OVO MNOGI SRBI NE ZNAJU PA NAGRABUSE: Šta NIKAKO ne smete da prenosite preko granice sa EU?
Granica ilustracija, Foto: Tamara Trajković, Dado Đilas

Carina

OVO MNOGI SRBI NE ZNAJU PA NAGRABUSE: Šta NIKAKO ne smete da prenosite preko granice sa EU?

Lične potrepštine, hrana, novac... Kakva pravila važe za ulazak u države Evropske unije?

Objavljeno:

Krenula je zimska sezona putovanja, a ukoliko ste i vi odlučili da odete negde "preko", trebalo bi da znate ova pravila o prtljagu koji možete da prenesete preko granice.

Prvo i osnovno, slobodan je unos ličnog prtljaga, uključujući odeću, obuću, higijenske potrepštine, tehnika (laptop, punjač, telefon) su dozvoljeni, ali sve u razumnim količinama pogodnim za ličnu upotrebu.

Ako putujete iz Srbije, meso i mlečne proizvode poput salame, pašteta, pavlaka, suvog mesa, jogurta, sira ne smete da unosite.

Meso
Mesofoto: RINA

Ukoliko unosite čokoladu i slične proizvode, morate da obratite pažnju da udeo mlečnih prerađevina i jaja ne prelazi 50%. Što se tiče hleba, kolača i slično, udeo mlečnih proizvoda (i proizvoda od jaja) ne sme biti preko 20%.

Ako putujete automobilom možete da prenese i određene količine alkohola i duvana. Bez carinjenja možete da prenesete 40 cigara, 2 litre slabijeg alkoholnog pića (ispod 22% alkohola), dok ukoliko prenosite jači alkohol dozvoljeno je 1 litar. Što se piva tiče, limit je 16 litara.

Carina ilustracija
Carina ilustracijafoto: CARINA INFO

Ono što je zanimljivo je da je, za ličnu upotrebu, dozvoljeno preneti čak 20 kg ribljih proizvoda.

Kada je reč o iznosu novca, važno je napomenuti da ukoliko u zemlje EU unosite više od 10.000 evra, neophodno je prijaviti sumu novca na graničnom prelazu.

Bonus video:

01:38

Presretači zaustavili i isključili dva vozila

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.