PAS U VRANJU PREMINUO NAKON TRETMANA KOD GRUMERA: Veterinar objašnjava za Espreso sve o fatalnom ishodu
Francuski buldog, Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI, EPA-EFE/RAJAT GUPTA, Wikipedia

neodgovornost ili nesrećan slučaj?

PAS U VRANJU PREMINUO NAKON TRETMANA KOD GRUMERA: Veterinar objašnjava za Espreso sve o fatalnom ishodu

Naizgled "običan" tretman kod grumera doveo je do fatalnog ishoda

Objavljeno:

K.S. iz Vranja je pre otprilike mesec dana poverila svoju trogodišnju ženku buldoga na tretman furmiranja. Nije mogla ni da nasluti da će joj jedan naizgled rutinski tretman slomiti srce. Kako tvrdi, usled traume koji je doživela u gruming centru, ženka buldoga je preminula.

Iako smatra da je njena greška što je psa ostavila osobi koja nije dovoljno edukovana i koja je na samom početku delovala neprofesionalno, ona želi da se nešto tako strašno nikada nikome više ne desi.

Psa je u salon dovela veselog i zdravog, a izvela u totalnom drugom stanju. Iako je po planu tretman trebao da traje sat ipo vremena, Vranjanka je poziv od grumerke dobila nakon 45 minuta. Psa je zatekla uplašenog, kako se guši i povraća belu penu, ali i sa krvavim ranama. Prema rečima grumerke, "sve je to bilo normalno" i bilo je potrebno samo izvesti psa na vazduh i da će mu biti bolje. Vranjanska je psa odmah odvela kod veterinara gde je ustanovljeno da je imao temperaturu 41 stepen. I pored injekcija koje je dobio, pa i adrenalina, pas je nažalost preminuo.

Veterinar
Veterinarfoto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Ustanovljeno je da je smrt usledila kao posledica infarkta koji je doživeo na tretmanu.

Gruming odnosno nega pasa je relativno novo zanimanje i brzo je doživelo ekspanziju, budući da su vlasnici pasa uvideli da je odvođenje ljubimca u salon na uređivanje ne samo moda, nego i potreba. Brojne su i škole koje nude edukaciju ovog tipa koja traje nekoliko meseci prilikom kojih se polaznici uče kako da pristupe životinjama i koje su frizure najpopularnije za svaku rasu. Međutim da li je to dovoljno?

Kontakirali smo veterinara Aleksandra Milojkovića koji je naglasio da je jako važno imati poverenje u osobu kojoj ostavljate na ruke živo biće.

"Kao i kada ostavljate dete u vrtić, tako i kada ostavljate psa u salon na šišanje, trebalo bi da imate poverenje u tu osobu", kaže doktor Milojković.

On je za Espreso objasnio da psi i u svakodnevnim situacijama mogu biti izloženi stresu, ali kako će oni na njega reagovati zavisi isključivo od toga u kakvom su zdravstvenom stanju i životnom dobu.

"Stariji psi na primer imaju češće probleme sa srcem, pa bi svakako manje trebalo da budu izloženi stresu", rekao je sagovornik.

Povodom slučaja u Vranju, veterinar nam kaže da se ne može tačno reći ko je tu "kriv" i da ne bi trebalo uperiti prstom u bilo koga, posebno zato što do uginuća može doći zbog predisponirajućeg faktora, poput urođenih bolesti koje nisu na vreme dijagnostikovane.

Pas
Pasfoto: RINA

"Francuski buldozi mogu imati urođene srčane "smetnje" koje nužno ne pokazuju simptome u ranom dobu. Zato je važno redovno voditi psa na preventivne preglede. U tom slučaju će i sami vlasnici znati kako da tretiraju svog ljubimca, i obavestiti grumere o tome", kaže nam veterinar i dodao da je edukacija o takvim stvarimam podjednako važna kako za one koji šišaju pse tako i za same vlasnike koji sa njima provode svaki dan.

A da li je gruming danas moda ili potreba, sagovornik nam kaže da zavisi i od rase ali i situacije.

"U načelu šišanje je kod nekih pasa neophodno kako bi se sprečila neka kožna oboljenja, ali danas je veliki problem antropomorfizacije. Danas se na ljubimce gleda kao na člana porodice, pa se samim tim prema njima i očekuje tretman kao prema ljudima", rekao nam je za kraj veterinar.

Bonus video:

03:05

ISKUSNI DRESER OTKRIVA KAKO REAGOVATI KAD VAS PAS NAPADNE! Pripitomio AGRESIVNU dogu od 70 KG mišića koja je bila na CRNOJ LISTI

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.