UMETNICA ŠTEFICA RADOVANOV TRAJNO ZAVEŠTALA DELA SVOM GRADU: Predstavljen je njen opus od 1995. do 2022. godine
Izložba, Foto: Sirmiuminfo web portal

izložba legata

UMETNICA ŠTEFICA RADOVANOV TRAJNO ZAVEŠTALA DELA SVOM GRADU: Predstavljen je njen opus od 1995. do 2022. godine

DA LI STE POGLEDALI ŽIVOPISNU IZLOŽBU LEGATA ŠTEFICE RADOVANOV?

Objavljeno: 19:32h

Umetnici stvaraju svoja dela za večnost, pa je važno da njihova dela budu sačuvana od zaborava, a najlepše je kada svoja dela poklone nekome u vidu legata. Upravo je to uradila Štefica Radovanov, slikarka iz Sremske Mitrovice, koja je Galeriji “Lazar Vozarević” u ovom gradu, poklonila 33 svoja dela. Rođena je 1931, pa iako već vremešna, Štefica slika sa punim žarom i štrašću. Istoričarka umetnosti i kustos Galerije, Marija Vukajlović, kaže da je izuzetno lirična, strastvena i ekspresivnog duha, pa njena dela opisuje kao “paradigmu o jednom lirkom duhu”.

Slike
foto: Sremska Mitrovica živi

“Štefica Radovanov je izuzetno značajna za mitrovačku likovnu scenu zbog njenog dugog trajanja. Ona aktivno stvara od 1975. godine. Sa otvaranjem Galerije “Lazar Vozarević” 1973. godine i ona sama počela da radi i bila je dobitnica te prve otkupne nagrade na našem likovnom salonu 1975. godine. Zajedno sa Galerijom i ona je rasla, sazrevala i bogatila svoj stil. Karakteriše je prisustvo geometrije, ekspresivan duh i vidi se vaganje između ta dva kvaliteta u njenom delu. Izuzetno je lirična, strastvena i ono što je bitno za nas jeste da je ona na neki način oslikala naš grad. Veoma smo ponosni što je odlučila da nam pokloni dela i time trajno zavešta gradu za buduće generacije”, kaže Marija Vukajlović, koja je i autorka ove izložbe, za Sremska Mitrovica živi.

Dela koja je Štefica zaveštala Sremskoj Mitrovici i Galeriji predstavljaju njen opus od 1995. do 2022. godine. Zanimljivo je da je Štefica otšla u penziju puno ranije sa željom da se narednih trideset godina posveti slikanju, a prema sopstvenom svedočenju, tih 30 godina je prošlo pre 34 godine i u svom ateljeu, Štefica i dalje stvara. Galerija “Lazar Vozarević” kao prvenstveni legat umetnika čije ime nosi, vodi računa o lokalnim slikarima, stoga će u februaru još jedan mitrovački umetnik, ovog puta predstavnik mlađe generacije, Vuk Muškinja, imati svoju veliku izložbu.

1 / 10 Foto: Promo

„Za mene su u životu bitne tri reči. Reč energija jer sve je energija, reč radoznalost jer podstiče na stvaranje i reč igra jer je sve igra. Sve treba doživaljvati kao igru, onda je sve lakše. Slikam igrajući se. Zaokružujem svoje slikarstvo i izlaganje, baš ovom izložbom u prostoru, u kojem sam pre 80 godina pohađala školu. Na oproštajnoj izložbi koju sam držala kad sam odlazila u penziju, rekla sam da ću slikati još 30 godina, a to je ispalo 34”, rekla je Štefica za Sirmiuminfo web portal, povodom otvaranja ove izložbe.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.