ROK JE KRAJ JULA, A SUMA 19.000 EVRA: Rođenoj braći je potrebna pomoć DOBRIH LJUDI, pružimo im NORMALNO DETINJSTVO!
Filip i Stevan, Foto: Privatna arhiva

hitno!

ROK JE KRAJ JULA, A SUMA 19.000 EVRA: Rođenoj braći je potrebna pomoć DOBRIH LJUDI, pružimo im NORMALNO DETINJSTVO!

Do sada su u Turskoj primili četiri doze matičnih ćelija i napredak se vidi

Objavljeno:

Dva brata, obojica imaju dijagnozu nekog oblika autizma. Žive sa roditeljima u Aranđelovcu. Sa zdravstvenim problemima obojica se bore od samog rođenja, a u svemu ih podržavaju roditelji koji se besumučno bore da im obezbede potrebnu terapiju.

Stevan (2011) je rođen carskim rezom u terminu a na rođenju je dobio ocenu 5. Trudnoća je bila rizična, majka je hospitalizovana u bolnici radi održavanja trudnoće.

Sa 8 meseci je počeo da sedi, prve reči je izgovorio sa 10 meseci, a sa 16 meseci je prohodao. Roditelji su već sa nepunih godinu dana primetili da je Stevan prestao sa izgovorom, da nema komunikaciju, ne prati pogledom, a posle obavljenih pregleda lekari su konstatovali da je kod Stevana prisutan autistični poremećaj.

Uz pomoć logopedskih I defektoloških tretmana na koje su ga roditelji vodili, Stevan je sa napunjenih 6 godina ponovo progovorio, pohađa i školu ali povremeno ima periode agresije.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Filip (2014) je rođen u 8. mesecu trudnoće carskim rezom, imao je krvarenje na mozgu i bio je u inkubatoru. Kao posledicu ima strabizam i nosi naočare. Filip je prve reči izgovorio sa 8 meseci, a prohodao je sa 14 meseci. Sa nepune 2 godine roditelji su primetili da i Filip ima iste simptome kao i stariji brat, pa su nakon obavljenih pregleda lekari potvrdili da i on ima autistični poremećaj i od tada kreće borba za Filipov napredak.

Do sada su u Turskoj primili četiri doze matičnih ćelija i napredak se vidi. Međutim, potrebno je još 19.000 evra za odlazak na petu i šestu dozu. Njihova mama Gordana za Espreso kaže da se napredak vidi, a oni se svim silama trude na prikupe novac. Njihov otac ide da prodaje kokice i vunu po vašarima.

Steva je počeo više da priča, razume nas, odgovara nam na pitanja. Zna da se zahvali kad mu neko nešto da, da se izvini. Drugari kažu da je ozbiljniji da lepo priča, nema više bacanja, da ne histeriše. Kod Filipa je video učitelj napredak u školi, sam drži makaze. Zna da kaže kad ga nešto boli, više priča, razume nas. Zna da podeli sa bratom, uzme pola krofne sebi, pola Stevi, juče mi je rekao da pazi Stevu da ga ne ubode pčela.

Vidi se razlika u svemu, baš nam je juče defektolog rekla da je Fića napredovao, ispričao joj je gde je bio, šta su mu radili u Turskoj, kako je leteo avionom sa Stevom, mamom i tatom. Ovo su male stvari koje nama mnogo znače, zato ne smemo da odustanemo, zaključila je Gordana.

Stevan i Filip Stojanović
foto: Privatna arhiva

Da bi nastavili sa tretmanima i lečenjem svim drugim dostupnim vidovima lečenja njihovim roditeljima su neophodna finasijska sredstva koja nisu u mogućnosti da sami obezbede.

Sredstva su im potrebna za logopedske i defektološke tretmane, hiperbaričnu komoru, lekove, suplemente, tretmane matičnim ćelijama, specijalističke preglede, geneska ispitivanja, kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Za Stevana i Filipa! Budimo Humani!

Pomozimo Stevanu i Filipu da budu samostalni!

Pošaljite poruku 1314 na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001421724-64

Uplatom na devizni račun: 160-6000001422097-12

IBAN: RS35160600000142209712

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

03:01

UROŠU SE ŽIVOT PROMENIO U TRENUTKU: Dve godine ima RAK PANKREASA bez ijednog simptoma, mora da se izleči jer čeka da postane OTAC

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.