OVO SU NAJLEPŠE ČESTITKE I PORUKE ZA SVETOG JOVANA: Čestitajte domaćinima SLAVU i ulepšajte im dan
Sveti Jovan Krstitelj, Foto: Zorana Jevtić, Tamara Trajković

SVETI JOVAN KRSTITELJ

OVO SU NAJLEPŠE ČESTITKE I PORUKE ZA SVETOG JOVANA: Čestitajte domaćinima SLAVU i ulepšajte im dan

Jovanjdan se proslavlja 20. januara

Objavljeno:

U današnje vreme, nezaobilazni je običaj da se sms čestitkama obraduju najbliži za praznike, kao što su Nova Godina, Božić, Uskrs, Badnji dan i slično. Vremenom postalo je moderno da se i slava čestita na sličan način.

Kako je Sveti Jovan jedna od najčešćih slava kod Srba, odmah posle Nikoljdana, Aranđelovdana i Đurđevdana, nastao je veliki broj poruka kojima se može čestitati i Jovanjdan.

Jovanjdan se proslavlja 20. januara. Taj dan je posvećen hrišćanskom svecu Jovanu Krstitlju, koji je krštavao ljude u reci Jordan. Između ostalog sveti Jovan je krstio i Isusa. Pogubljen je po nalogu rimskog vladara Iroda, koji je naredio da se Jovanu Krstitelju odrubi glava.

1 / 2 Foto: SPC

Slavske čestitke

Ukoliko neko od vaših prijatelja, kolega i rođaka slavi svetog Jovana, možete im čestitati nekom od prigodnih poruka. Evo nekoliko lepih predloga:

Srećna Slava! Neka vam sveti Jovan prelije bačve sa vinom, domove sa žitom i zdravljem, a polja sa rodom i berićetom.

Evo nama divnog dana, naše slave SVETOGA JOVANA! On Krstitelj beše našega Gospoda, Preteča i Prorok Boga istinoga. O Jovane sveti, mi ti se molimo za sve one koje u Hristu volimo. Zastupnik nam budi pred prestolom Tvorca, izmoli nam milost kod Sina i Oca! Srećna slava, zdravi bili, u zdravlju je proslavili!

U čije se zdravlje pilo, sve mu zdravo i veselo bilo, da se uvek pesma ori, da se mudra reč prozbori, nek je srećna slava svima, da slavite vekovima!

Sretna ti slava domaćine! Da ti vinogradi budu puni grozđa a podrumi puni vina, da ti se njivom pšenica zlati, da ti se ambari napune kukuruzom, da ti se u kući dečiji smeh i pesma ore, da ti ukućani budu uvek isti, da tvojim domom vlada zdravlje, sloga i ljubav. Da ti je sretno i berićetno!

Ko je proslavlja ove godine, proslavljao je i do godine, punu i čestitu, sretnu i bogatu, mnogo leta, a sve za njegova života, on i njegova deca. Srećna Slava!

Domaćice vredna, prava, srećna tebi krsna slava, prekrsti se i pomoli nek prestane sve što boli, nek te prava vera snaži i neka ti dušu blaži. Srećna slava i sve najlepše!

Slavski dan Vam srećan domaćine, da imate goste fine, da zdravica dugo kruži, da se vino dobro služi, da u domu cveta sloga, da je zdravlje dar od Boga!

Pomogla ti krsna slava, zaštitila svakog tvoga, dok u crkvi kolač sečeš ti pomeni sveca svoga. On te štiti on te voli i zato se njemu moli. Srećna slava, domaćine!

Sveti je dan, takav nek bude, svog sveca slavi, a voli ljude. Podigni čašu takav je red, vino u čaši u duši med. Vino neka ti telo blaži, a vera nek ti dušu osnaži. Ovo je zdravica iz duše prava SREĆNA TI DOMAĆINE KRSNA SLAVA.

Dogoreva slavska sveća, nek vas prati svaka sreća. I nek tamjan zamiriše, sve nevolje nek izbriše. Nek vas vodi vera prava i neka je srećna krsna slava.

Nek drhtavi plamen slavske sveće, sagori svu tugu, muku i boli, neka se zauvek u tvojoj kući samo slavi, poštuje i voli. Ovo je želja iz srca, prava, srećna ti prijatelju krsna slava.

Nemoj danas ništa da te brine, sretna slava domaćine, Na stolu je slavski kolač žito i vino, trpeza je postavljena fino, Jovanjdan se večno slavi, živi bili i da ste zdravi!

Da slavite još sto godina, vi kod nas, a mi kod vas srećna slava!

Slava
Slavafoto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić, Filip Plavčić, Beta

U čije se zdravlje vino pilo, sve mu zdravo i veselo bilo, rodilo mu i žito i vino, ponajviše pšenica belica i u kući zdrava dečica.

Danas kada upalite slavsku sveću, neka vam Sveti Jovan donese sreću. Deca da vam rastu živa i zdrava, Srećna vam vaša Slava!

Slavska sveća neka podrhtava, zdravi bili srećna krsna slava, i nek tamjan miris širi, svaki nemir neka smiri. Bog vam svaku sreću dao i od zla vas sačuvao.

Običaji to su davni, običaji pravoslavni, da se slavi i proslavalja, da se krsti i nazdravlja. Slavite je svi u zdravlju radujte se pravoslavlju. Svojim dušom, srcem celim ja vam srećnu slavu želim.

Domaćine srećna slava, molim se za svakog tvoga, nek te vodi vera prava, u jednoga Hrista Boga. Čašu gore i nazdravi, i neka se vazda` slavi. Srećna slava tebi i tvojim ukućanima!

Domaćine svoga krsnog Sveca poštuj, on se uvek voli, Sveti Jovan tebe čuva za tebe se moli, proslavljajući njega slaviš samog Boga, prenesi svojoj deci da ne žive bez toga.

Svaki domaćin pravi, krsnu slavu slavi. Uz kolač, žito i sveću želim vam pravu sreću. Srećna slava.

Jovan Krstitelj zauzima posebno mesto. Zato ga Srbi slave često. On je krstio našeg Hrista, zato je njegova vera čista. Sa ponosom ovu slavu slavi, kao svaki vernik pravi! Srećna slava!

Srećna slava dragi domaćine u zdravlju je proslavite, na mlađe je ostavite, da je slave dok je sveta, zbog sreće i berićeta, običaji žive davni, slaviše nam preci slavni! Domaćine čašu gore mudre nek se reči zbore.

Bonus video:

00:49

ESPRESO TIKTOK: Kineska slava - Novak Đoković

(Espreso / Poruke i Čestitke / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.