EVO ŠTA SU DONELE MERE UNAPREĐENJA KVALITETA VAZDUHA U SRBIJI? Značajne promene tek slede
Zagađenost vazduha, Foto: Profimedia

zaštita životne sredine

EVO ŠTA SU DONELE MERE UNAPREĐENJA KVALITETA VAZDUHA U SRBIJI? Značajne promene tek slede

Vlada Republike Srbije nastavlja da radi na merama za zaštitu i unapređenje kvaliteta vazduha u zemlji,

Objavljeno:

Vlada Republike Srbije nastavlja da radi na merama za zaštitu i unapređenje kvaliteta vazduha u zemlji, a rezultati dosadašnjeg rada već su vidljivi, saopštila je danas vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Kako se podseća, kao prioritetne aktivnosti utvrđene su: zamena energenata u domaćinstvima i javnim objektima onim koju su ekološki prihvatljivi, unapređenje energetske efikasnosti, pošumljavanje, zabrana paljenja strnjike, zamena starih vozila i povećanje broja elektro punjača na javnim putevima.

"Rezultati dosadašnjeg rada Vlada na smanjenju zagađenja vazduha su već vidljivi, u Beogradu je ove godine bilo samo 24 dana sa povećanim zagađenjem vazduha, dok je 2011. godine bilo 122 dana. Takođe, u Boru 2023. godine nije bilo dana sa prekoračenjem dnevne vrednosti sumpor-dioksida, a 2012. je bilo 116 dana, dok je srednja vrednost sumpor-dioksida 10 puta manja nego 2012. godine i skoro četiri puta je ispod granične vrednosti", ističe se u saopštenju.

Usvojenim budžetom za 2024. godinu, za gašenje kotlarnica i zamenu energenata u objektima javnih institucija koje za grejanje koriste ugalj, mazut i lož ulje, predviđeno je milijardu dinara, što je pet puta više nego što je izdvojeno u 2023. godini.

Ukupan budžet za životnu sredinu u 2024. godini je 18 puta veći nego 2010. godine.

Pored toga, tokom 2024. godine predviđeno je gašenja kotlarnica javnih institucija koje najviše zagađuju, i to pre svega u Beogradu, Nišu, Smederevu, Zaječaru, Valjevu i drugim gradovima.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine će, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), u ovaj projekat uložiti 50 miliona evra.

Zagađenost vazduha, Vazduh, Smog
foto: Profimedia

Nastaviće se i sa subvencijama domaćinstvima za zamenu individualnih ložišta i poboljšanje mera energetske efikasnosti. Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa Svetskom bankom, obezbedilo je 45 miliona evra za subvencije za domaćinstva, i očekuje se da će, u naredne tri godine, biti sanirano više od 50.000 domaćinstava.

Tokom 2024. godine krenuće se realizacijom projekta Energetske sanacije stambenih i javnih objekata, u saradnji sa EBRD. Investiciona vrednost ovog projekta iznosi 64,5 miliona evra, a u okviru prve faze planirana je sanacija oko milion metara kvadratnih grejne površine.

Tokom naredne tri godine, u Beogradu, Zaječaru, Kragujevcu i Pirotu, krenuće se sa pošumljavanjem poljoprivrednih površina koje su slabijeg kvaliteta. Planirano je da se do 2026. godine samo u Beogradu pošumi oko 364 hektara poljoprivredne površine.

Radna grupa Republike Srbije za sistematsko rešavanje zaštite vazduha nastaviće da radi na planiranju i implementaciji projekata u cilju bolje zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

06:19

VAZDUH U SRBIJI OTROVAN! ZDRAVLJE DECE SVE UGROŽENIJE? Ekolog: Država treba HITNO da uvede vanredno energetsko stanje

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.