"ZA VREME TERAPIJE LAV SE SAMO SMEJAO": Oglasila se majka hrabrog dečaka, ima VAŽNU PORUKU za buduće roditelje
Lav Teodorović, Foto: Instagram/Životzalava

lepe vesti

"ZA VREME TERAPIJE LAV SE SAMO SMEJAO": Oglasila se majka hrabrog dečaka, ima VAŽNU PORUKU za buduće roditelje

Majka hrabrog dečaka kaže da će nakon što sutra budu pušteni kući morati da dolaze redovno, na par dana, praćenje

Objavljeno:

Dvogodišnji Lav Teodorović iz Novog Sada primio je gensku terapiju "zolgensma" u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. To je najskuplji lek koji postoji na svetu, a mali Lav je i prvi pacijent koji je tu terapiju primio u Srbiji. Sonja Teodorović, njegova majka kaže za "Blic" da je "Lav odlično i kada vide da je to tako onda je svima u porodici lakše i svi su srećni".

- Juče smo ušli u bolnicu, a danas je primio lek i sve je prošlo dobro, odlično! U izolaciji smo samo on i ja i najverovatnije da ćemo već sutra moći da idemo kući. Lav se ponaša kao da razume celu situaciju. Disciplinovan je, sarađuje. Danas je terapija koju je primio trajala sat vremena, a on se svo vreme smejao. Ruku nije uopšte pomerio. Dok je išla infuzija ponašao se kao odrastao i hrabar čovek - kaže Sonja Teodorović.

Lav Teodorović
Lav Teodorovićfoto: Instagram/Životzalava

Majka hrabrog dečaka kaže da će nakon što sutra budu pušteni kući morati da dolaze redovno, na par dana, praćenje.

- Prate se parametri jetre, najizraženije, pošto je jedna od najčešćih nus-pojava da skaču jetrini enzimi. Mora da se vodi mnogo računa o tome i zato ćemo dolaziti na monitoring na par dana jedan duži vremenski period dok to ne dođe sve u normalu - kaže Sonja Teodorović.

Posle "zolgensma" terapije, očekuje se da će se kod Lava uskoro vratiti, to jest obnoviti sve izgubljene motoričke sposobnosti, i da će mališan moći samostalno da se kreće.

Neonatalni skrining neophodan

Prema njenim rečima neonatalni skrining je jako važan korak u lečenju ove bolesti.

- To je izuzetno važna metoda i uz pomoć nje kod sve dece u našoj zemlji će SMA biti uočeno na vreme i moći će da dobiju terapiju pre prve pojave simptoma, što je dragoceno i spasonosno - kaže Sonja Teodorović.

"Hvala svima za podršku i pozitivnu energiju!"

Majka malog Lava poručuje da bi stalno ponavljala koliko veliku zahvalnost oseća prema svim ljudima koji su im bili podrška, prema državi i svemu što se desilo.

- Pre svega, hvala bogu, jer to je stvarno božja ruka što se nama desilo do sada. Osećam ogromnu zahvalnost i sreću u ovom trenutku, hvala svima od srca! Presrećni smo. Osetila sam veliku podršku i pozitivnu energiju i to je stvarno neverovatno - poručuje Sonja Teodorović.

Bonus video: VUKANU TREBA JOŠ 10 TERAPIJA I NEKOLIKO OPERACIJA U TURSKOJ! Hrabri mališan bori se sa jednim od najtežih poremećaja

03:52

VUKANU TREBA JOŠ 10 TERAPIJA I NEKOLIKO OPERACIJA U TURSKOJ! Hrabri mališan bori se sa jednim od najtežih poremećaja

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.