KAKO SE DANAS POSTAJE HARAMBAŠA? Zoran je kući poneo titulu, on je NAJHRABRIJI I NAJMUDRIJI!
Harambaša, Foto: Printscreen / RTS

ZANIMLJIVO

KAKO SE DANAS POSTAJE HARAMBAŠA? Zoran je kući poneo titulu, on je NAJHRABRIJI I NAJMUDRIJI!

U narodnom višeboju, Božović je bio najbolji i u obaranju ruke

Objavljeno:

Na "Miholjskim susretima sela", manifestaciji koju finansira Ministarstvo za brigu o selu, u Popučkama kod Valjeva izabran je novi srpski harambaša, Zoran Božović. Namera organizatora je da kulturnim, zabavnim i sportskim sadržajima obogate društveni život u lokalnim zajednicama.

Zoran Božović iz Popučaka na „Miholjske susrete sela" došao je kao meštanin i nekadašnji bokser, a kući je poneo titulu harambaše. Hajdučke vođe krajem 18. i u 19. veku bile su najhrabrije, najmudrije i odlučne, a novi srpski harambaša trebalo je se dokaže se u nekoliko starih disciplina.

„Nisam se ništa posebno za to spremao. Trudim se da budem spreman uvek. Tako da to je došlo, eto tako slučajno. Posetio sam taj festival kao posmatrač, završio kao učesnik i izašao iz njega kao pobednik. Bile su stare hajdučke discipline, u čemu su se i hajduci nadmetali. Skok u dalj mi je bila zanimljiva disciplina, bacanje kamena s ramena. To je bilo izuzetno teško, jer je bila baš jaka konkurencija. Osećam dozu ponosa, naravno, ali mnogo veću dozu odgovornosti da ovo sledeće godine podignemo na viši nivo", ističe Zoran Božović iz Popučaka, novi srpski harambaša.

1 / 3 Foto: Printscreen / RTS

„Nas 6 entuzijasta se okupilo, pokrenuli smo celu priču i pokrenuli smo lokalnu zajednicu u jednom pravom smeru. Jednostavno, cilj nam je da promovišemo prave vrednosti u društvu. Apsolutno svaki segment manifestacije je usmeren ka tome" kaže Vladimir Bobanović, predsednik Doma kulture „Izvor" Valjevo.

Medalje su dobili svi učesnici „Miholjskih susreta sela" u Popučkama, folklorni ansambli, pevačke grupe i instrumemntalisti, takmičara u mnogim društvenim i sportskim igrama, maskirani mališani, dečji animatori i vešti kulinari, koji su se takmičili u pripremanju gulaša i pasulja.

Bonus video:

01:11

KONOPLJA JE TRADICIJA SRBIJE, BAKE SU JE PUŠILE ZBOG BOLOVA! Stručnjak šokirao usred studija: DEČKO NIJE TREBALO DA BUDE UHAPŠEN

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.