KOLIKO ĆE VAS KOŠTATI KORIŠĆENJE TELEFONA NA ULICI? Kazne za OVAJ PREKRŠAJ sve OŠTRIJE, nema povlašćenih strana
Vožnja, Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd_rezerva

kazne

KOLIKO ĆE VAS KOŠTATI KORIŠĆENJE TELEFONA NA ULICI? Kazne za OVAJ PREKRŠAJ sve OŠTRIJE, nema povlašćenih strana

Zbog korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje možete platiti i do 10.000 dinara

Objavljeno:

Od 1. januara do 30. novembra ove godine otkriveno je 47.162 prekršaja korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje, a u istom periodu sankcionisano je 3.625 pešaka zbog korišćenja mobilnog telefona prilikom prelaska ulice.

Kako su objasnili u MUP-u Srbije, korišćenje mobilnih telefona u saobraćaju jedan je od faktora koji utiču na nastanak saobraćajnih nesreća. Kad je reč o vozačima, u 13 slučajeva za 11 meseci ove godine i u 15 slučajeva u istom periodu prošle godine, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje bilo je uticajni faktor za nastanak saobraćajne nezgode.

MUP je od 9. do 15. oktobra ove godine sproveo međunarodnu akciju „Fokus na putu“. Kako je tada saopšteno, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode za četiri do čak dvadeset puta, što čini ovaj prekršaj jednim od trenutno najvećih problema bezbednosti saobraćaja na putevima.

Kada je reč o pešacima glavni razlozi su neoprezno stupanje na kolovoz pešaka, a da se prethodno nije uverio da to može bezbedno da uradi i nemarno, bezobzirno, užurbano ili nepromišljeno ponašanje pešaka.

Telefon
Telefonfoto: Tamara Trajković

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet odsto pešaka nepropisno koristi mobilni telefon ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok se procenat vozača koji nepropisno koriste mobilni telefon za vreme vožnje kreće od 4 do 15 odsto, u zavisnosti od vrste vozila.

Šta kaže zakon i kolike su kazne za ove prekršaje?

Vozač ne sme da koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje.

Kazna za vozača koji je uhvaćen sa mobilnim telefonom u toku vožnje iznosi 10.000 dinara. Ipak, ukoliko plate u roku od osam dana, kazna će biti 50 odsto manja. Kazna za pešake koji koriste mobilni telefon na pešačkom prelazu je 3.000 dinara. Za prelazak ulice sa slušalicama u oba uha na pešačkom prelazu kazna iznosi 3.000 dinara.

Bonus video:

02:17

KAZNE DO 800.000 DINARA ZA AUTOMOBILE BEZ ADEKVATNE ZIMSKE OPREME! Kurir istražuje: Koje je NAJJEFTINIJE rešenje za građane?

(Espreso/ N1/ M.S/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.