KADA PLIVANJE ZA ČASNI KRST GUBI SUŠTINU? Otac Dragan objasnio da TAKMIČENJE NIJE GLAVNI CILJ
Otac Dragan, Foto: Kurir Televizija

BOGOJAVLJENJE

KADA PLIVANJE ZA ČASNI KRST GUBI SUŠTINU? Otac Dragan objasnio da TAKMIČENJE NIJE GLAVNI CILJ

Sam praznik Bogojavljenja podrazumeva da se proslavlja uspomena na događaj krštenja Hristovog u reci Jordan

Objavljeno:

Danas je praznik Bogojavljenje, a tradicionalno, širom Srbije, nakon liturgije, pliva se za časni krst.

Koji je smisao ovog običaja objasnio je sveštenik Otac Dragan iz hrama Svetog Đorđa na Banovom brdu.

- Sam praznik Bogojavljenja podrazumeva da se proslavlja uspomena na događaj krštenja Hristovog u reci Jordan kada se nakon krštenja javlja Sveta Trojica - Sin Božiji, Drugo lica Svete Trojice, glas Boga Oca koji se javlja sa neba, iDuh sveti koji se javlja u vidu goluba i silaz na Hrista. Dakle, Bog se projavljuje kao Trojica, kao tri ličnosti koje postoje u zajednici ljubavi, čija suština jeste ljubav. Od tog trenutka počinje Hristova propoved na zemlji i priprema za sve ono što će doći kasnije - rekao je sveštenik i dodao:

1 / 7 Foto: MONDO - STEFAN STOJANOVIĆ

- Sveti Jovan Krstitelj kao oličenje Starog Zaveta i granica Starog i Novog Zaveta svedoči za Hrista da je On istinski Mesija, istinski Spasitelj, Onaj koji je najavljen i obećan preko celog Starog Zaveta. Dakle, zbog toga Crkva Bogojavljenju pridaje poseban značaj.

Objasnio je kako se Bogojavljenje slavilo u ranoj crkvi:

- Sam čin plivanja za Časni Krst je novijeg datuma. Kad kažem novijeg datuma, govorim u kontekstu 2000 godina postojanja Crkve. Prvobitno uoči Bogojavljenja osvećivana je voda. Dok su ljudi pristupali Crkvi kao odrasli, kolektivno su uoči Bogojavljenja bili poguženi u osvećenu vodu, kršteni, da bi se na sam dan Bogojavljenja, na sam praznik, pričestili svetim tajnama. Dakle, i taj moment pogružavanja onih novokrštenih i sama ikona Bogojavljenja, na kojoj se Hristos vidi u reci Jordan, napravo je tu kolektivnu sliku, da treba i mi da se pogružimo.

A običaj plivanja za časni krst novijeg je datuma:

- Onda smo mi u donašnje vreme koje je takmičarsko, gde se svi nadmećemo, dodali taj jedan element plivanja, takmičenja. Ali sve dok nas taj običaj podseća na suštinu praznika, i na suštinu onog u šta verujemo, to ima smisla. Onog momenta kad zaboravimo u što verujemo i na što nas to poseća, sam čin će izgubiti svoj smisao.

Bonus video:

03:15

BOGOJAVLJANSKE TRKE I U KRAGUJEVCU, NIŠU, SREMSKOJ MITROVICI: Najmlađa učesnica ima samo 12 godina (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Kurir / Milan Vučković / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.