SVI BI DA ŽIVE U OVOM SRPSKOM SELU! Zašto raste broj meštana u Vrmdži? (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/ IstmediaSerbia

i to je moguće

SVI BI DA ŽIVE U OVOM SRPSKOM SELU! Zašto raste broj meštana u Vrmdži? (VIDEO)

Kada se pojedinci presele iz grada u selo, o njima se pišu i snimaju reportaže
Objavljeno:

Vrmdža je verovatno jedino selo u Srbiji u kome raste broj meštana.Šta je to specifično za ovo mirno selo iz koga se pruža pogled na misteriozni i divni Rtanj, preneo je portal Istmedia.rs.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Selidba ljudi iz sela u grad je uobičajena pojava. Sa druge strane, kada se pojedinci presele iz grada u selo, o njima se pišu i snimaju reportaže. U poslednjih desetak godina kupljeno je 34 kuća i placeva. Novih žitelja Vrmdže sve je više. Došli su iz različitih krajeva Srbije, ali i sveta. Svako od njih ima svoje specifične razloge za dolazak, međutim, svima je zajednička ljubav prema prirodi i zdravom životu.

„Čovek ima mogućnost da bira gde će da živi. Ako imaš zanat u ruci, možeš da radiš bilo gde. Pošto imamo slobodnu volju onda smo tri godine tražili gde ćemo živeti. Dugo smo putovali, a onda je supruga videla ovo ovde i rekla tu ćemo. To je bilo kao dete: kuća, ispred drvo, reka, sunce iza stena… I dve ptice. I onda smo tako krenuli. Prvo smo napravili most, kuću, a onda i sve ostalo”, kaže Srđan Prvulović.

„Slučajno sam, sasvim slučajno, našao ovo parče zemlje u Vrmdži. Nisam nikoga poznavao ovde. Bila je to ljubav na prvi pogled u tu reku, kamen, u te predele koji se ovde nude. Naravno i u planinu Rtanj koja je fenomenalna i magijska”, zadovoljno priča Ilija Travar.

foto: Printscreen/Youtube/ IstmediaSerbia

„Mi smo kao ekipa nekako se odlučili da dođemo u prirodu, u selo, da napustimo potpuno grad i odvojimo se od tih gradskih priča, mučenja oko poslova. Mislili smo da to može jako brzo da se desi, međutim trebalo nam je sedam godina da se svi prilagodimo na prirodne uslove i evo sad to počinje da poprima oblik te originalne ideje“, kaže Miloš Ninković.

„Grad mi se ne sviđa, rođen sam u Nišu, živeo u velikom gradu. Grad mi je više preko glave. Tišina, Mir, uživanje u prirodi, prirodna hrana, sve što radiš – radiš sam“, nabraja razloge za dolazak Goran Orlić.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.