PREMINULA VERA VASIĆ! Saopštena tužna vest
Sveće, Foto: Profimedia

redovna profesorka u penziji

PREMINULA VERA VASIĆ! Saopštena tužna vest

Iako vezana na fakultetu za svoj matični Odsek za srpski jezik i lingvistiku, bila je najaktivniji učesnik u stvaranju Odseka za medijske studije

Objavljeno:

Vera Vasić, redovna profesorka u penziji Filozofskog fakulteta u Novom Sadu preminula je u 74. godini. Detalјi o sahrani i komemoraciji biće objavlјeni naknadno.

Generacije studenata kojima je predavala pamtiće je kao vrsnog predavača i pedagoga osobenog pristupa, a kolege kao vrhunskog poznavaoca lingvistike i istaknutog naučnog radnika, a nadasve kao brižnu, retko dobru i toplu osobu koja je uvek bila spremna da pomogne drugima.

Osnovnu školu i Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" završila je u Novom Sadu. Tu je 1967. godine upisala Filozofski fakultet, i diplomirala na Grupi za južnoslovenske jezike. Po završetku studija zaposlila se na Institutu za lingvistiku u Novom Sadu.

Integrisanjem Instituta sa Katedrom za južnoslovenske jezike (danas Odsek za srpski jezik i lingvistiku) prelazi na Filozofski fakultet. Tamo je provela svoj radni vek, od asistenta do redovnog profesora, podučavajući studente do odlaska u penziju 2012. godine.

Iako vezana na fakultetu za svoj matični Odsek za srpski jezik i lingvistiku, bila je najaktivniji učesnik u stvaranju Odseka za medijske studije (2004), čiji je prvi i koordinator bila po osnivanju.

Veoma produktivna kao autorka, prof. Vera Vasić je posvećeno, i posle odlaska u penziju, sarađivala sa mlađima, svojim studentima, magistrantima i doktorandima. O tome najbolje svedoči Zbornik u čast Veri Vasić (2014), koji su uredili upravo njeni nekadašnji doktorandi.

Sveća
Svećafoto: Profimedia

Bogata karijera

Tokom svoje naučne karijere prof. dr Vera Vasić je objavila veliki broj radova, knjiga, rečnika, prikaza iz lingvističke oblasti (posebno iz leksikologije, sintakse i analize diskursa).

Iz njene bogate bibliografije izdvajaju su monografije: "Govor sa sestrom i bratom" (1983), "Novinski reklamni oglas: studija iz kontekstualne lingvistike" (1995); rečnici: "Školski rečnik standardnog srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog jezika" (1988), "Rečnik novijih anglicizama: du yu speak anglosrpski?" (2001), "Semantičko-derivacioni rečnik" (2003).

Uredila je i niz zbornika, među kojima su: "Jezička politika i planiranje jezika u Jugoslaviji" (1990), "Višejezični svet Melanije Mikeš" (2009), "Diskurs i diskursi" (2010), "Govor Novog Sada: Morfosintaksičke, leksičke i pragmatičke osobine" (2011), "Jezik u upotrebi = Language in use" (2011) i drugi.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.