NE TUGUJTE MNOGO, NOVEMBAR ĆE BITI DRUGAČIJI NEGO ŠTO GA PAMTITE: Prognoza za ceo mesec, OVO niste očekivali
Novembar stiže u Srbiju, Foto: Ana Paunković

vremenska prognoza

NE TUGUJTE MNOGO, NOVEMBAR ĆE BITI DRUGAČIJI NEGO ŠTO GA PAMTITE: Prognoza za ceo mesec, OVO niste očekivali

Vremenska prognoza za mesec novembar 2023. godine

Objavljeno:

Samo dan i po deli nas od novembra, a vremenski uslovi skoro su pa letnji, ali uskoro sledi i novi preokret vremena.

Nakon prvog dana uz nestabilnije vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, drugi dan vikenda protekao je u znaku sunčanog i veoma toplog vremena za ovo doba godine.

Maksimalna temperatura u većini predela dostigla je 25°C, a u Beogradu, Loznici i Ćupriji 26°C.

Kiša
Kišafoto: Printscreen/Instagram/192_rs

Kao i tokom vikenda, Srbija je i danas bila pod uticajem nešto povišenog vazdušnog pritiska, uz sunčano ili umereno oblačno vreme, a biće i pod uticajem termičkog grebena, pa je sa Mediterana i sa juga i dalje pristizala veoma topla vazdušna masa.

Nakon današnjeg hladnog jutra, pri čemu je u Sjenici bili i mraza uz -1°C, tokom dana bilo je veoma toplo.

Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C, u Beogradu do 26°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sam kraj oktobra od 13 do 17°C, one su ovih dana i za 10 stepeni više od napomenutog proseka.

Tokom dana večeri i noćo sve više jačaće ciklon sa zapada Evrope, pa se u Srbiji očekuju pad vazdušnog pritiska, na severu i zapadu i povećanje oblačnosti i to će biti uvod u promenu vremena koja se očekuje u utorak.

U utorak se pod uticajem snažnog ciklona sa zapada Evrope, nad severom Italije očekuje formiranje sekundarniog ciklona, koji će se potom premeštati preko centrlane Evrope dalje na istok, a u sklopu njega očekuje se premeštanje i hladnog fronta.Srbija će veći deo dana biti u prednjem delu ciklona i u toplom sektoru, pa se i dalje očekuje veoma toplo vreme, uz temperature od 22°C na severozapadu do 26°C na jugoistoku Evrope, u Negotinskoj Krajini malo hladnije, do 20°C.

Duvaće jak jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno sa olujnim udarima, višim od 70 km/h.

Tokom dana očekuje se dalje povećanje oblačnosti. Posle podne u severnim i zapadnim, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Po prodoru hladnog fronta vetar će tokom večeri biti u skretanju na severozapadni, a očekuje se i prodor svežije vazdušne mase.

Vetar
Vetarfoto: Beta/Dragan Gojić

Ipak, kao i tokom prethodnog prodora hladnog fronta, ni ovaj hladni front neće doneti jače zahlađanje.Pri prodoru hladnog fronta lokalno su mogući izraženiji pljuskovi sa grmljavinom.

Već u sredu porast vazdušnog pritiska i stabilizacija vremena, pa će biti sunčano i malo svežije, ali i dalje natprosečno toplo. Očekuje se sunčano, samo još ujutro ponegde sa slabom kišom.

Maksimalna temperatura u sredu biće od 17 do 20°C, u Beogradu do 19°C.

U četvrtak sunčano i veoma toplo, samo na jugu i istoku uz više oblačnosti, ponegde sa kišom.

Maksimalna temperatura u većini predela biće oko 20°C.

U petak i tokom sledećeg vikenda zapadnu Evropu pogodiće serija veoma snažnih ciklona sa Atlantika sa orkanskim olujama. Pod uticajem ovih ciklona, u petak se ponovo nad severnom Italijim i severnim Jadranom očekuje formiranje sekundarnog ciklona, a naše područje biće u prednjem i toplom sektoru, uz pojačanu košavu i južna strujanja.

Već u petak u Srbiji jače naoblačenje, posle podne i uveče sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Uticaj snažnih ciklona očekuje se i tokom vikenda, uz formiranje snažnog sekundarnog iznad Đenovskog zaliva i severa Italije.

Prvog dana vikenda biće sunčano.

Sunčano
Sunčanofoto: Emilija Jovanović

U nedelju novo naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Tokom vikenda će pod uticajem ciklona duvati veoma jak južni vetar, povremeno i sa olujnim udarima.

Osim tople vazdzušne mase, sa severa Afrike do našeg područja stizaće i čestice peska iz Sahare, pa se u predelima sa padavinama očekuje prljava kiša.

Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 18 do 22°C, u Beogradu oko 20°C.

Koliko su to visoke temperature za početak novembra, govore i podaci srednje jutarnje temperature koje u proseku iznose od 4 do 7°C, a dnevne od 11 do 15°C. Dakle, početak novembra doneće i za sedam stepeni više temperature od proseka.

Prema trenutnim prognozama sve dok bude snažna aktivnost ciklona na Atlantiku i na zapadu Evrope, vreme u Srbiji biće natprosečno toplo, uz česta prolazna naoblačenja i bez onog pravog jesenjeg zahlađenja.

Postepeno hladnije biće prema sredini meseca.

Bonus video:

00:11

Vremenska prognoza za 22. i 23. novembar

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.