OVO JE JEDINA SRPSKA SEOSKA ŠKOLA KOJA JE ZABRANILA UPOTREBU MOBILNIH TELEFONA: Evo kako su deca to prihvatila
OŠ "Branislav Petrović", Foto: RINA

radikalan potez škole

OVO JE JEDINA SRPSKA SEOSKA ŠKOLA KOJA JE ZABRANILA UPOTREBU MOBILNIH TELEFONA: Evo kako su deca to prihvatila

OŠ "Branislav Petrović" u Slatini je jedina seoska škola koja je zabranila upotrebu mobilnih telefona

Objavljeno:

Seoska škola za ponos u čačanskom kraju je OŠ "Branislav Petrović" u Slatini, koja postoji duže od jednog veka, mada uprkso činjenici da je jedna od najstarijih ubrzanim korakom ide u skladu sa svim tehnološkim inovacijama.

Ipak, jedna tekovina modernog vremena u ovoj školi strogo je zabranjena. Menadžement ove škole od 1. septembra strogo je zabranio upotrebu mobilnih telefona tokom trajanja nastave i đacima i nastavnicima.

- Upravo na inicijativu nastavnika, Saveta roditelja, kao i na osnovu preporuka Ministarstva prosvete da su sve škole u Srbiji autonomne u donošenju te odluke, mi već od 01. septembra primenjujemo tu odluku, to je pravilnik koji smo naparavili, koji ima 14. članova, koji zabranjuje nošenje i upotrebu mobilnih telefona, smart satića i svih ostalih sredstava za komunikaciju u vreme nastave. Deca drže isključene telefeone u torbi, a kada se nastava završi i oni izađu iz škole, tada mogu da ih koriste. Isto to važi i za roditelje, i za nastavnike škole, ne želimo deci da dajemo pogrešan primer”, rekao je za RINU Lazar Čikiriz, direktor OŠ „Branislav Petrović” iz Slatine.

huawei, PR, mobilni telefoni, mobilni telefon
foto: Tamara Trajković

Ukoliko je nekada neophodan poziv kako bi učenik pozvao roditelja ili staratelja, Čikiriz je istakao da i za to postoji pravilnik.

- U okviru škole deca se mogu obratiti stručnoj službi, predagogu, sekretaru škole, čak i meni, nije problem, naravno, mi pratimo situaciju, u slučaju potrebe mi obaveštavamo roditelje ili staratelje, ako je detetu nešto potrebno. Inače, ukoliko neko dete bude viđeno da koristi moblni telefon postoji procedura da se telefon oduzme, da se donese ili pedagogu ili direktoru, sutradan dolazi roditelj, biće vraćan telefon, ali će detetu biti pisani ili opomena ili kazna prema pravilniku koji postoji, pojasnio je Čikiriz.

Ono što je najbolja stvar u svemu ovome jeste činjenica da se niko nije bunio zbog ove odluke, deca su prihvatila novi pravlink, ali su otišli korak dalje pa čak ni tokom letovanja sa školom nisu koristili mobilne telefone.

Bonus video:

02:57

DNO DNA! 4.500 DECE U SRBIJI NEPISMENO! dr Marina Nikolić: Mobilni telefoni usporavaju govor POD HITNO VEĆI BROJ ČASOVA SRPSKOG

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.