MINISTARKA GRUJIČIĆ I MINISTAR VESIĆ U POSETI POVREĐENIMA U ŽELEZNIČKOJ NEZGODI: Evo u kakvom su STANJU povređeni
Odžaci, voz, Foto: Kurir/M.V.

nezgoda kod odžaka

MINISTARKA GRUJIČIĆ I MINISTAR VESIĆ U POSETI POVREĐENIMA U ŽELEZNIČKOJ NEZGODI: Evo u kakvom su STANJU povređeni

Zahvalnost ministarki Grujičić i zdravstvenim radnicima u Odžacima i Somboru uputio je tokom obilaska povređenih i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić

Objavljeno:

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić i ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišli su povređene u železničkoj nesreći. Petoro pacijenata hospitalizovano je nakon jučerašnje železničke nesreće u Odžacima, a jedan od njih je na intenzivnoj nezi. Iz Opšte bolnice u Somboru saopšteno je da su pregledana ukupno 52 pacijenta povređena u sudaru vozova. Jedan je sa teškim povredama jetre i prelomima rebara smešten u jedinicu intenzivne nege, dok su četiri pacijenta smeštena na odeljenje hirurgije zbog povrede glave i preloma rebara. Svi su trenutno u stabilnom stanju, saopštila je u Opštoj bolnici u Somboru ministarka zdravlja Srbije prof. dr Danica Grujičić.

"Svi pacijenti su zbrinuti"

- Svi pacijenti su zbrinuti i van životne opasnosti. Kolege o njima vode računa i moja velika zahvalnost svima - dežurnima, hitnoj pomoći, onima koji su došli od kuće i učestvovali u zbrinjavanju. Ako nešto kod nas funkcioniše, onda je to zdravstveni sistem. Nadam se da će dvojica povređenih mladića već danas ili sutra biti pušteni kući, druga dvojica tokom nedelje, a pacijent koji je najteže povređen izaći će kada kolege lekari procene da je mogućnost komplikacija svedena na minimum - saopštila je ministarka dr Grujičić.

Danica Grujičić
Danica Grujičićfoto: Nemanja Nikolić

Zahvalnost ministarki Grujičić i zdravstvenim radnicima u Odžacima i Somboru uputio je tokom obilaska povređenih i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

47 pacijenata pušteno na kućno lečenje

Kako je saopšteno u somborskoj bolnici, od 52 pacijenta njih 47 je, nakon pregleda i dijagnostike, pušteno na kućno lečenje sa prelomima nosa, donje vilice, nagnječenjima grudnog koša, trbuha i krsta, kao i sa istegnućima vratne kičme, ramenog zgloba, kolena i skočnog zgloba. Posle prve informacije o saobraćajnoj nesreći, odmah se na poziv za zbrinjavanje povređenih odazvao dodatno veći broj lekara Opšte bolnice Sombor - specijalista urgentne medicine, hirurgije, radiologije, oftalmologije i otorinolaringologije, urologije i anesteziologije, kao i veliki broj medicinskih sestara i rendgen tehničara, zbog čega su svi povređeni potpuno zbrinuti za veoma kratak period od nepuna tri sata.

Ministarka prof dr Grujičić je u Somboru rekla i da je na licu mesta videla stanje Opšte bolnice, kojoj je potrebna rekonstrukcija. Ona je najavila da sledeće godine u ovaj grad sigurno stiže magnetna rezonanca, a Sombor je u planu za radove i prema projektu kredita Svetske banke, za koji je izrazila nadu da će biti ratifikovan na prvom zasedanju Narodne skupštine.

Vesić razgovarao sa mašinovođom

Ministar saobraćaja Goran Vesić razgovarao je i sa mašinovođom koji je zaslužan što nesreća nije prerasla u tragediju.

Vesić je istakao da su radnici Srbijavoza učinili sve da se pruga što pre osposobi i potvrdio da je uzrok nesreće ljudska greška.

Podsetio je da železnička komisija radi u skladu sa zakonom i da će izveštaj biti prosleđen nadležnim organima.

"Hvala Bogu nije bilo smrtnih slučajeva"

- Hvala Bogu nije bilo smrtnih slučajeva. Ovde je reč o grešci otpravnika vozova iz Ratkova koji je službeno priznao i o toma se vodi istraga. Sistem čine pjudi u nažalost greške se dešavaju. Ministarstvo će učiniti sve da ubuduće to svedemo na najmanju meru", poručio je Vesić.

Goran Vesić
Goran Vesićfoto: Printscreen/Prva TV

On je naglasio da se gradi centralni dispečerski centar u Makišu kojim će se upravljati i svim novim i rekonstruisanim prugama, ali da će na starim prugama i dalje biti stari sistem, pa će morati da se vodi računa da se ovakve stvari ne dešavaju.

- Od 1200 kilometara regionalnih pruga koje planiramo da u sledećoj godini rekonstruišemo je i 400 kilometara pruge u Vojvodini, od Pančeva prema Zrenjaninu, pa dalje prema Senti i Subotici, od Sombora i Bogojeva, do Novog Sada i od Sombora do Vrbasa, one će imati nove sigurnosne sisteme i biće pod kontrolom novog dispečerskog centra - istakao je Vesić.

Vesić i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković rekli su i da će vlada Srbije i grad Sombor učiniti sve da iskažu solidarnost i pomognu povređenima da prebrode traumu koju su doživeli.

Ministre Grujičić i Vesić dočekali su gradonačelnik Sombora Antonio Ratković koji je zahvalio na poseti i rekao da će Grad učiniti sve da istraže solidarnost i pomogne povređenima, kao i direktor Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović", Dragan Rastović koji je rekao da je somborska bolnica u vreme ratova devedesetih bila ratna bolnica, da su navikli na brzo reagovanje i idtakao da se 30 zdravstvenih radnika odmah odazvalo na poziv.

Bonus video:

05:00

NAJVEĆI BROJ PUTNIKA U SUDARU VOZOVA BILI STUDENTI?! Ambasador Srbije u Grčkoj otkrio jezive brojke nesreće: Evo šta sad sledi

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.