UŽIVO VELIKA AKCIJA POLICIJE: MUP potisnuo demonstrante - zaseda Savet za nacionalnu bezbednost
Foto: Nemanja Nikolić

strašno

UŽIVO VELIKA AKCIJA POLICIJE: MUP potisnuo demonstrante - zaseda Savet za nacionalnu bezbednost

Demonstranti su ubacivali i baklje u zgradu

Objavljeno: 23:43h

Grupa demonstranata pokušala je večeras na silu da upadne u Skupštinu grada Beograda. Oni su razbili staklo na vratima, ali su ih zadržale policijske snage na ulazu u zgradu.

23.24 - Situacija u centru grada mirna, akcija policije u toku

Situacija ispred Skupštine Grada Beograda je trenutno mirna, nakon što je policija potisnula demonstrante.

Na terenu su jake policijske snage, a kako je najavio predsednik Vučić, hapšenja će trajati celu noć, kao i ujutru.

Skupština Grada
foto: Zorana Jevtić

23.15 - Predsednik se obratio posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se obratio građanima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

22.47 - Uhapšeno 38 izgrednika

Pripadnici policije su posle večerašnjih nasilnih protesta i pokušaja upada u zgradu Skupštine grada Beograda uhapsili 38 izgrednika.

22.30 - Šapić na licu mesta

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić došao je ispred Skupštine grada. On je došao da vidi posledice nastale posle haosa koji su izazvali demonstranti.

1 / 2 Foto: Nemanja Nikolić

22.29 - Vesić: Njihova jedina politika je nasilje!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najoštrije je osudio pokušaj nasilnog zauzimanja zgrade Skupštine grada Beograda.

"Kandidati za odbornike i poslanike koalicije 'Srbija protiv nasilja' pokazali su da je njihova jedina politika - nasilje. Nasilje manjine nad većinom koja je iskazala svoju volju na demokratskim izborima i pružila ubedljivu podršku politici predsednika Aleksandar Vučić", naveo je ministar Vesić na svom Fejsbuku i dodao:

"Opozicija ne može da pridobije poverenje građana svojim političkim programom, jer taj program ne postoji, već žele da na vlast dođu izazivanjem haosa i sukoba. Pozivam građane da ostanu mirni i pokažu poverenje u institucije države koje imaju snagu da zaštite bezbednost i demokratski poredak u zemlji. Srbija će štititi Ustav, zakone, bezbednost i slobodu svakog građanina naše zemlje".

22.20 - Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je večeras hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

22.18 - Premijerka Brnabić saopštila: Uhapšeno 30 izgrednika, više od 30 policajaca povređeno

Ana Brnabić je u Hit Tvitu rekla da je uhapšeno 30 demonstranata i teško povređen jedan policajac.

Ana Brnabić je  rekla da je uhapšeno 30 demonstranata
Ana Brnabić je rekla da je uhapšeno 30 demonstranatafoto: PRINTSCREEN PINK TV

Ona je naglasila da je više od 30 policajaca povređeno u napadima izgrednika, od kojih je jedan teže povređen.

- Umesto da dajemo novac za majke i decu, mi moramo da obnavljamo narodnim novcem zgradu, zato što su oni rešili da prave haos - rekla je premijerka Brnabić.

22.01 - Uhapšena trojica demonstranata

Trojica demonstranata uhapšena su ispred Skupštine grada Beograda.

Kako Kurir saznaje, oni su imali fantomke i odvedeni su u stanicu Bežanijska kosa.

1 / 8 Foto: Nemanja Nikolić

21.57 - Ministarka pravde za Kurir: "Vlast može da se osvoji samo na izborima"

Ministarka pravde Maja Popović osuđuje nasilne aktivnosti okupljenih ispred gradskih i državnih institucija.

Popović je u izjavi za Kurir istakla da je vlast moguće osvojiti jedino na izborima.

Popović "osuđuje nasilne aktivnosti okupljenih ispred gradskih i državnih institucija i poziva okupljenje da ne uništavaju državnu imovinu i ne izazivaju haos, nerede i paniku i ne vrše krivična dela". Ističe da državni organi neće tolerisati nasilje, da je drćava jača od svakog devijantnog pojedinca i organizovanih nasilnih grupa i da će sačuvati ustavni poredak.

Ministrka Popovic ističe i da je vlast moguće osvojiti jedino na izborima.

21.47 - Predsednik Vučić se ponovo oglasio

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se iz Predsedništva, gde se trenutno nalazi, na samo 80 metara od Skupštine grada, gde su večeras zabeležene scene nasilja.

- Trenuci predaha u predsedništvu. Važno je da sačuvamo mir, pohapsimo nasilnike i obezbedimo budućnost našoj deci. Želim da vi, dragi prijatelji, znate da sam uvek na svom radnom mestu i spreman da štitim stabilnost zemlje, pozivam na uzdržanost, ali i nedvosmisleno sačuvam državu. Našu Srbiju. Jednu jedinu - piše na Instagram nalogu predsednika.

21.38 - Luka Petrović: Nasilje, varvarizam i nepoštovanje demokratskih principa

Član Predsedništva i potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne strane Luka Petrović osudio je večerašnji vandalizam pristalica pokreta „Srbija protiv nasilja”.

- Duboko osuđujem upad pristalica pokreta „Srbija protiv nasilja” u Skupštinu Grada Beograda, koji je obeležen nasiljem, varvarizmom i potpunim nedostatkom poštovanja demokratskih principa. Iza ovih sramnih napada na javne institucije i srce demokratskog društva, stoje upravo Dragan Đilas, Šolak i svi oni koji žele uniženu, slabu, zavisnu, potcenjenu Srbiju. Oni koji žele da nas vrate u vreme kada su stranci odlučivali ko će biti ministar i ko sme u Vladu, a ko ne! Srbija je nezavisna, samostalna i slobodarska država i takva će i ostati! - naveo je, između ostalog, Luka Petrović.

21.35 - Razbijene pločice ispred ulaza, demonstranti gađaju zgradu

Ispred zgrade Skupštine grada razbijene su pločice, i krhotinama su potom grupice demonstranata gađale zgradu.

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić

21.32 - MUP krenuo u akciju hapšenja svih koji su izazivali nerede

MUP je u saradnji s Višim tužilastvom krenuo u akciju hapšenja svih koji su večeras ispred Skupštine grada Beograda izazivali nerede, nasilno pokušali da upadnu u Skupštinu, učestvovali u stvaranju haosa i kršili zakon…

21.25 - Premijerka Brnabić: Ovo je pokušaj Majdana, ali Majdana u Srbiji neće biti!

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, govoreći o scenama nasilja na ulicama Beograda, rekla da je važno napomenuti da je predsednik Srbije u zgradi Predsedništva, na 80 metara od ovih nasilnika, i dodaje da je najvažnije da će se sačuvati mir i obnoviti sve ono što su oni rušili večeras.

"Oni ruše narodnu imovinu i to će narodnim parama morati da se obnovi", rekla je Brnabić.

Kako kaže, pripadnici MUP-a su sačuvali mir, bili su suzdržani i imali su instrukcije da ne reaguju kako niko ne bi bio povređen.

Brnabić je rekla da je svaki pokušaj upada u institucije dramatičan i pokazuje nameru da se nasiljem menja izborna volja naroda. Dodaje da ovo jeste pokušaj Majdana, da je ovo mržnja i nasilje i ono na šta su upozoravali sve vreme tokom izborne kampanje.

Ana Brnabić
foto: PRINTSCREEN PINK TV

"Upozoravala sam da oni ne mare za kampanju, izbore i rezultate, već da je jedina njihova namera nasilna destabilizacija Srbije", kaže Brnabić.

Ona je istakla da je važno da građani znaju da je lično razgovarala sa svim stranim diplomatama zapadnih zemalja sa željom da ih upozori na ovo.

"Imali smo podatke od službi koje su upozoravale na ovo. Pre svega i ruska bezbednosna služba nam je dostavila te podatke, međutim optužili su nas da širimo dezinformacije i da su to sve gluposti. Smejali su se, i kao što je predsednik rekao, neko je shvatio ozbiljno, neko je želeo da pomogne, a mnogi su znali i nisu želeli da pomognu", rekla je Brnabić na TV Pink.

Kako kaže, važno je da se zna da će u ovoj zemlji o tome kuda ova zemlja ide odlučivati narod ali na izborima demokratskim putem, dodaje da će tu izbornu volju poštovati i da neće biti novog Majdana u Srbiji.

21.24 - Mali: Pokazalo se ko su najveći nasilnici i vandali

Isti oni koji se zaklinjali u borbu protiv nasilja večeras su se pokazali kao vandali, rekao je večeras Siniša Mali, ministar finansija.

- Večeras se pokazalo ko su najveći nasilnici i vandali - isti oni koji se zaklinjali u borbu protiv nasilja. Poručujemo im da nasilje neće proći! Demonstracijom sile su još jednom pokazali da ne poštuju demokratsku volju većine građana. Država Srbija neće dozvoliti manjini nezadovoljnih izbornim rezultatima da uzurpira život i ugrožava druge ljude. Sačuvaćemo mir, nezavisnost i stabilnost naše zemlje - napisao je Mali na svom instagram nalogu.

21.21 - Nestorović na Tviteru: Pokret sutra donosi odluku o pokušaju Majdana

- Naš pokret će sutra doneti odluke povodom večerašnjeg pokušaja Majdana u Beogradu - objavio je dr Branimir Nestorović na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Možemo da se ne slažemo sa vlašću, ali država ne sme da se ruši po nalogu određenih službi, napisao je on, i dodao:

- Novi 5. oktobar nećemo dozvoliti u Srbiji.

21.07 - Nastavljeni pokušaji upada u zgradu

00:49

Protest

21.04 - Milica Đurđević Stamenkovski za "Kurir": "Okreću Srbe na Srbe zarad svojih političkih interesa"

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, komentarišući za Kurir večerašnje nasilne scene u Beogradu, poziva narod na odgovornost i poručuje mu da ne treba da bude opozicija svojoj državi.

"Ovo večeras je početak Majdana. U pitanju je scenario na koji smo upozoravali, a iza kog direktno stoji namera određenih političkih centara da radikalizacijom uvedu Srbiju u vazalni položaj kako bi se od aktuelnog rukovodstva iznudilo uvođenje sankcija Rusiji, svrstavanje u NATO kolonu i defakto i dejure priznanje nezavisnosti Kosova", kaže Milica Đurđević Stamenkovski i dodaje:

Milica Đurđević Stamenkovski
Milica Đurđević Stamenkovskifoto: Ana Paunković

"Lideri političkih organizacija koji večeras zloupotrebljavaju nezadovoljstvo građana, okreću Srbe na Srbe i zarad svojih političkih interesa koji su zapravo interesi stranih struktura u Srbiji. Pokušavaju da iskopiraju ukrajinski scenario i da Srbija doživi sudbinu spaljene zemlje".

Na kraju, zaključuje:

"Ovo govorim kao predsednik političke stranke koja je opozicija vlasti u čijoj se nemilosti nalazi duži niz godina, ali koja nije i nikad neće biti opozicija države".

20.46 - Razbijanje prozora na zgradi Skupštine grada

Grupe demonstranata se kreću ispred zgrade Skupštine grada Beograda i razbijaju prozore, kroz koje ipak ne mogu da upadnu u zgradu, pošto su svuda jake policijske snage.

00:21

Scene nasilja ispre skupštine

20.29 - Dačić: "Država je iznad svega i jača je od svih onih koji pokušavaju da je sruše"

Socijalistička partija Srbije i ja lično, kao njen predsednik, najoštrije osuđujemo pokušaj nasilnog zauzimanja Skupstine Grada Beograda, poručio je večeras Ivica Dačić.

- To je još jedna potvrda onoga o čemu sam govorio u predizbornoj kampanji - da je nasilje jedini njihov program, jer znaju da ne mogu dobiti poverenje naroda. Pružamo punu podršku državnim organima da preduzmu sve odgovarajuće mere protiv nasilnika i siledžija, i predsedniku Aleksandru Vučiću u odbrani slobode, samostalnosti, nezavisnosti i suvereniteta Srbije - kazao je on.

Dačić: 'Država je iznad svega i jača je od svih onih koji pokušavaju da je sruše'
Dačić: "Država je iznad svega i jača je od svih onih koji pokušavaju da je sruše"foto: Milos Tesic/ATAImages

Dodaje da je obaveza svih političkih stranaka da najoštrije osude ovaj bezumni i nasilnički čin.

- Država je iznad svega i jača je od svih onih koji pokušavaju da je sruše - zakčjučio je Dačić.

20.23 - Vučević osudio nasilje dela opozicije

Predsednik SNS Miloš Vučević osudio je večerašnje nasilje na ulicama Beograda, gde su demonstranti, predvođeni predstavnicima liste "Srbija protiv nasilja", nasilno pokušali da uđu u Skupštinu grada.

"Srbija se večeras ponovo suočila sa rušilačkim demonstracijama. Oni koji godinama prete kako će većinu svojih sugrađana "juriti po ulici", kako će "otkidati glave" i kako će svoje političke protivnike "umotavati u katran i perje", sada su odlučili da napadnu simbol srpske prestonice i jedan od simbola demokratije - zdanje Skupštine Beograda", naveo je Vučević.

Vučević osudio nasilje dela opozicije
Vučević osudio nasilje dela opozicijefoto: Kurir Televizija Printscreen

Dodaje da je ovaj vandalski recept već oproban.

"Isti ti koji sada razbijaju sedišta srpskih institucija, napali su Narodnu skupštinu 2020. godine. Njih ne zanima demokratija. Još manje Srbija. Oni bi milionima Srba oduzimali pravo glasa. Njih ne interesuje mir, oni otvoreno pozivaju na bratoubilaštvo. Najmanje im je važna Srbija. Nju preziru.Ali, svi ovi huligani i umišljeni revolucionari moraju znati da su srpske institucije dovoljno snažne da i sa ovim pokušajem rušenja države izađu na kraj".

Vučević na kraju zaključuje:

"Srbija će biti odbranjena, narodna volja sačuvana, a svi izgrednici će odgovarati pred zakonom. Živela Srbija"!

20.22 - Razbijena vrata na ulazu u Skupštinu

Vrata Skupštine Beograda su razbijena ranije večeras, i ispolivana su bojom, dok se oko njih nalaze predmeti kojima su demonstranti gađali policiju.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

20.04 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić kaže da su scene dramatične ispred Skupštine, ali je pozvao građane da ne brinu.

- Nikakva revolucija nije u toku, ništa im neće poći za rukom. A mi ćemo blagom i mirnom reakcijom da se trudimo da ne povredimo nekoga - kazao je predsednik.

On kaže da se na prostestima skupilo oko 2.490 ljudi.

Obraćanje predsednika Vučića
Obraćanje predsednika Vučićafoto: PRINTSCREEN PINK TV

- U ovom trenutku, zajedno sa onima koji hoće u Skupštinu Grada, ukupno je oko 1.900 ljudi. Neki su večeras pokazali svoje lice, i da im je nasilje jedini način za borbu. Danima smo govorili da se za to spremaju, zato što znaju da ne mogu da dobiju narodno poverenje - istakao je predsednik.

Dodaje da su upozoravani i inostrani posmatrači, koji su se pravili naivni.

- Hvala onim stranim službama koje su stavile do znanja da znaju šta se priprema, i davale podatke našim službama, da bi tačno znali šta nasilnici pripremaju. Oni koji se zaklinju u borbu protiv nasilja, pokazali su da su pravi nasilnici. Hoće da ruše naše gradove i državu - istakao je Vučić.

Kaže da je stiglo hiljade poziva iz cele Srbije ljudi koji hoće da brane državu, i zamolio ih je da to ne čine.

Pozvao građane da ne brinu
Pozvao građane da ne brinufoto: PRINTSCREEN PINK TV

- Država je dovoljno jaka i snažna, i odbraniće demokratiju i izbornu volju građana. I to je sve što treba da znate. Izgrednici i siledžije biće privedeni, a posle će reagovati nadležni državni organi - rekao je predsednik.

Kaže da se mnogi u regionu raduju i slave "revoluciji" u Beogradu.

- To je proizvod mnogo ozbiljnijih geopolitičkih okolnosti, u kojima pokušavaju da uruše samostalnost i nezavisnost Srbije. Sačuvaćemo slobodu Srbije, jer je to najviša vrednost. Odbranićemo našu Srbiju, samo vas molim da sačuvamo mir. Budite spokojni, država je sigurna, i državu im nećemo dati da je unište. Našu kuću sačuvaćemo. Živela Srbija, živela sloboda!

19.49 - Srpskom trobojkom razbijali vrata Skupštine grada Beograda

Grupa demonstranata je srpskom trobojkom, odnosno drvenim kopljem na kojem stoji zastava, razbijala staklo na vratima Skupštine grada.

19.42 - Obraćanje predsednika u 20 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se u 20 časova iz zgrade Predsedništva.

00:17

Protesti

19.23 - Uskoro obraćanje predsednika Vučića

Povodom pokušaja nasilnog upada u Skupštinu grada Beograda predstavnika liste Srbija protiv nasilja, očekuje se uskoro obraćanje najviših predstavnika državne vlasti i posebno predsednika Vučića.

Demonstranti su ubacivali i baklje u zgradu
Demonstranti su ubacivali i baklje u zgradufoto: Printscreen

19.14 - Razbijena vrata na ulazu Skupštine grada, pokušan upad u zgradu

Grupa demonstranata, na čelu sa Srđanom Milivojevićem i Vladimirom Obradovićem sa liste "Srbija protiv nasilja", pokušavaju na silu da upadnu u Skupštinu grada Beograda.

Razbijena vrata na ulazu Skupštine grada
Razbijena vrata na ulazu Skupštine gradafoto: Printscreen

Nakon što su razbili staklo na vratima, njih su zadržale policijske snage na ulazu u zgradu, koje su iskoristile i suzavac.

Demonstranti su ubacivali i baklje u zgradu.

Predstavnik obezbeđenja se na kratko pojavio na ulazu u zgradu, i objasnio je Milivojeviću i Obradoviću da je upad u državni objekat krivično delo.

Skupština grada
foto: Printscreen

Podsećamo, nekoliko stotina građana okupilo se večeras na poziv prestavnika liste "Srbija protiv nasilja", po sedmi put ispred zgrade stare skupštine, gde se nalazi sedište Republičke izborne komisije (RIK).

Oni traže poništavanje izbora na svim nivoima zbog navodnih nepravilnosti koji su uticali na rezultat izbora.

Saobraćaj u Ulici kralja Milana od raskrsnice sa Kneza Miloša do Terazija je blokiran.

Bonus video:

00:17

Protesti

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.