"OVO JE VREĐANJE INTELIGENCIJE": Roditelji VAN SEBE zbog CENE EKSKURZIJE u Vrnjačkoj banji, ko ovde "UBIRA KAJMAK"?
Rdoitelji besni zbog cene ekskurzije, Foto: Vladimir Sporčić, beta ana slović, Printscreen/Twitter/Udruženje potrošača EFEKTIVA

CENE NEREALNE

"OVO JE VREĐANJE INTELIGENCIJE": Roditelji VAN SEBE zbog CENE EKSKURZIJE u Vrnjačkoj banji, ko ovde "UBIRA KAJMAK"?

Ove godine cene su tolike, da mnogi odustaju od ovih đačkih putovanja

Objavljeno: 12:21h

Kako se godina primiče kraju, tako osnovne i srednje škole kreću sa ponudama za školske izlete, rekreativne nastave, višednevne ekskurzije. Sve je to lepo i edukativnog karaktera, ali novčanici roditelja najviše trpe. Kako su skočile cene svega, to se osetilo i na ovu vrstu školskih ponuda.

Ove godine cene su tolike, da mnogi odustaju od ovih đačkih putovanja. Ponuda za jedan takav aranžman na proleće koji obuhvata 2 noćenja u Vrnjačkoj banji na bazi polupansiona izazvala je gnev roditelja Treće beogradske gimnazije. Aranžman košta vrtoglavih 30.900 dinara. Za tu cenu može da se uplati i letovanje od 10 dana u Grčkoj, doduše van sezone, ali ni ovo domaće putovanje nije u jeku sezone.

Vrnjačka banja
Vrnjačka banjafoto: Printscreen/youtube/Goran Gogin

Redakciji "Blica" obratila se jedna ogorčena majka koja kaže da mnogi roditelji nisu u mogućnosti da na bilo koji način deci koja, kako kaže, preživljavaju sve i svašta samo ne lepote detinjstva, priušte barem jednu ekskurziju.

U situaciji kada našu decu maltene svaki dan isteruju iz škola zbog dojava o bombama, a onda ih u roku od 25 minuta vraćaju na nastavu sa obrazloženjem da je škola "pregledana", stiže ponuda za ekskurziju. "Trodnevna ekskurzija, koja podrazumeva dva polupansiona u Vrnjačkoj banji i celodnevne obilaske svetinja naše zemlje (gde je naravno ulaz besplatan) košta 30.900 dinara", priča ogorčena majka jednog gimnazijalca iz Beograda koja se obratila našoj redakciji.

Ovakvu ponudu, kaže, slobodno može nazvati "vređanjem inteligencije roditelja". "Pozivom hotela dobila sam informaciju da dva polupansiona i to u dvokrevetnoj sobi koštaju 17.000 dinara. Naravno, navedena cena je za redovan boravak turista, a složićete se da bi grupna poseta dobila još bolju ponudu", smatra ona.

Ona se zapitala gde odlazi još 14.000 dinara po detetu kolika je razlika između cena ako bi se u Vrnjačku banju uputili u sopstvenoj režiji. "Pa, gde odlazi još tih 14.000 dinara? Za prevoz? Dnevnice nastavnika, ili ko zna gde? Zamislite samo kada taj iznos pomnožite sa brojem odeljenja i u svakom od njih po 30 đaka. Koliko god da se trudimo da našoj deci pored svih stresova omogućimo delić radosti mi smo onemogućeni jer nekom tamo nije cilj to, već nešto drugo. Da li će se iko zapitati gde ovo sve vodi?" poručila je ogorčeno majka jednog gimnazijalca.

Ekskurzija
Ekskurzijafoto: Vladimir Šporčić

Redakcija Blica raspitala se u nekoliko renomiranih banjskih hotela koliko koštaju njihove usluge. Za 148 evra možete iznajmiti jednokrevetni luksuzni apartman sa uslugama velnesa dok ćete za isti ali dvokrevetni apartman morati izdvojiti 77 evra. Najskuplji je de lux apartman u jednom hotelu koji za dva dana košta 21.000 dinara ili u superior sobi 14.000 dinara. U jednom hotelu sa 3 zvezdice polupansion u dvokrevetnoj sobi po danu košta 7.480 dinara a u trokrevetnoj 6.200 dinara.

Ko želi romantičan vikend u jednom hotelu sa četiri zvezdice u Vrnjačkoj banji može ga priuštiti za 18.240 dinara u dvokrevetnoj sobi uz smeštaj na bazi polupansiona, neograničeno korišćenje velnes i spa centra uz hidromasažni bazen, finsku saunu, hamam... Podsetimo, prevoz autobusom od Beograda do Vrnjačke banje i nazad, u zavisnosti od prevoznika, košta od 1.490 do 2.000 dinara, a sa sve izletima ta cifra ne bi smela da bude veća od 5.000 dinara.

Takođe, svi profesori koji vode decu na ekskurziju dobijaju i dnevnice u visini od oko 1.500 do 2.000 dinara po danu provedenom na putu i pritom im je smeštaj besplatan. Nastavnici rade odgovoran posao, i ne možemo ni da zamislimo koliko je stresno brinuti o tolikom broju dece, dnevnice i treba da dobiju, ali opet nikome nije jasno da li ovo mora baš toliko da bude skupo.

Bonus video:

00:50

ŠTA i KOGA plaćamo za sedmodnevni izlet u iznosu od 300 evra?

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.