SPISAK SVIH NERADNIH DANA TOKOM SLEDEĆE GODINE: Ubeležite ove datume na vreme i isplanirajte sebi MINI ODMOR!
Kalendar, Foto: Profimedia

NERADNI DANI 2024.

SPISAK SVIH NERADNIH DANA TOKOM SLEDEĆE GODINE: Ubeležite ove datume na vreme i isplanirajte sebi MINI ODMOR!

Veliki broj neradnih dana pada neposredno pre ili posle vikenda, tako da će mnogi zaposleni dobiti priliku za više mini-odmora

Objavljeno:

Državni, ali i verski praznici, koji se, osim prigodnim svečanostima, obeležavaju i time što su neradni dani za zaposlene, regulisani su Zakonom o državnim i drugim praznicima.

Državni praznik Sretenje - Dan državnosti Srbije, slavi se u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdan i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Serbije. On se praznuje 15. i 16. februara.

Pored Dana državnosti, državni praznici u Srbiji su i Nova godina, Praznik rada, Dan pobede i Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Nova godina praznuje se 1. i 2. januara, Praznik rada - 1. i 2. maja, Dan pobede 9. maja, a Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra, i to su i neradni dani. Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana.

Odmor
Odmorfoto: Profimedia

Verski praznici

Kada je reč o verskim praznicima, u Srbiji se praznuju: prvi dan Božića (7. januar), vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa. Da ne rade na dan verskog praznika, pravoslavci imaju pravo na dan krsne slave, katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica na prvi dan Božića i u dane uskršnjih praznika, počev od Velikog petka, a zaključno sa drugim danom Uskrsa, prema njihovom kalendaru. Pripadnici islamske zajednice - na prvi dan Ramazanskog bajrama i prvi dan Kurbanskog bajrama, dok pripadnici jevrejske zajednice to pravo ostvaruju na prvi dan Jom Kipura.

Praznici koji se obeležavaju radno

Pored gorepomenutih, u Srbiji se praznuje i obeležava radno Sveti Sava - Dan duhovnosti, Vidovdan - spomen na Kosovsku bitku, Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu - spomen na 21. oktobar 1941. godine i krvavu jesen 1941. godine kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni ratni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije.

Sveti Sava praznuje se 27. januara, Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu - 22. aprila, Vidovdan 28. juna, Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu - 21. oktobra.

Kalendar
Kalendarfoto: MA8 / Alamy / Alamy / Profimedia

Zanimljivo je da, kada je reč o državnim praznicima u predstojećoj 2024. godini, veliki broj neradnih dana pada neposredno pre ili posle vikenda, tako da će mnogi zaposleni dobiti priliku za više mini-odmora.

Prvi takav praznik jeste baš Nova godina, jer doček je u nedelju, a slede dva neradna dana, tako da zaposleni imaju praktično na raspolaganju četiri dana za odmor. Naredni je već Dan državnosti, 15. i 16. februara, koji pada u četvrtak i petak, tako da opet zaposleni dobijaju četiri vezana slobodna dana.

Praznik rada vezuje se za Uskrs i time dobijamo od srede do ponedeljka slobodne dane. Već pred kraj godine, Dan primirja pada u ponedeljak, tako da i na izmaku te kalendarske godine imaćete tri vezana slobodna dana. Ako ste u prilici za te dane da otputujete, onda pogledajte kalendar neradnih dana, pa isplanirajte kako ćete ih provesti.

Neradni dani:

1. i 2. januar (ponedeljak i utorak) - Nova godina

7. januar (nedelja) - Božić

15. i 16. februar (četvrtak-petak) - Dan državnosti

29, 30. i 31. mart i 1. april (petak-ponedeljak) - uskršnji praznici (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica)

10. april (sreda) - Prvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice)

Prvi maj
Prvi majfoto: Petar Aleksić

1. i 2. maj (sreda-četvrtak) - Praznik rada

3, 4, 5. i 6. maj (petak-ponedeljak) - vaskršnji praznici

16. jun (nedelja) - Prvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice)

12. oktobar (subota) - Jom Kipur (za pripadnike jevrejske zajednice)

11. novembar (ponedeljak) - Dan primirja u Prvom svetskom ratu

25. decembar (sreda) - Prvi dan Božića (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica)

Bonus video:

01:57

SKRATILI SU NEDELJU NA 4 RADNA DANA I REZULTATI SU ZAPANJUJUĆI Turinski: Da li i nedelja treba da bude DRŽAVNI NERADNI DAN?

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.