"VODA KOD KULE NEBOJŠA SE POVUKLA, ALI...": Oglasio se hidrolog Vladiković sa važnim upozorenjem
Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHZ) Dejan Vladiković, Foto: Printscreen/RTS

Beograd-vode su proglasile vanrednu odbranu

"VODA KOD KULE NEBOJŠA SE POVUKLA, ALI...": Oglasio se hidrolog Vladiković sa važnim upozorenjem

Vladiković navodi da su druge reke u Srbiji u mirnom režimu

Objavljeno:

Beograd-vode su proglasile vanrednu odbranu od poplava kod Kule Nebojše. Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHZ) Dejan Vladiković kaže za RTS da se voda na najnižoj tački Beograda za nijansu povukla, ali upozorava da sledi novi talas rasta vodostaja na Dunavu zbog otapanja snega u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj, ali i zbog kiše na jugu Nemačke, i u Austriji.

Hidrolog Dejan Vladiković kaže da su u ovom trenutku iznad granice redovne odbrane od poplava vodostaji kod Novog Sada, Titela i Smedereva.

"Mi očekujemo da će za nedelju dana na svim dunavskim stanicama na našem području vodostaji biti iznad granice redovne odbrane od poplava, odnosno prvog stepena odbrane", kaže Vladiković.

Hidrolog Dejan Vladiković
Hidrolog Dejan Vladiković foto: Printscreen/Youtube/RTS Beogradska hronika Jutarnji program

Sagovornik RTS-a istakao je da će javna preduzeća uvesti stalna dežurstva i izlaske na teren, ali da postoje takozvana slaba mesta, pa se očekuje da će priliv kod uzvodne stanice "Bezdan" biti oko 1,20 metara.

"To ipak neće otežati uslove plovidbe, oni će biti povoljni, kao i uslovi u slučaju energetike i proizvodnje struje", ističe Vladiković i naglašava da je situacija mnogo drugačije na rekama kod kojih su česte bujice, a koje na slivu Dunava ne postoje zbog kanala Dunav–Tisa–Dunav.

Navodi da u ovom trenutku ne postoji mogućnost izlivanja reka, jer nema snega i kiše.

"Posle Nove godine sledi ipak malo vlažniji period sa nižom temperaturom, tako da će oprez biti neophodan za manje vodotoke kod nas", smatra sagovornik RTS-a.

Vladiković navodi da su druge reke u Srbiji u mirnom režimu.

Bonus video.

07:00

SPREMITE SE ZA POPLAVE: Ristić o drastičnoj promeni koja sledi: Ozbiljan visinski ciklon zahvatiće OVE REGIJE pa STIŽE KOD NAS

(Espreso / RTS / Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.