njih bi moglo u Srbiji biti imeđu 10.000 i 15.000, što celoj priči daje dodatnu težinu!

- Naši zahtevi imaju pravni osnov. Stečeno parvo nam se ne može oduzeti, po važećem Ustavu, fakulteti su po obavezni da nam omoguće da završimo studije po zakonu po kom smo ih upisali. Mi imamo pravo. Problem je višeslojan ali nažalost niko se time ozbiljno nije bavio. SKONUS nas podržava jer zna kroz šta prolazimo. Podršku imamo i od mnogih profesora i narodnih poslanika. Besmisleno je da jedna administrativna reforma, uništi suštinske potrebe ovog društva. Ova administracija sada sa kojom smo razgovarali je pokazala najveće interesovanje za temu , najviše zna o svemu i najviše su nas saslušali. I SKONUS i mi osećamo da su oni voljni da sarađuju sa nama da se nađe najbolje moguće rešenje za sve. Bili su baš korektni, i mi smo prijatno iznenađeni, kaže za “Blic” Verica Ivanović predstavnica studenata koji studiraju po starom program.

Fakultet, studenti
foto: Marina Lopičić

Ona kaže da su rokovi za završetak studija produženi svuda u regionu i da ima dobrih modela a da su tamo, gde su fakulteti pokušali da “preseku” stvar i stare studente prebace na bolonjski sistem, ove ustanove snosile zakonske posledice.

- U Hrvatskoj su zabeleženi slučajevi gde su fakulteti zbog svojih loših odluka, protivljenja i bahatosti, jer nisu želeli da razmotre pravo stanje stvari, snosili velike posledice. Najveći problem u celoj priči su upravo fakulteti koji neće da poštuju tuđa prava a istovremeno neće da učine ništa da se problem reši. No, ima svetlih primera kao što je Ekonomski fakultet u Nišu koji je osmislio program pomoći starim studentima, pa su sprovođenjem istog, problem rešili sami tako da su svi koji su hteli i završili po program po kom su i upisali. Na niškom Ekonomskom fakultetu su sami to odlučili, bez da ih je neko pritiskao, što pokazuje da fakulteti mogu da doprinesu rešenju problema, kaže Ivanovićeva.

Ministarstvo ne odgovara

“Blic” je još 29. avgusta pokušao da dobije komentar Ministarstva prosvete na pitanje da li će inicirati novo prolongiranje roka za završetak studija za studente koji su ih započeli po nastavnom planu i programu pre uvođenja Bolonjskog sistema 2005. godine kao i da li ministarstvo podržava inicijativu studenata da se prolognira taj rok, ali do zaključenja današnjeg teksta, ni posle 22 dana, nismo dobili odgovor. Nismo dobili odgovor ni na pitanja da li ministarstvo ima podatak koliko ima studenata i apsolvenata po starom programu koji nisu završili studije, kao i šta će biti sa onima kojima ostane ispit ili ne stignu da odbrane diplomski do kraja roka 30. septembra.

Peticija

Peticija kojom se traži produženje roka za predbolonjske student se može naći preko sledećeg linka. Prema poslednjim informacijama, nju su potpisala 2.152 studenta.

Dve godine propale zbog pandemije

Stari student navode da su suočeni sa brojnim problemima pa I zdravstvenim

- Mnogim studentima su dve godine propale zbog pandemije jer su bili sprečeni da izlaze na ispite, za nas ne postoje uslovi za polaganje ispita na daljinu. Mnogi od nas su radili, i imali čak i radnu obavezu, kolege zaposlene u zdravstvu i policiji. O zdravstvenim posledicama i emotivnim gubicima suvišno je i govoriti. Opšti pritisak u celom svetu utiče i na nas, mnogi rade i više poslova, a opet nastavljaju studije, objašnjava ona.

Koliko ima starih studenata?

Prema procenama, starih studenata bi u Srbiji moglo biti od 10.000 do 15.000, ali zvanična statistika još nije urađena.

- Obavešteni smo da je 3. marta 2022. godine Ministarstvo prosvete trazilo od SKONUS-a da ih obavesti o broju studenata po starom programu radi nalaženja mehanizma po kojem bi se nama omogućilo da završimo studije. Govori se da je na Filozofskom fakultetu u Beogradu nešto više od 300 studenata , a slični brojevi se pominju i na Ekonomskom i Filološkom fakultetu u Beogradu. Broj je veliki već samo na par fakulteta. Mi govorimo o aktivnim studentima, ljudima koji polažu ispite i ispunjavaju sve administrativne i finansijske zahteve fakulteta. Ipak, bilo bi dobro da se nadležni stvarno pokrenu i osmisle mehanizam, jer mi moramo unapred biti upoznati šta se od nas očekuje i kako će se i šta bodovati, navodi Ivanovićeva.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.