SPREMAJU SE BLOKADE SRPSKIH PUTEVA!? Ovim ljudima su zabranili da voze, ONI ĆE PODIĆI GLAS!
Foto: Dragana Udovičić

bIĆE RADIKALNIJI!

SPREMAJU SE BLOKADE SRPSKIH PUTEVA!? Ovim ljudima su zabranili da voze, ONI ĆE PODIĆI GLAS!

Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji zabranjuje kombi prevoz sa manje od devet sedišta, stupio je na snagu u ponedeljak, zbog čega prevoznici najavljuju blokade saobraćajnica
Objavljeno:

Ukidanje kombi prevoza najavljuje se mesecima, a od juče je i zvanično zabranjen.

- Nema nijednog razloga da se Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ne poštuje. Nelegalni kombi prevoz urušava transportnu delatnost zbog čega država gubi više od 50 miliona evra godišnje - izjavila je prošle nedelje potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako je rekla, kombi prevoz nije moguć ne samo godinu dana od kada je donet novi zakon, nego nije bio moguć 20 godina i, sve vreme se obavljao praktično na nelegalan način. Mihajlović kaže da oni koji su obavljali takvu vrstu prevoza ne moraju da izgube posao, jer postoji legalan vid a to su mini busevi gde se zna koju kategoriju mora da ima vozač.

Međutim prevoznici upozoravaju da i pored toga neće odustati od posla, a najavljuju i nove proteste koji će biti radiklaniji.

- Šta ćemo tačno da blokiramo zavisiće od toga kako nas država bude tretirala - rekao je za Blic Igor Nestorović iz "GEA Tursa". Iako nije precizirao koji putevi bi mogli da budu pod blokadom, ranije je iz Udruženja kombi prevoznika najavljeno da će kada dođe vreme, javnost biti detaljno obaveštena o svim aktivnostima, uključujući blokade puteva, mostova, pa čak i graničnih prelaza i Vlade Srbije...

Kako dodaje Nestorović, sporni Zakon je uvek bio isti, samo je sada politika postala rigoroznija.

- Mi smo dali predlog da se kombi prevoz uvede u javni saobraćaj. Naša udruženja godinama rade legalno, plaćamo sve poreze i dažbine, a sada kažu da smo nelegalni. Šta onda plaćamo ako smo nelegalni? Problem je što oni koji su zaista nelegalni, i ne plaćaju državi, hoće da se zavedu kao legalni, i mi prevoznici smo protiv toga - kaže Nestorović.

Najsporniji je Član 96 u kome se, između ostalog, kaže da je domaćem i stranom autoprevozniku zabranjeno vršenje prevoza putnika putničkim vozilom, sa manje od devet sedišta, u koje spada oko 40.000 kombija sa šest do osam mesta koje koriste kombi prevoznici.

Udruženje kombi prevoznika okuplja 400 vozila i ima 600 zaposlenih. Kako su prevoznici rekli, svaki njihov član je registrovan u APR-u. Kako ističu, zahtevaju odlaganje primene zakona kako bi se omogućio dogovor o izmenama i dopunama zakona na obostrani interes.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.