UMRO JE DRUG TITO: On je izgovorio reči zbog kojih je zanemela Juga, a evo šta kaže danas o tome! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

trenutak za istoriju

UMRO JE DRUG TITO: On je izgovorio reči zbog kojih je zanemela Juga, a evo šta kaže danas o tome! (VIDEO)

Ponekad pogleda TV snimak pročitane rečenice o Titovoj smrti i, kaže, naježi se, uhvati ga čudna trema
Objavljeno:

Umro je drug Tito!

Ovu vest pročitao je pre tačno 37 godina Miodrag Mile Zdravković, u to vreme već vrsni spiker RTV Beograd, i - postao legenda. Od tog 4. maja 1980, od 18.50, postao je "čovek za važne vesti", mada je i pre tog istorijskog datuma čitao informacije s teleprintera o Čehoslovačkoj 1968. ili o Konferenciji o nasvrstanima u Kairu, te saopštenje o Kenedijevoj smrti.

- Teška srca izgovorio sam ove reči, jer sam pre tog trenutka krišom plakao - priča nam Zdravković, koji je rođen u Rgotini kod Zaječara pre devet decenija, ratovao u NOB-u i uz veliku muku postao vrsni TV spiker.

- Desilo se da je ta vest pročitana, kako su kasnije novine pisale, "koliko dostojanstveno, toliko i potresno". Nije nigde objavljeno da sam te noći stigao kući u pola tri i tiho, tiho plakao.

Nakon toga, nisu ga dirali iz redakcije. Ostavili su ga da se nekoliko dana odmori i "dođe k sebi".

- Više od dva meseca znao sam da ću da pročitam tu vest - nastavlja čika Mile. - Svetolik Mitić, nakon čitanja, upita me da li sam hteo da zaplačem, izgledalo je da sam na ivici. Ne! Gledao sam u tom trenu gardistu kako steže usne. Izdržao je on, izdržao sam i ja. Ovu rečenicu trebalo je da pročita Lazar Koliševski, tadašnji predsednik Predsedništva SFRJ. On je puno plakao, nije imao snage. Naš snimatelj je snimio Lazara, ali nije vredelo. Još u februaru rečeno mi je da se ne udaljavam 40 kilometara od Beograda i da svakog sekunda budem pri telefonu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.