ZBOG ČEGA ZAPRAVO OBELEŽAVAMO 11. NOVEMBAR? Važan je datum i slavi se kao DRŽAVNI PRAZNIK!
Dan primirja, Foto: Emilija Jovanović

istorija

ZBOG ČEGA ZAPRAVO OBELEŽAVAMO 11. NOVEMBAR? Važan je datum i slavi se kao DRŽAVNI PRAZNIK!

Ovaj praznik proslavlja se u svim zemljama-potpisnicama sporazuma

Objavljeno:

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik koji se obeležava svakog 11. novembra i neradan je dan. Ovaj praznik u Srbiji je zvanično počeo da se proslavlja 2012. godine, dok se pre toga, od 2005, u našoj zemlji obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama.

Dan primirja slavi se u mnogim zemljama širom sveta jer su na ovaj datum, pre 104 godine, sile Antante i Nemačka okončale sukob. Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, a nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Dokument koji je većim delom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš u osnovi je predviđao prekid neprijateljstva, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmenu zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, kao i postupanje tokom primirja.

1 / 2 Foto: Emilija Jovanović

Ovaj praznik proslavlja se u svim zemljama-potpisnicama sporazuma.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koja se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena zakonom kao prirodna retkost.

Ovaj cvet je poznat i kao cvet feniks, jer i kad se osuši može ponovo da oživi, ukoliko se zalije. To predstavlja simboliku "ponovnog rađanja" Srbije koja je uspela da se oporavi nakon stradanja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.