BORBA PROTIV AKUŠERSKOG NASILJA SE NASTAVLJA: Zahtevi za pratnju porodilja predati na 20 lokacija
Zahtevi za pratnju porodilja predati na 20 lokacija, Foto: Rina

akušersko nasilje

BORBA PROTIV AKUŠERSKOG NASILJA SE NASTAVLJA: Zahtevi za pratnju porodilja predati na 20 lokacija

Da bi porođaju prisustvovala osobva od poverenja potrebno je da se ispune odgovarajući uslovi.

Objavljeno: 11:43h

Reagujući na slučajeve akušerskog nasilja više od 190.000 građana na platformi "Kreni-promeni", potpisalo je peticiju kojom od Ministarstva zdravlja traže da se u porodilištima u Srbiji omogući besplatna pratnja porodiljama u sali. Zahtevi su juče predati na 20 lokacija širom Srbije.

Do korone žene u niškom porodilištu mogle su da se porađaju u prisustvu muža, to se nije naplaćivalo, ali su očevi morali da pohađaju školu roditeljstva. Na Klinici za ginekologiju kažu da ova usluga zbog virusa trenutno nije dostupna

― Najveći broj u toku jedne godine je bio 2017. godine kada je 63 njih prisustvovalo porođaju svojih supruga i dočekalo najradosniji dan u njihovom životu. To su ljudi koji žele da budu tu, upoznati su sa svim koracima koji se dešavaju u porodilištu i oni su odlična potpora kako porodiljama, tako i nama― ističe direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Niš doc. dr Dejan Mitić.

Jedna porodilja iz Vranja je sredinom januara prijavila policiji dvoje ginekologa zbog lošeg tretmana na porođaju. Taj slučaj akušerskog nasilja, kao i mnogi drugi koji se pojavljuju u javnosti, izazvali su proteste kojime se pridružilo i više udruženje u Vranju. Podneli su zahtev za prisustvovanje osobe od poverenja na porođaju, međutim, kako ističu u Zdravstvenom centru u Vranju, dok se ne završi započeto renoviranje zgrade ginekologije nije moguće odgovoriti na zahteve pozitivno.

― Ono što je dobro za sve nas jeste da se krajem maja pušta kompletno ginekološko odeljenje sa porodilištem i u tom nekom novom prostoru će se steći uslovi da postoje pratioci prilikom porođaja. Da bismo imali pratioce moramo zadovoljiti osnovne uslove, a to su brisevi grla i nosa, koprokultura i moći će se doći u porodilište― rekao je direktor Zdravstvenog centra u Vranju dr Saša Đorđević.

Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava SOS telefon Vranje navodi da nisu zadovoljni odgovorom. "Renovirati staru zgradu je u redu, ali bebe ne mogu da čekaju renoviranje, bebe se rađaju svakog dana", objašnjava Antić Ristićeva. I Novi Pazar je jedan od gradova koji želi da da svoj doprinos u prevenciji potencijalnog akušerskog nasilja i spreči prebacivanje krivice s jednih na druge.

― Šta god da se desilo na porođaju ovim bi smo sprečili bilo kakav vid i zloupotrebe službenog položaja i time da porodilje svaljuju krivicu na lekare― kaže Amina Kurtanović Nikšić, majka. I Aida Šemović smatra da bi bilo poželjno da neko bude uz porodilju i olakša joj muke.

― Po zakonu o upravnom postupku nama bi Opšta bolnica trebalo da odgovori u roku od 15 dana. Ovo je jedan evropska tekovina koja prosto treba da zaživi svuda, a Novi Pazar je svakako evropski grad i treba da se uvrsti sa gradovima sa takvom praksom― navodi član organizacije "Kreni-promeni" Veljko Raković.

Upravni odbor Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, gde je nedavno majka Marica Mihajlović optužila lekara da je izgubila bebu zbog akušerskog nasilja, usvojio je pre dve nedelje odluku da prilikom porođaja uz porodilju bude jedan pratilac koga bira prododilja, međutim zbog aktuelne epidemiološke situacije posete su zabranjene.

Bonus video:

03:59

ANA BRNABIĆ NA KURIR TV: Završićemo i beogradski metro, kao što smo puteve i bolnice

Espreso / RTS / prenela: A.S.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.