OVO MUŠKO IME SE ČESTO POGREŠNO TUMAČI, A IMA PREDIVNO ZNAČENJE: Oni koji ga nose, imaju jednu DIVNU OSOBINU
Dečak, Foto: Volodymyr Tverdokhlib / Alamy / Alamy / Profimedia

muško ime

OVO MUŠKO IME SE ČESTO POGREŠNO TUMAČI, A IMA PREDIVNO ZNAČENJE: Oni koji ga nose, imaju jednu DIVNU OSOBINU

Muško ime Srđan ima divno značenje

Objavljeno:

Muško ime Srđan bilo je poznato još u doba vladavine dinastije Nemanjića. U srednjem veku, posebno u primorskim gradovima je bio raširen kult Svetih Sergija i Vakha, a Sergija su naročito na teritoriji Balkana često nazivali i Sveti Srđ. Tako da se smatra da je muško ime Srđan izvedeno od imena ovog svetitelja.

Koren ovog imena potiče od stare osnove za reč "srdačan" i ne označava nekog ko se srdi i ljuti, već onoga ko je ljubazan, predusretljiv, srdačan i milosrdan.

Dečak, Beba
foto: Profimedia

Prema jednom tumačenju, ovo ime potiče od imena jedne ugledne rimske patricijske porodice, Sergius ("oni koji su čuvari"), ali sa druge strane može slobodno da se prevede kao "sluga", ali i kao "čuvar", "pratilac".

Iako danas možda i nije najpopularnije u moru modernih i kratkih muških imena i dalje se često daje dečacima, jer je zaista upečatljivo. Ukoliko se odlučite da svom sinu date ime, očekujte da će mu većina tepati sa nadimcima Srki, Srle, Srđa.

Bonus video:

01:35

BESPLATNE UDŽBENIKE TREBA DA IMAJU DECA U CELOJ SRBIJI, ne samo i Beogradu! Poverenica ukazuje na osnovni uzrok nejednakih šansi

(Espreso/Yumama/Sandra Krstanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.