DOBIO PONUDU OD KEMBRIDŽA KOJA SE NE ODBIJA: Dario Vajda iz Subotice je mladi MATEMATIČKI GENIJE!
Dario Vajda, Foto: Printscreen/youtube/ TV Subotica

svaka čast!

DOBIO PONUDU OD KEMBRIDŽA KOJA SE NE ODBIJA: Dario Vajda iz Subotice je mladi MATEMATIČKI GENIJE!

Ovom talentovanom Subotičaninu preostaje da položi još jedan tekst iz matematike, ali i da osigura finansije za studiranje u Velikoj Britaniji

Objavljeno:

Dario Vajda je dobro poznato ime u svetu matematičara, ponos grada Subotice, višestruki osvajač najviših nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz fizike i matematike. Ovaj blistavi mladi matematičar nedavno je dobio poziv za studiranje na Kembridžu, koji važi za jedan od najprestižnijih univerziteta na svetu, piše Subotica.com.

Godinama unazad nijedna dodela diploma i nagrada talentovanim mladim matematičarima ne može da prođe bez Daria Vajde koji je još kao osnovac u OŠ "Jovan Mikić" počeo da niže uspehe iz matematike i fizike, a na blistavom putu ostao je i kao đak Gimnazije "Svetozar Marković" koju je završio ovog proleća i sada se sprema put Kembridža.

- Primljen sam na dva univerziteta u Engleskoj i na jedan u Francuskoj, a odlučio sam se za studiranje matematike na Kembridžu koji važi za jedan od najboljih univerziteta na svetu. Studiranje tamo bi bila potvrda za celokupni trud i rad svih proteklih godina. Jako bih bio ponosan na sebe da stignem dotle, a verujem i da je za grad to veliki uspeh, da ima što više Subotičana tamo - počinje priču Vajda.

Dario Vajda
Dario Vajdafoto: Printscreen/youtube/ TV Subotica

Ovom talentovanom Subotičaninu preostaje da položi još jedan tekst iz matematike, ali i da osigura finansije za studiranje u Velikoj Britaniji.

- Bio sam presrećan kada sam dobio ponudu za Kembridž. To se ne odbija. Predstoji mi taj jedan test iz matematike i verujem da tu neće biti problema. Do avgusta sam u obavezi da pošaljem univerzitetu finansijski plan, odnosno dokaz da sam osigurao finansije za školovanje kod njih. Čekam da vidim kolika će biti stipendija univerziteta, za sada je osigurano 20 odsto sredstava, stipendija može sa pokrije maksimalno 50 odsto troškova, a jedna godina košta 50 hiljada funti. Tako da sad pokušavam tu po gradu da rešim što mogu - objašnjava sagovornik.

Matematika i Subotica su, uz porodicu, najveće Vajdine ljubavi tako da poručuje da će se, ukoliko se izbori za usavršavanje na Kembridžu, uvek rado vraćati u svoj rodni grad.

- Vezan sam za Suboticu, tu su mi porodica i prijatelji. Siguran sam da ću se kad tad vratiti ovde i pomoži mom gradu tako što ću primeniti stečena znanja tamo gde bude potrebno - zaključuje mladi Subotičanin.

Bonus video:

18:01

ENGLEZ I SRPKINJA POBEGLI IZ GRADA NA SELO: Na obroncima Kopaonika žive u DRVENOJ kućici, imaju poljski wc, a hranu sami proizvode

(Espreso / Subotica.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.