POVEĆAN BROJ DECE OBOLELE OD RESPIRATORNIH INFEKCIJA: Dr Olivera otkriva o kom uzrastu je reč
Dom zdravlja/Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić / Ilustracija

Širenje respiratornih bakterijskih i virusnih infekcija

POVEĆAN BROJ DECE OBOLELE OD RESPIRATORNIH INFEKCIJA: Dr Olivera otkriva o kom uzrastu je reč

Povećan broj zaražene deca, doktorka navodi preventvne mere

Objavljeno:

Povećan je broj dece obolele od respiratornih virusnih i bakterijskih infekcija, a u Domu zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli u ponedeljak je pregledano oko 1.200 dece, dominantno školskog uzrasta.

― Mi smo jedan od najvećih, ali i najrazuđenijih domova zdravlja u Beogradu. Samo u ponedeljak na svim punktovima bilo je oko 1.200 pregledane dece ― rekla je načelnica pedijatrije DZ Palilula. dr Olivera Todorović.

Ona je navela da se javljaju deca svih uzrasta, ali da je za 30 odsto veći broj školske dece.

― Nadamo se malom preseku i smanjenju za praznik od 15. do 19. februara. Dominantne su respiratorne virusne infekcije, korona virus, adenovirusi, influnca, sincicijalni, pertusis, varicele, šarlah, kao i stomačni virusi ― rekla je dr Todorović.

Dom zdravlja/Ilustracija
Dom zdravlja/Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Prema rečima doktorke, terapija koja se daje oboleloj deci je uglavnom simptomatska - tri, pet do sedam dana prati se opšte stanje deteta.

― Starija školska deca donose mlađoj, ali i vrtići kao kolektiv su mesta gde se širi zaraza, kao i škole, ali to je uobičajeno za ovo doba godine. Jedino nismo očekivali povećan broj dece obolele od velikog kašlja. Nažalost, tu su najugroženiji najmlađi, odojčad koja nisu primila ni jednu ili jednu dozu vakcine ― kaže dr Todorović.

Ona je dodala da, iako je povećan broj preventivnih pregleda, savetovalište radi.

― Redovno dajemo vakcine po preporuci Batuta deci za upis u prvi razred, prvo vakcine MMR i Tetraxim koji ima per komponentu pa onda zakazivanje pregleda kod specijalista, pregledamo kartone godista 2015. i 2016, kao i dece uzrasta od godinu do 5 godina i pozivamo da dođu zbog propuštenih doza kako bi smo podigli procemat imunizovanih koji mora biti preko 95 posto ― rekla je dr Todorović.

Ona ukazuje na preventivne mere morbila i pertusisa koje predstavlja vakcina, a preventiva za viruse:

  • smanjeno okupljanje
  • redovni obroci
  • san
  • suplementi

― Sada je broj vakcinisanih od MMR-a oko 80 odsto, što je nedovoljno. Broj vakcinisanih od pertusisa oko 90 posto pred školu, a u drugoj godini 86 posto što je svakako nedovoljno ― zaključila je dr Todorović.

Bonus video:

05:06

OD OVE BOLESTI DECA UMIRALA DO 2. GODINE! Dr Nikolić: Kad se sretnu dvoje sa ovakvim genom i naprave potomstvo, VELIKI JE RIZIK

Espreso / Telegraf / prenela: A.S.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.