PITALI SMO VERNIKE ZAŠTO IDU U CRKVU NA SVETU PETKU: Svedočili su ČUDIMA, a evo zašto je važna ZAJEDNIČKA MOLITVA
Čuda Svete Petke, Foto: Tamara Trajković

čuda svete petke

PITALI SMO VERNIKE ZAŠTO IDU U CRKVU NA SVETU PETKU: Svedočili su ČUDIMA, a evo zašto je važna ZAJEDNIČKA MOLITVA

Svakog 27. oktobra slivaju se reke vernika kod Crkve Svete Ružice na Kalemegdanu koji dolaze da bi se poklonili pred ikonom Svete Petke

Objavljeno:

Za prepodobnu mati Paraskevu, među Srbima poznatiju kao Sveta Petka, koju pravoslavni vernici proslavljaju na današnji dan, kažu da je dovoljno čudo što su joj mošti i dalje netruležne, ali mnogo je primera gde je pomogla ljudima.

Svakog 27. oktobra slivaju se reke vernika kod Crkve Svete Ružice na Kalemegdanu koji dolaze da bi se poklonili pred ikonom Svete Petke, tražeći utehu i lek od bolesti u čudotvornoj vodi s izvora koji tu izvire. Red se protezao čak do vrha stepeništa koje vodi do crkve od Despotove kapije. Ali ova slika je uobičajena svake godine na slavu Svete Petke.

Legenda kaže da je taj izvor nastao kao izraz zahvalnosti oca zbog čudesnog izlečenja bolesne kćeri. Nekada davno, baš ovom trasom, vodio je put od Ostružnice do Beograda. Bogati i ugledni ostružnički trgovac ovim putem često je svoju kćer, slepu od rođenja, vodio kod lekara u prestonicu.

Na jednom od takvih proputovanja zastali su pored izvora malo da se okrepe, umiju i popiju malo hladne izvorske vode. Sledeće jutro, posle buđenja kroz plač, devojčica je uzviknula da vidi svetlost. Tu noć u snu trgovcu se javila Sveta Petka. Kao znak zahvalnosti, na tom mestu bogati trgovac je uredio izvor i postavio mermernu ikonu ove svetiteljke, kaže predanje.

A da se čuda stvarno dešavaju potvrdila je i Snežana Nešić, vremešna Beograđanka koju smo zatekli kako u miru sluša svetu liturgiju u sedeći na klupi ispred crkve Svete Ružice. Kako kaže, njena ćerka dugo godina nije mogla da dobije decu. A onda se desilo čudo.

Pre desetak godina sam ovde ispred crkve isto ovako sedela i plakala. Tako uplakanu me je video jedan monah upitao me je što sam tužna. Onda sam mu objasnila, a on mi je rekao da ću kroz mesec dana saznati da ću biti baka. I tako je i bilo. Unuk mi je živi i zdrav i već je veliki momak. Zahvalna sam Sveta Petki što mi je uslišila molitve", otkrila je Snežana za Espreso.

Snežana Nešić
Snežana Nešićfoto: Tamara Trajković

I priča Stoje iz Beograda, koju smo takođe zatekli kako čeka u redu kako bi se poklonila ikoni Svete Petke, pokazuje kolko su čuda ove svetiteljke moćna.

Moj zet je pre 3 nedelje imao strašan udes. U trenutku udarca iz kasete je ispala ikona Svete Petke i pala mu na grudi i tako ga zaštitila. Automobil je skroz bio smrskan, a on je ostao čitav bez ikakve povrede", rekla nam je ova vernica i dodala da je i ranije verovala u čuda svetiteljke, ali da joj je ovaj događaj samo potvrdio veru.

Stoja iz Beograda
Stoja iz Beogradafoto: Tamara Trajković

I druge vernice koje smo sreli ispred crkve kažu da dolaze u crkvu kako bi se pomolili Svetoj Petki za zdravlje najmilijih.

"Dolazim ovde jer verujem da je molitva jača kada se svi molimo zajedno. Tako smo jači u veri", rekla je jedna od vernica.

Vernica ispred crkve Svete Ružice
Vernica ispred crkve Svete Ružicefoto: Tamara Trajković

Druga nam je pak ispričala da se uverila u to kolko je sveta vodica moćna.

"Običnu vodu kada tržite u balonu, ona vremenom promeni ukus, umiriše se pa čak promeni i boju. Ova voda nam stoji godinama i niti se umiriše, niti se promeni. Ostane ista", tvrdi vernica.

Vernica ispres crkve
Vernica ispres crkvefoto: Tamara Trajković

Nije retkost ni da se Sveta Petka pojavi u snu.

Kako predanje kaže, Sveta Petka se najčešće javlja u snu iz dva razloga - da bi pružila utehu onima koji se nalaze u teškim životnim okolnostima i donela im dobre vesti ili kao vid upozorenja da pravimo greške, te da se na vreme trgnemo i vratimo na pravi put.

Upravo se jednoj vernici javila u snu i kaže da je iz toga razloga danas došla da se pokloni pred ikonom Svete Petke i pomoli joj se za zdravlje.

Vernica pali svetu u crkvi Svete Ružice
Vernica pali svetu u crkvi Svete Ružicefoto: Tamara Trajković

Bonus video:

07:10

ČUDA SE OSTVARUJU KO VERUJE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.