NEVREME NAPRAVILO OGROMNU ŠTETU POLJOPRIVREDNICIMA: Stručnjaci savetuju kako da zaštitite USEVE
Posledice olujnog udara, Foto: RINA

vreme u srbiji opasno

NEVREME NAPRAVILO OGROMNU ŠTETU POLJOPRIVREDNICIMA: Stručnjaci savetuju kako da zaštitite USEVE

Za neke poljoprivredne kulture ova sezona je gotova

Objavljeno: 15:24h

Olujno nevreme praćeno gradom koje je prethodnih dana zahvatilo skoro sve krajeve Srbije nanelo je velike štete poljoprivrednim kulturama, instrastrukturi, automobilima, ali i stambenim objektima.

Za neke poljoprivredne kulture ova sezona je gotova, a poljoprivrednici se nadaju da će uz pomoć agrotehničkih mera uspeti da sačuvaju rod za narednu godinu.

Direktor Instituta za voćastvo u Čačku Darko Jevremović rekao je Tanjugu da je nevreme koje je ovih dana pogodilo Čačak i okolinu nanelo velike štete poljoprivrednim kulturama, kao i da je su na lokalitetima gde su ledenice bile tako velike nanele ogromne štete, oštećeni su plodovi, drveće, izdanci kod maline.

Nevreme
foto: RINA

On je rekao da se zbog toga savetuje proizvođačima da odmah nakon nevremena kada vremenski uslovi to dozvole istretiraju svoje zasade fungicidima, naravno dozvoljenim i registrovanim za tu namenu.

- Nakon toga mogu da koriste neke biostimulatore koji će pomoći biljkama u ovako stresnim situacijama. Ukoliko se još odvija berba moraju da se koriste preparati sa kratkom karencom i tek nakon isteka karence plodovi mogu da se beru i plasiraju na tržište - rekao je Jevremović.

Prema njegovim rečima, veliki broj poljoprivrednih proizvođača je svoje zasade zaštitio protivgradnom mrežom, ali da su jačina oluje i količina grada uništile zaštitu, pa kulturama nije bilo spasa.

- Dobra zaštita od ovakvih nepogoda jesu i protivgradne mreže, međutim veliki broj proizvođača još uvek ih nema iznad svojih zasada, u nekim lokalitetima usled velike količine leda došlo je do pucanja odgovarajućih elemenata konstrukcije tako da je i pored zaštite došlo do oštećenja na kulturi - rekao je Jevremović.

00:19

Superćelijska oluja u Beogradu 5

(Espreso/Blic/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.