EVO KAKO DA IZRAČUNATE KOLIKO SMETE DA BUDETE U EVROPSKOJ UNIJI: U jednoj stvari Srbi GREŠE, a zapravo treba OVAKO
Pasoš Republike Srbije, Foto: AP Photo Darko Vojinovic

važno!

EVO KAKO DA IZRAČUNATE KOLIKO SMETE DA BUDETE U EVROPSKOJ UNIJI: U jednoj stvari Srbi GREŠE, a zapravo treba OVAKO

Za građane i građanke Srbije je važno da znaju kako da izračunaju 90 dana u 180 dana koliko mogu bez boravišne ili radne vize da borave u državama Evropske unije

Objavljeno:

Građani i građanke Srbije koji poseduju biometrijski pasoš izdat od strane Koordinacione uprave mogu da borave u državama Evropske unije 90 dana u 180 dana.

Dakle, tri meseca u šest meseci je dozvoljeno da se građani i građanke Srbije, uz važeću putnu ispravu, zadrže u državama Evropske unije bez borvišne ili radne vize.

No, ono što najviše muči građane jeste kako se računa tih 90 dana u 180.

Pasoš Republike Srbije
Pasoš Republike Srbijefoto: Profimedia

Prvenstveno što građanima pada na pamet jeste da tih 90 dana (tri meseca) odjednom provedu u EU a potom da narednih 90 dana budu van država Evropske unije.

To je svakako najlakše rešenje ukoliko neko ide na putovanje kroz Evropu ili sezonski rad.

S druge strane, za građane i građanke koji često idu u države Evropske unije, ali se ne zadržavaju duže od nekoliko dana prilikom svakog odlaska, važno je da znaju kako se računa tih 90 dana u 180.

Novinarka Espresa je pisala MUP-u, no do trenutka objavljivanja teksta nije dobila odgovor, stoga je informacije pronašla na relevantnim sajtovima (EU u Srbiji, Ambasada Švedske).

Pasoš
Pasošfoto: RINA

Tako se prema pronađenim informacijama računanje tih 90 dana gleda od prvog trenutka ulaska pre tačno 180 dana u države Evropske unije do sadašnjeg trenutka kada ponovo građani i građanke Srbije ulaze u EU.

Dakle, računanje ne ide kalendarski od 1. januara do 30. juna ili od 1. jula do 31 decembra iste godine, već hronološki unazad 180 dana što u stvari najviše buni građanke i građane Srbije, a često ih dovodi u neprilike.

Stoga, građankama i građanima Srbije ostaje da samostalno računaju pre nego što pređu granicu da li su u prethodnih 180 dana (šest meseci) bili ukupno manje od 90 dana.

Iako postoji sajt na kome građani i građanke mogu izračunati koliko dana su bili u EU u poslednjih 180 dana, oni i dalje moraju ručno uneti datume.

Građani koji ni u jedno trenutku ne pređu 90 dana boravka u EU u poslednjih 180 dana neće imati probleme sa kaznama, ali kazne ipak postoje i nisu male.

Granica
Granicafoto: Tamara Trajković

Kazna za prekoračenje boravka u EU

U zavisnosti od države u kojoj primete da su građanke i građani Srbije prekoračili bezvizni boravak u EU u toku 180 dana, kazne variraju.

Ipak, najčešći primeri kazni jesu:

  • deportacija;
  • zabrana ulaska u državu EU;
  • zatvorska kazna.

Naravno, jasno je da će građanke i građani Srbije voditi računa, ali upravo samostalnost računanja dana provedenih u EU bez boravišne ili radne vize naprosto otežava postupak sabiranja dana koje su proveli 180 dana unazad od trenutka kada planiraju da ponovo idu u neku državu Evropske unije.

*Ova pravila važe za sve države Evropske unije sem za Irsku.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

03:31

ISTEKAO VAM JE PASOŠ NEPOSREDNO PRED PUT? Nije sve izgubljeno, evo kako možete da ga izvadite u MINUT DO 12

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.