DANAS JE DAN JNA: Kako se proslavljao i zašto je ukinut?
Jugoslavija, Foto: Profimedia

Praznik

DANAS JE DAN JNA: Kako se proslavljao i zašto je ukinut?

Na današnji dan za vreme Drugog svetskog rata, 22. decembra 1941. godine, osnovana je Jugoslovenka narodna armija u Bosni i Hercegovini, a svoj konačni naziv dobija tačno deset godina kasnije.

Objavljeno:

Ko je živeo u SFRJ zna da se na današnji dan obeležava dan JNA, dan koji se proslavljao tako što su se delila odlikovanja, činovi, ali i dan kad se odlazilo u penziju.

Dan Jugoslovenske narodne armije, poznat i kao Dan armije, bio je zvanični praznik oružanih snaga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Ustanovljen je naredbom vrhovnog komandanta oružanih snaga i ministra narodne odbrane FNRJ, maršala Josipa Broza Tita, 20. oktobra 1947. godine.

Josip Broz Tito, Tito
foto: Profimedia

Praznik se obeležavao 22. decembra, kao sećanje na 1941. godinu i formiranje Prve proleterske udarne brigade, prve operativne i regularne jedinice Narodnooslobodilačke vojske. Iako se dan JNA slavio 22. decembra, JNA je zvanično nastao dan ranije, ali se ovaj dan slavi jer je tog dana armija imala prvu bitku.

Impresivne brojke

Na vrhuncu snage JNA je imala 680.000 aktivnih vojnika i oficira i oko 3,2 miliona rezervista. Broj raspoloživih ljudi je bio još veći i obuhvatao je oko osam miliona vojno sposobnih građana Jugoslavije muškog roda od 15 do 49 godina.

Dok je trajala Jugoslavija, Dan JNA je bio veliki praznik i proslavljao se uz vojnu paradu i dodelu najviših odlikovanja, i iako je danas to zaboravljen praznik, u mestu Rudo (BiH) I dan danas se okupljaju na mestu gde je zvanično osnovana Jugoslovenska narodna armija.

Jugoslovenska narodna armija je zvanično prestala postojati 20. maja 1992. godine proglašenjem Vojske Jugoslavije kao oružane sile Savezne Republike Jugoslavije. Od jedinica Jugoslovenske narodne armije koje su ostale u Bosni i Hercegovini, formirana je Vojska Republike Srpske, dok je od jedinica u Hrvatskoj nastala Vojska Republike Srpske Krajine.

Bonus video:

39:46

USIJANJE 11.11.2021. DAMJANOVIĆ I ACOVIĆ: DAN PRIMIRJA ILI POBEDE?

(Espreso/T.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.