ISPOVEST SRPKINJE KOJA JE NAKON SMRTI OCA PREŽIVELA HOROR OD NAJBLIŽIH: Pretili joj i ponižavali je...
Devojka, Foto: Profimedia

ISPOVEST

ISPOVEST SRPKINJE KOJA JE NAKON SMRTI OCA PREŽIVELA HOROR OD NAJBLIŽIH: Pretili joj i ponižavali je...

U komentarima su je oni koji su upoznati sa pravom posavetovali šta je možda najbolje da uradi

Objavljeno:

Mnogi tvrde da nesreća nikad ne dolazi sama, te da se po pravilu nakon jedne loše stvari dese još neke jednako loše ili čak mnogo gore. A situacija u kojoj se našla jedna Srpkinja nakon smrti oca, upravo to i potvrđuje. Zbog problema sa porodicom potražila je savet šta učiniti kako bi kao 24-godišnjakinja živela u miru u sopstvenoj kući.

Neimenovana Srpkinja (24) požalila se na društvenoj mreži Redit da se nakon smrti svog oca našla u problematičnom odnosu sa sestrama, ali pre svega sa majkom - oko porodične kuće. Naime, iako po testamentu majka nema prava na kuću i iako se odselila kod novog partnera, ona, tvrdi devojka, svakodnevno u domu nešto nadograđuje, te na taj način narušava izgled kuće. Takođe, ono što ovu devojku jako boli jeste i to što se majčin partner ponaša kao da je sve njegovo.

"Do skoro sam živela sa roditeljima i sestrama u kuci. Otac je preminuo, kuću smo nasledile mi, a majka se kroz dve godine od njegove smrti preselila kod dečka. Sve vreme odrastam u mentalno jako lošim uslovima, svi emocionalno nezreli i nestabilni, dosta je tu vređanja, ponižavanja i nasilja.

Taman sam mislila malo ću se odmoriti od majčinih svakodnevnih prostota i ponižavanja, ali ona nastavlja samo još gora da bude, u smislu nepoštovanja i agresivnog ponašanja prema meni i kući, što je naravno podržano od sestara, tako ih je vaspitala.

Iako kuća zvanično nije njena ona ipak dolazi skoro svaki dan i stalno nešto nadograđuje (te menja pločice, preuređuje kuhinju itd). Histerisala mi je jer nisam htela da joj pomognem novčano jer sam joj postavila uslov da se ponaša normalno, ali nije mogla da se suzdrži. Ima napade besa, lomi stvari po kući, vređa pokojnog oca, mene, kuću, preti požarom i itd). Dodajem da svi ti radovi nisu neophodni, samim tim zaključujem da joj pomoć nije neophodna. Nikog ne pita za izmene koje će raditi, a bezukusno narušava izgled kuće koju volim.

Dakle, iako nije nasledila kuću (sestre i ja smo vlasnici), i iako ne živi više tu, skoro svaki dan dolazi i ponaša se katastrofalno prema meni. Što je najgore dovodi stalno svog momka, koji se odomaćio toliko da ulazi u kuću bez zvonjenja i kucanja, i podsmeva mi se svojim ponašanjem.

Ovde me muči najviše bespomoćnost, jer je pametnom dosta da neko iskaže jedan vid negostoprimljivosti da bi prestao da dolazi kod tebe, a oni se pored svega trpaju u tuđu kuću, tretiraju te očajno i nema kraja nepoštovanju.

Celog života rastem u nasilnom okruženju, kao tek punoletna bila sam primorana da se obratim centru za socijalni rad i policiji za pomoć. Morala sam rano da odustanem od fakulteta, da počnem da radim da bih imala novac za stanarinu. Ispostavilo se da mi je to bilo previše, pa sam se vratila kući kad se smirila situacija, ali nakon očeve smrti, dosta se pogoršala kultura ponašanja, a ja ne mogu da budem u redu sa činjenicom da sam u odrasloj životnoj dobi primorana da gledam tu nekulturi, podsmevanje i agresiju.

Moje sestre me ne podržavaju, one su takođe nesvesne i udružene sa majkom. Nije moguć razgovor ni sa kim. Mnogo puta sam ih molila da se normalno ponašaju, kao što nekad jesu kad je otac bio živ, ali uzalud.

Ne želim da pobedi nekultura i prostota

Nemam nikog od rodbine ko bi pomogao. Razmišljala sam da prijavim situaciju policiji, ali moguće je da će biti fizički agresivna kad sazna jer mrzi da bude ispravljena, tako da verujem da će da se zainati.

Takođe znam da mogu i da se samo iselim, ali ne mislim da je fer što celog života moram da razmišljam o odlaženju od kuće jer pobeđuje nekultura i prostota. Radije bih da se nekako kulturno reši situacija. Ne znam koliko bi policija pomogla i na koji način, majka će verovatno mene predstaviti kao ludaka, pod izgovorom da ona mnogo daje za ovu kuću (niko joj ništa ne traži). Pozvaće se na moju prošlost, što je odlaženje od kuće, ma gde drugde, samo da se sačuvam od nasilja, kao i javljanje psihologu.

Meni je zaista dosta svih dramljenja i mentalnih ispada, samo mislim da zaslužujem, kao i svako, mir u kući i život u kome imam prava da kontrolišem tako intimno okruženje. Apsurdno mi je da mi prost i bezobrazan momak moje majke dolazi u kuću sa stavom da sam ja ta koja je uljez. Ne želim da mi se iko podsmeva i ponižava me, kao i da razmišljam da li ću imati dovoljna sna da normalno funkcionišem. Kao devojci od 24 godine, potreban mi je mir posle svega, život je mnogo lepši kad nisam izložena svemu ovome.

Molim za predloge, pretpostavljam da je zakon na mojoj strani jer su oni uljezi u kuci, ali zbog ovakvih neuračunljivih i napadnih ličnosti, ne znam kako bi se to odigralo", napisala je ona u svojoj objavi.

Dugoročno rešenje - razdvajanje

U komentarima su je oni koji su upoznati sa pravom posavetovali šta je možda najbolje da uradi.

"Prijavi je policiji za zaštitu od zlostavljanja u porodici. Traži meru zabrane prilaska za nju", "Posto ste zajednički vlasnici ti i sestre, sve promene na objektu moraju biti odobrene od strane svih vlasnika. Dakle dovoljno je i da se ti ne slažeš i radovi moraju biti obustavljeni. Nadležni organ bi mogla biti inspekcija, ali s obzirom da oni već sprovode radnje kojim se ugrožava tvoja imovina, trebalo bi da ima osnova i da zoveš policiju", glasili su neki od komentara koji su se inače na više meta ponavljali.

I dok su je iznova i iznova ohrabrivali da sve prijavi policiji, i da počne sve da snima kako bi imala dokaza, bilo je i onih koji su je iskreno posavetovali šta je to najbolje, na dugoročne staze.

"Razdvajanje je jedino dugoročno rešenje. Možeš da tražiš da se kuća proda i da podelite pare. Možeš da tražiš da te sestre isplate. Možeš ti njih da isplatiš. Ukoliko postoje uslovi možeš da tražiš fizičku deobu - mada ni to nije rešenje tvog problema, svejedno bi bili u istom objektu. Ukoliko sve to odbiju ili nije moguće, možeš da ideš na sudsku prodaju. Tako prodate nekretnine uvek imaju dosta manju cenu pa možeš i time da praviš pritisak. Moj ti je savet da angažuješ svog advokata koji će ti realno izneti opcije, troškove i rokove. Ne dozvoljavaj majci da ulaže ništa više jer mi se čini da pokušava da uspostavi neku vrstu potraživanja nad nekretninom pri prodaji", posavetovao ju je još jedan muškarac.

Bonus video:

01:37

DA LI ZNATE SA KOLIKO GODINA MOŽETE NAPISATI TESTAMENT? Advokat otkrio sve što treba da znate: Zbog ovoga može biti RUŠLJIV

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.