DECA SE SA ZLATIBORA VRATILA S PEČATIMA PO TELU: Roditelji se oglasili za Espreso, a evo šta kažu i iz ODMARALIŠTA!
Deca sa rekreativne nastave na Zlatiboru došla sa ujedima po telu, Foto: Vladimir Šporčić, Privatna arhiva, belabreza.rs

problem

DECA SE SA ZLATIBORA VRATILA S PEČATIMA PO TELU: Roditelji se oglasili za Espreso, a evo šta kažu i iz ODMARALIŠTA!

Portal Espreso kontaktirale su dve majke koje su nam ispričale s kakvim problemima su se susretala deca tokom boravka u dečjem odmaralištu na Zlatiboru

Objavljeno: 22:34h
Dijana Spasov

Učenici drugog razreda OŠ "Braće Jerković" iz Železnika od 13. do 20. juna boravili su na rekreativnoj nastavi u dečjem odmaralištu "Bela breza" u Rožanstvu na Zlatiboru. Pojedina deca nakon rekreativne vratila su se kući s crvenim pečatima po telu za koje roditelji tvrde da su se pojavili od ujeda stenica.

Portal Espreso kontaktirala je majka koja nam je ispričala s kakvim problemima su se susretala deca tokom boravka u dečjem odmaralištu.

"Deca su nam rekla da kad su stigli u hotel da su sobe bile užasno prljave i da je učitelj zahtevao da se ponovo očiste, što je osoblje i uradilo. Međutim, i pored toga dete mi se žalilo da je u sobama užasno smrdelo. Ispostavilo se na kraju da su dezinsekciju radili tek 14. juna, iako su deca već 13. stigla u smeštaj. Kasnije sam saznala da su dve škole iz Beograda koje su pre nas bile tamo na rekreativnoj imale isti problem. Pojedina deca su se vratila skroz izujedana, moje dete nije imalo problem sa ujedima, mada to još uvek ne znamo jer simptomi ujeda stenice mogu da se jave i posle 14 dana, sve zavisi od imuniteta deteta. Moj sin je imao dijareju od vode koju je tamo pio", kaže naša sagovornica.

Kako nam je ispričala, rekreativnu su platili 33.000 dinara, a deca su, prema njenim rečima, tamo danima bila gladna.

"Nama je agencija poslala izveštaj doktorke koja je napisala da nije bilo zdravstvenih problema kod dece, a treći dan je učitelj je zvao roditelje jednog deteta jer se otrovalo vodom. Deca su čak videla i osoblje koje je u jutarnjim časovima palilo dušeke i krevete napolju, njihovo opravdanje za to je da renoviraju često odmaralište jer tamo borave deca. Dete mi se žalilo i na hranu, kaže da su više bili gladni, jeli su živ krompir i živa jaja, učitelj im je kupovao plazmu jer nije bilo drugog izbora. Malu flašicu vode su naplaćivali 70 dinara, pored svega što im nisu dali i to su im naplatili. To je strašno jer rekreativnu smo platili 33.000 dinara da bi se ispostavilo da deca nisu imala šta da jedu i da su boravila u nehigijenskim uslovima. Mi kao roditelji smo se dogovorili da pokrenemo tužbu protiv odmarališta zajedno sa školom jer je strašno šta su deca doživela da više ni ne žele da idu na rekreativnu nastavu. Sin mi je ispričao da su deca iz nekog fudbalskog kluba došla i da nisu imala smeštaj već su spavala po hodnicima, a manja deca na recepciji dok im nisu našli sobe", kaže majka i dodaje:

"Generacije su išle tamo, ne mogu da razumem, to je baš dečje odmaralište. U redu je, pojavio se problem, trebalo je da reaguju drugačije, da decu izmeste u deo gde nema stenica ili da im nađu drugi smeštaj dok ne reše problem, a oni su nam sve vreme govorili da je sve dobro što i dalje tvrde", zaključila je naša sagovornica,

Našoj redakciji javila se i majka čije dete se kući vratilo sa, kako tvrdi, 200 pečata, čak i na kapcima. U pitanju je učenik iste škole, a majka je odmah nakon što se dete vratilo sa rekreativne nastave posetila lekara. Ona nam je prosledila i fotografije njenog deteta na kojima se vide pečati po dečakovom telu.

Stenice, rekreativna, Ekskurzija
foto: Privatna arhiva

"Deca su sedam dana bila tamo. Prvih dana je sve bilo u redu, međutim, 17. juna, pozvala me je učiteljica i rekla da je sinu izašlo nešto po rukama i vratu. Odvela ga je kod lekara i tamošnji doktor je konstatovao da je reč o alergiji zbog promene sredine. Bila sam zabrinuta. Sutradan mi je učiteljica javila da se to proširilo. Sin se vratio 20. juna i sutradan dobio temperaturu. Odvela sam ga u dom zdravlja, gde su čak pomislili da nisu možda i morbile, a onda su me uputili na infektivnu kliniku i odatle na kožnu, gde su lekari konstatovali i u izveštaju napisali da je to od ujeda. Dobio je i terapiju, a vadili smo mu i krv. Povišen mu je CRP, ali nema virus u krvi", kaže majka za Espreso.

U roditeljskoj Vajber grupi se, dodaje, javilo još onih čija su se deca s rekreativne vratila sa istim simptomima.

"Još dve devojčice su otišle kod kožnog jer i one imaju iste ujede. Svi smo zabrinuti, a ja sam još zabrinutija otkako mi je dete reklo da su videli da osoblje hotela na terenima poliva gorivom i pali dušeke, posteljine i jastuke. Da li je moguće da se ovo radi u 21. veku i da se dozvoli da stenice ujedaju decu!", kaže naša sagovornica.

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

Majka kaže da njeno dete ima nesnosan svrab po celom telu i da noću ne može da spava, a ima i temperaturu i mučninu. Ističe i da su se javili i drugi roditelji čija su deca videla isti prizor na terenima, kao i da je jedna majka pronašla recenziju smeštaja od pre dve nedelje u kojoj piše da su deca dobila alergijsku reakciju od ujeda stenica.

"Obratila sam se turističkoj agenciji "Beosonik", preko koje su deca putovala, turističkoj inspekciji i Ministarstvu turizma i omladine. Pisala sam i hotelu, odakle sam dobila odgovor da su izvršili deratizaciju i dezinsekciju. Direktor hotela nas nije ni pozvao, iako je obećao, i verovatno se sve ovo gura pod tepih, ali mi smo angažovali advokata i podnećemo privatnu tužbu - naglašava majka", kazala nam je majka.

Šta su stenice?

Inače, stenice su nosioci raznih patogenih mikroorganizama, od kojih same ne oboljevaju, ali ih prenose ljudima, pa su tako okarakterisane ka prenosioci čak 28 vrsta potencijalno opasnih patogena! Pored fizičkih simptoma, ujed stenice kod ljudi izaziva i niz psihičkih tegoba, kao što su nesanica, strah, anksioznost, depresija i razne psihoze.

Stenice
foto: Profimedia

Portal Espreso kontaktirao je Odmaralište "Bela breza" povodom žalbi roditelja na dešavanja u smeštaju, a njihov odgovor vam prenosimo u celosti. Takođe, našem portalu prosleđena je i dokumentacija o izrvšenoj dezinsekciji i izveštaj lekara.

- Dečije odmaralište „Bela Breza“ ugošćava obdaništa, škole, studente, sportske klubove, razna kulturno umetnička društva, ugodno i na profesionalan način već 14 godina. Za to vreme nismo nikada imali bilo kakvih problema ni slično onome što pominjete, i sve ovo za nas je novina. U odmaralištu su preduzete sve zakonom dozvoljene radnje, koje ću vam u nastavku detaljno objasniti i obrazložiti jer ne zelimo da se nečiji decenijski rad i reputacija na ovakav način urušavaju, imajući u vidu da smo apsolutno odgovorni i preventivni, za šta posedujemo propisanu dokumentaciju.

Odmaralište 'Bela breza'
Odmaralište "Bela breza"foto: belabreza.rs

Odmaralište svake godine ima period mirovanja, odnosno mesece kada ne radi. Ti meseci su uglavnom polovina januara, februar i mart. Svake godine pre početka rada, objekat i sve prostorije se pripremaju, čiste, uređuju, kreče, menja se dotrajali nameštaj (pošto su deca u pitanju nameštaj nema dug rok trajanja) i vrši se DETALJNA dezinfekcija i dezinsekcija od strane ovlašćenih pravnih lica. U našem slučaju to je Zavod za javno zdravlje Užice. Takva detaljna dezinfekcija i dezinsekcija je odrađena u februaru i martu ove godine, od strane ZZJZ Užice u februaru, potom u martu redovna dezinfekcija prostorija i kontrola vode u bazenu od strane „Eko SS“ kompanije Užice, za šta imamo odgovarajuću dokumentaciju. Sa radom smo počeli u aprilu ove godine. Ceo april i maj, odnosno dva meseca i ugošćenih 10-11 smena, nismo imali nikakvih primedbi, komentara, žalbi.

Ništa ne prepuštajući slučaju, sobe, kao i cela zgrada su dezinfikovane i u njima je odrađena ponovna dezinsekcija. Za tu dezinsekciju takodje imamo potvrdu od angažovanog ovlašćenog pravnog lica. U prilogu potvrda od 14.06.2023. godine izdata od Divus EKO Čačak. Dezinsekcija je odrađena dan pre izdavanja potvrde. Moram da napomenem da smo izloženi jako neprijatnim telefonskim pozivima, uvredama, pretnjama zbog članaka pojedinih medija koje su besramno isključili ključnu dokumentaciju izdatu od strane državnih institucija kao i pravnih lica ovlašćenih za obavljenje traženih poslova, uprkos svim preventivnim radnjama i obrazloženjima.

Iz Odmarališta "Bela breza" prosleđene su nam fotografije objekta.

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

Na sve to odreagovali smo onako kako savest i zdrav razum nalažu i ODMAH preduzeli sve mere predostrožnosti uzimajući u obzir sve moguće uzročnike. Napominjem da smo u ovom mesecu imali nekoliko inspekcijskih pregleda koje nisu ustanovile nikakve nepravilnosti u našem radu.

Tri inspekcije izvršile pregled objekta

- Prvi inspekcioni pregled je izvršio Zavod za javno zdravlje Užice, koji je u razgovoru sa dežurnim lekarom u odmaralištu ustanovio da nema dece sa reakcijama na ujed kao ni drugim simptomima. Da je u objektu izvršena redovna dezinsekcija kao i dezinsekcija zbog žalbe roditelja. Takođe da je planirana dezinsekcija svih prostorija u objektu 20.06.2023. godine od strane ovlašćenog pravnog lica.

Drugi inspekcijski pregled je izvršila Turistička inspekcija, Ministarstva turizma i omladinme, Odeljenje turističke inspekcije Kraljevo, koja je konstatovala da je odmaralište uredno i da ispunjava sve zahteve i norme propisane zakonom, bez ijedne primedbe.

Treća inspekcija koja je vršila nadzor, istog dana, bila je Sanitarna inspekcija, Ministarstvo zdravlja, Sektor za sanitarni nadzor Užice. Ustanovljeno je da je sanitarno stanje dobro, da su sve sobe uredne sa svojim kupatilom, da kuhinja ima HACCP, da svo kuhinjsko osoblje ima urednu sanitarnu dokumentaciju kao i da se redovno uzorkuju površine, hrana i ruke zaposlenih po ugovoru ZZJZ Užice. Takođe nije bilo nikakvih primedbi.

Zaista nam je žao zbog neugodnog iskustva pojedine dece, i saosećamo se sa roditeljima zbog toga što se desilo. Na najmanji nagoveštaj da je alergijska reakcija izazvana alergenima u našem objektu, odreagovali smo savesno, profesionalno i već istog dana preduzeli sve adekvatne mere predostrožnosti u nastaloj situaciji. Sve preventivne mere upražnjavamo kao uobičajenu praksu poslovanja. Nasa dosadašnja istorija rada sa decom i drugim grupama ukazuje na to da smo uvek pruzali sigurno i bezbedno okruzenje za sve goste.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva

Shodno tome imali smo nekoliko slobodnih dana između smena, od 21.06. do 23.06. Kako ništa ne prepuštamo slučaju i shvatamo ozbiljno, odrađena je ponovo kompletna dezinfekcija i dezinsekcija od strane beogradske firme specijalizovana na tom polju kako je i predhodno rečeno.

Dakle, da ponovim, posle puna dva i po meseca rada ove godine i 11 perfektnih smena, na prvi nagoveštaj nekog problema preduzeli smo svaku moguću neophodnu meru u toj situaciji, ne prepuštajući ništa slučaju. Odgovorno, profesionalno i sa razumevanjem. Takođe naše odmaralište se nalazi u prirodnom predelu Zlatibora okruženo, livadama, šumama, brežulčjcima, prirodom koja buja, što je iz dosadašnje prakse pokazalo da ne odgovara pojedinoj deci osetljivoj na alergene. Učiteljice tokom boravka pomenute grupe OŠ Braće Jerković imale su samo reči hvale za higijenu u objektu, što je potrvrdio i dežurni lekar. Moram da vas podsetim, da je pomenuta grupa gostovala kod nas u periodu vanredne situacije u najvećem delu zemlje, gde je čitav zlatibor bio ugrožen i pod vodom kao i ostatak zemlje, a da je grupa ispraćena bez ikakvih problema po zdravstveno i bezbednosno stanje.

Za sve ovo gore navedeno posedujemo izveštaje, zapisnike, propisnu dokumentaciju o inspekcijskim nadzorima i možemo je priložiti. Navodimo da prilozenu dokumentaciju možete dobiti na uvid, ali je ne možete javno objaviti kako ona čini internu dokumentaciju preduzeća.

Iz zvanične dokumentacije državnih institucija se izvodi zaključak koji je u potpunosti zanemaren i time nam je naneta ogromna emotivna, komercijalna i poslovna šteta - navodi se u odgovoru redakciji Espresa.

Bonus video:

03:46

PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.