Ovo su srpski piloti heroji koji su bili gosti ruske avijacije! (FOTO) (VIDEO)

Čelična krila naše armije

Ovo su srpski piloti heroji koji su bili gosti ruske avijacije! (FOTO) (VIDEO)

Srpski piloti imali su priliku da od 2. do 9. oktobra ove godine učestvuju na zajedničkoj vežbi sa Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije
Objavljeno:

Vrhunac osposobljenosti svakog pilota borbenog vazduhoplova predstavlja borbena obuka koja obuhvata i bojeva gađanja a upravo je to i smisao njegovog školovanja i pripremanja za moguća vatrena dejstva. Putinova i srpska vojska rame uz rame: Naši i ruski migovi u akciji, pogođeni svi ciljevi! (FOTO) Nakon pauze duže od 25 godina (od poslednjih vatrenih dejstava JNA RV i PVO u Sovjetskom Savezu) piloti lovačkih aviona MiG-29 i helikoptera Mi-8 i Mi-17 Vojske Srbije imali su priliku da od 2. do 9. oktobra ove godine učestvuju na zajedničkoj vežbi sa Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. Ova letno-taktička vežba imala je temu „Odbijanje vazušnog napada neprijatelja i zaštita snaga i objekata“ dok je medijima bila poznatija kao „BARS – 2015“.

Dragan Trifunović / T6
Portal "Tango Six" je po povratku naše ekspedicije bio u poseti na njihovom terenu. Pripadnike 101. i 890. eskadrile 204. vazduhoplovne brigade koji su učestvovali na vežbi bili su u radnoj i dinamičnoj atmosferi na lokaciji gde je na aerodromu „Batajnica“ smeštena dežurna jedinica lovačke avijacije u sistemu PVO kao i dežurna posada helikoptera za traganje i spasavanje. Prvi među njima, komandant 101. eskadrile pilot major Dejan Beda naglasio je da, što se tiče pilota lovaca, jedan od glavnih ciljeva vežbe „BARS-2015“ bilo je uvežbavanje mešovitih rusko-srpskih posada u odbrambenim dejstvima snaga na kopnu i moru:
Dragan Trifunović / T6
- Razrađivanje postupaka i sagledavanje sposobnosti rada mešovitih posada i njihova borbena upotreba na lovcima MiG-29 bile su vrlo važne teme vežbe. Uvežbavali smo različite elemente vazdušne borbe a izvršena su raketiranja ciljeva u vazduhu i dejstva po zemaljskim objektima. Posebno zanimljivo našim pilotima bilo je učenje ruskog jezika čiji je kurs organizovan na Batajnici a zbog potrebe komunikacije sa ruskim kolegama. Uvežbavani su i obnavljani neki elementi letenja a osim raspoloživih aviona korišćen je i naš simulator, dodao je komandant 101. eskadrile:
Dragan Trifunović / T6
– Pripreme u Rusiji bile su individualne i grupne i one su trajale četiri dana a prvo letenje je provedeno radi upoznavanja sa reonom u kojem će se vežba odvijati. Kompletnu priču o našim pilotima junacima možete pročitati ovde!

Tango six

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.