ČAK I VEGETARIJANCI GUBE RAZUM KAD GA UGLEDAJU NA STOLU: Mladi PEČENJAR iz srpskog sela otkriva tajne svog zanata!
Mladi pečenjar iz Jaževice, Foto: RINA

sočno i ukusno

ČAK I VEGETARIJANCI GUBE RAZUM KAD GA UGLEDAJU NA STOLU: Mladi PEČENJAR iz srpskog sela otkriva tajne svog zanata!

"Gosti znaju šta je kvalitet i zato se ne žale da plate koji dinar više"

Objavljeno:

Zbog velikog broja pečenjara načičkanih uz čačansku magistralu, ovu deonicu puta često nazivaju i "prase-štrase". Međutim, u prliog onima koji tvrde da je grad na Moravi prestonica srpskog pečenja ide i čnjenica da ugostiteljskih objekata ove namene ima svuda, pa čak i u selima. Jedna od najstarijih već godinama postojii u Ježevici, a zbog vruće prasetine gosti ne žale da pređu na desetine i stotine kilometara.

- Mnogi pomilse da mogu biti vegetarijanci dok vruće pečenje ne stigne na sto, a onda sve teorije padaju u vodu. Na svim slavljima u ovom delu Srbije upravo pečenje se služi kao glavno jelo i može se reći da Čačani ne mogu bez mesa. Jagnjetina je dosta manje zastupljena, nego prasetina, ali se mi trudimo da i nju kvalitetno pripremimo kao i prasetinu, rekao je za RINU pečenjar iz Ježevice Nemanja Smiljanić.

Nemanja Smiljanić
Nemanja Smiljanićfoto: RINA

Cena pečenja generalno je slična u svim delovima Srbije, ali zbog kvaliteta i popularnosti ono čačansko je možda za nijansu skuplje od pečenja u drugim gradovima.

- Gosti znaju šta je kvalitet i zato se ne žale da plate koji dinar više. Ko god je na proputovanju kroz Čačak odlazak u pečenjaru mu je upisan crvenim slovima na mapu, dodaje Nemanja kroz osmeh.

Pečenjari rado otrkivaju kako doći do savršenog pečenja, ali pošto ono nigde nije tako uskusno i mirisno kao u Čačku, očigledno je da veliki majstori ipak imaju svoje male tajne.

Pečenje
Pečenjefoto: RINA

- Veoma je važno da prase bude mlado, da bude sveže, da bude lepa korica, da bude usoljeno i na kraju krajeva da bude toplo. Ljudi pretežno vole toplo pečenje, nikako jučerašnje i hladno, to se u Čačku ne prašta, zaključuje Nemanja.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.