OVO JE PRVI SRBIN KOG SU TURCI NABILI NA KOLAC: Osmanlije zbog njega NISU SPAVALE, pa ga ubili na SVIREP NAČIN
Nikola Skobaljić, Foto: Printscreen/Youtube/Dragan Zika PROMAJA Stojanovic

istorija srbije

OVO JE PRVI SRBIN KOG SU TURCI NABILI NA KOLAC: Osmanlije zbog njega NISU SPAVALE, pa ga ubili na SVIREP NAČIN

Neverovatna sudbina ovog srpskog junaka dobro je poznata svakom stanovniku Leskovca

Objavljeno: 15:09h

Šta se sve dešavalo na ovom našem "buretu baruta" puna četiri veka od kada su nas Turci pod svoje uzeli do dana kad su sa Kalemegdana poslednji turski paša i njegovi sledbenici otišli iz Srbije koja je konačno vratila svoju autonomiju - svedoče brojne priče i legende, a nemale su one o danku u krvi i kažnjavanju nabijanjem na kolac. A kad smo kod tog jezivog čina mučenja buntovnog srpskog stanovništva, jedan Leskovčanin bio je prvi ikada koji je skončao na tako strašan način.

Neverovatna sudbina ovog srpskog junaka dobro je poznata svakom stanovniku Leskovca. Međutim, van ovog grada, retko ko je i čuo za Nikolu Skobaljića i njegovu borbu protiv turskih osvajača. Ovaj srpski vlastelin iz 15. veka, danas živi paralelno i u istoriji i u legendama leskovačkog kraja.

Skulptura Nikole Skobaljića
Skulptura Nikole Skobaljićafoto: Printscreen/Youtube/Dragan Zika PROMAJA Stojanovic

Legenda: Majka ga rodila tako što je jela skobalja

U Leskovcu će vam rado ispričati da je ovog junaka rodila devojka iz obližnjeg sela, a da je začet tako što je jela živu ribu – skobalja. Da je Nikola bio toliko mudar i hrabar da ga Turci nikada ne bi porazili da nije bilo izdaje njegove kume, ali da čak ni onda nije živ uhvaćen, već se na svom konju vinuo u nebesa… i legendu.

Nikola Skobaljić bio je poslednji vladar Dubočice pre konačnog pada pod tursku vlast. Njegova tvrđava bio je Zelen Grad kod Vučja.

Bilo je to vreme poslednjeg otpora moćnom osvajaču sa Istoka. Srpska vlastela je ili već bila pobijena - ili se predala ili razbežala. Jedan od poslednjih koji su se borili bili su Nikola Skobaljić i njegov stric.

Skobaljić se, protivno naređenjima despota Đurđa Brankovića da se preda, suprotstavio osvajačima i 24. septembra 1454. godine sa vojskom iz Dubočice do nogu potukao tursku vojsku kod Banje na prilazima Novom Brdu.

Kad je sultan saznao za poraz, odlučio je da lično povede vojsku da se obračuna sa Skobaljićem i zauzme Novo Brdo. Nekoliko meseci kasnije stigao je u Dubočicu - napao je i počeo da pljačka.

Nikola Skobaljić
Nikola Skobaljićfoto: Printscreen/Youtube/Dragan Zika PROMAJA Stojanovic

Pružao otpor, ali zarobljen i surovo kažnjen

U povlačenju prema svojoj tvrđavi kod Vučja, Skobaljić je pružio otpor, ali je 16. novembra 1454. godine, na reci Trepanji kod Kisline, poražen i zarobljen.

Još istog dana, zajedno sa stricem, nabijen je na kolac i tako je ostao upamćen po još jednom, istina strašnom, podatku – kao prvi Srbin, poznat imenom i prezimenom, osuđen na tu jezivu kaznu.

Ostaci Skobaljićevog grada i danas se nalaze na severnim obroncima planine Kukavice kod Vučja, južno od Leskovca. Predeo je prilično negostoljubiv i neuređen, pa lepotu i veličinu ovog srednjovekovnog utvrđenja zbog rastinja retki posetioci i ne mogu da sagledaju.

Bonus video:

02:10

U OVOM SRPSKOM SELU LEŽI CELA ISTORIJA BALKANA: Kroz njega su prošli Kelti, Rimljani, Turci, Huni, Austrougari i Nemci!

(Espreso / BlicŽena / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.