SARA IZ SRBIJE OTKRILA STVARI KOJE JE FRAPIRAJU KOD AMERIKANACA: Tamo živi godinama i OVO joj je NAJČUDNIJE
Sara Maksimović, Foto: Printscreen/Tik-Tok/Sakitsunami

iskustvo

SARA IZ SRBIJE OTKRILA STVARI KOJE JE FRAPIRAJU KOD AMERIKANACA: Tamo živi godinama i OVO joj je NAJČUDNIJE

Sara Maksimović iz Srbije je devojka koja već nekoliko godina živi i školuje se u Americi

Objavljeno:

Ko slavi rođendan, taj plaća piće/večeru? Naravno da, da, ako pitate ljude na Balkanu. Ipak, ako je verovati Sari iz Srbije, kod Amerikanaca ovakvo pravilo, kao i neka druga logična balkanska pravila, ne postoje.

Sara Maksimović iz Srbije je devojka koja već nekoliko godina živi i školuje se u Americi. Tamo je još u 7. osnovne otišla preko programa razmene učenika i zahvaljujući odbojci ostala sve do koledža. Kao neko ko dugo živi u Americi, tačnije u Teksasu podelila je na svom TikTok profilu stvari koje bi "stavile u Amerikance u komu" a koje su sasvim normalne na Balkanu.

"Kod nas, osoba koja slavi rođendan plaća rođendan. Plaća hranu, piće, jednostavno časti svoje goste. U Americi ipak to nije slučaj. Tamo svako plaća za sebe. Mojoj drugarici i meni se desilo da smo otišle na rođendan u restoran i svaka je morala da plaća za sebe.

Broj dva, voda bez leda. Svi ovde, barem koje ja znam su opsesivni, zaluđeni ledom. Piju ga sa vodom, sokovima, supom, jedu ga. Mislim da ne bi mogli da izdrže bez leda", rekla je Sara začuđeno.

Tu se naravno nije zaustavila, pa je ispričala još neke razlike.

"Promaja. Svakog Amerikanca kog sam pitala da l su čuli za promaju, pojma nisu imali o čemu pričam. Promaja kod njih ne postoji. A ako bi m se desilo da se prehlade zbog promaje, cenim da ne bi preživeli", rekla je ona, pa opisala još jednu razliku, koja je uključivala pranje veša po boji, pravilo koje poštuju mnogi Balkanci, a o kom, kako kaže, oni ništa ne znaju.

@sakitsunami 4. STVARI KOJE BI STAVILE AMERIKANCE U KOMU! Da li mi je promaklo nešto? 🤔 #balkan #amerikanci #srbija #crnagora #hrvatska #bosna #sakitsunami24 ♬ Pink Friday Girls - Nicki Minaj

Šta je to šokiralo Amerikance?

A onda je u sledećem TkTok video podelila još neke razlike.

"Balkanski školski sistem. Činjenica da imamo veliki broj predmeta po godini je za Amerikance nenormalna. Kao neko ko je deo osnovne i srednje završio u Americi, pokušala sam da im objasnim kako sve kod nas funkcioniše i niko mi nije verovao, svi su bili šokrani. Ovde đaci obično maju oko sedam predmeta, naravno ima izuzetaka ali ja sam uvek imala sedam. Takođe svaki dan smo mali iste časove, identičan raspored. Što me dovodi do druge činjenice. U Americi ne postoje školske smene. Časovi u srednjoj školi kretali su u 8 i 30 i završili bi se u 15:30", rekla je.

Polaganje vožnje lakše nego kod nas

Takođe, dodala je još neke stvari koje su joj možda bile i najčudnije.

"Sledeća stvar koja bi ih stavila u komu bi bila šetnja. Ovde se svuda ide kolima, pritom, dosta njih koje ja znam prosto mrzi da šeta. Jednostavno su navikli da svuda idu kolima. Kada smo kod automobila, njihov koncept auto-škole je potpuno drugačiji. Svi znamo kako to izgleda u Srbiji, u Americi teorija za auto-školu traje šest sati i radi se onlajn. Za praksu ti možeš da odlučiš ko će da te obučava, da li instruktor da li osoba koja može da bude drug, drugarica itd. Svakako definitivno je lakše" zaključila je Sara.

Bonus video: IMATE NOVAKOV SUVENIR? Jedna Amerikanka zgrnula bogatstvo, njegove stvari MERE SE SA ŠEST CIFARA! Brajović: Đoković je darežljiv

01:44

IMATE NOVAKOV SUVENIR? Jedna Amerikanka zgrnula bogatstvo, njegove stvari MERE SE SA ŠEST CIFARA! Brajović: Đoković je darežljiv

(Espreso/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.