VRAČARE HARAJU INTERNETOM, METE IM TINEJDŽERI S LJUBAVNIM PROBLEMIMA: Tačno znaju kako da ih NAVUKU i uzmu im PARE
Vračara, Foto: Miloš Bjelinić

oprez!

VRAČARE HARAJU INTERNETOM, METE IM TINEJDŽERI S LJUBAVNIM PROBLEMIMA: Tačno znaju kako da ih NAVUKU i uzmu im PARE

Desi se da dečko ostavi devojku i onda ona krade novac od roditelja da bi platila tu neku "vidovitu" koja će joj vratiti dečka

Objavljeno: 11:15h

Vidovnjaci i vračare na društvenim mrežama pikiraju čak i tinejdžere, pogotovu one ranjive posle prvih ljubavnih brodoloma, tvrdi za Kurir Miloš Gračanin, član NVO Odbor za ljudska prava, posvećenog savetovanju žrtava ovakvih prevara.

- Desi se da dečko ostavi devojku i onda ona krade novac od roditelja i nakit iz kuće, prodaje, da bi platila tu neku "vidovitu" koja će joj vratiti dečka. To posle primete roditelji i to onda kad shvate da su opelješeni zbog dečjih ljubavnih problema. Onda zovu nas za savet i pomoć - priča Gračanin. Kaže, prevaranti koji se ovim bave su vrhunski manipulatori.

Vračara
Vračarafoto: Miloš Bjelinić

- Kada im se javi tinejdžer sa određenim problemom, oni tačno znaju kako da ga navuku, šta da mu govore da bi poverovao da će mu zaista pomoći. Kako dete nema izvor prihoda, on uzima i od roditelja, krišom, samo da bi rešio svoje probleme. Neki nas pozovu, neki zovu direktno policiju, a neki se odluče na ćutanje jer ih je sramota što je uopšte iz njihove porodice neko naseo na to - kaže naš sagovornik.

On upozorava da prevaranata koji na ovaj način otimaju novac, nekretnine ili zlato ima čak oko 3.000 u Srbiji. Kaže, takvi se slobodno oglašavaju na društvenim mrežama, imaju svoje veb sajtove, gde nude usluge proricanja budućnosti, uklanjanja crne magije, izlečenja od najtežih bolesti, vraćanja partnera. A neretko to rade i "pod okriljem pravoslavlja", kaljajući ugled SPC. Njihove žrtve su svi oni koji su u problemu - i stari i mladi, i obrazovani i neobrazovani.

- I u ovo moderno doba prevaranti samo evoluiraju i predstavljaju se nekim drugačijim, za ovo doba interesantnijim imenima i aktivni su na društvenim mrežama.

Za sebe kažu da su "moćni", "prepodobni", "Svete Marije", "paraskeve" "vidovite" i tako dalje, a nude sve - rešenja za ljubavne probleme, finansijske, pa i izlečenja. Imali smo situacije da nam se javljaju i fakultetski obrazovani ljudi, ali i roditelji maloletnika - rekao je Gračanin.

(Espreso / Kurir.rs / S. T.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.