DA LI JE MED POSTAN? Odgovor na pitanje koje muči vernike iz godine u godinu
Med, Foto: Printscreen/Youtube/Fuller Farm

Post

DA LI JE MED POSTAN? Odgovor na pitanje koje muči vernike iz godine u godinu

Tokom posta, neke namirnice zbunjuju narod, a jedna od njih je i med

Objavljeno:

Ukoliko postite, sigurno pazite koje to namirnice smete da jedete, a koje su to zabranjene. Međutim, šta je sa medom?

Med
Medfoto: Printscreen/youtube/kuhajipeci

Da li je med dozvoljen tokom posta?

Svi sladokusci znaju da su udanima posta strogo zabranjeni dezerti, poput mlečnu čokoladu, razne vrste keksa, slatkiša, kolača, torta i druge slatkiša. Međutim, postoje različite alternative da zadovoljite svoju želju za slatkišima, neke od njih su: džem, sušeno voće, tamna čokolada, alva, a jedna od njih je upravo i - med.

Svi sveštenici navode primer Svetog Jovana, koji je tokom velikog posta koristio samo med.

DA LI MED IMA ROK TRAJANJA?

Da, med ima rok trajanja. Iako se veruje da med spada u namirnice koje ne mogu da se pokvare, to nije sasvim tačno. Opšte pravilo da je rok trajanja meda dve godine od trenutka proizvodnje, ali ne predstavlja rizik po zdravlje i ako ga pojedete posle isteka roka trajanja.Med se većinski sastoji od šećera, što sprečava razvoj mikroorganizama. Svakako će, nakon dugog stajanja doći do kristalizacije i promene strukture, ali ukoliko se drži van vlage i čuvan u odgovarajućim uslovima, i nakon isteka roka trajanja biće jestiv.​​​​​​

Benefiti meda

Med je supernamirnica, a ukoliko se osećate malaksalo ili imate vrtoglavicu, kašika meda će vam pomoći, jer daje snagu i energiju. Važno je znati da iako je zdrav, ne treba preterivati u količinama, te je dve kašike meda dnevno dovoljno da zadovolji potrebe organizma bez preterivanja.

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso/T.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.