SRBIN BOŠKO I MUSLIMANKA ADMIRA SU ZAGRLJENI OTIŠLI U SMRT: Njihova priča je bila KAO NA FILMU, ali je kraj bio...
Boško i Admira, Foto: Printskrin/RTS

SARAJEVSKI ROMEO I JULIJA

SRBIN BOŠKO I MUSLIMANKA ADMIRA SU ZAGRLJENI OTIŠLI U SMRT: Njihova priča je bila KAO NA FILMU, ali je kraj bio...

O Bošku i Admiri, poznatijim kao “Sarajevski Romeo i Julija”, napisano je na stotine novinskih članaka

Objavljeno:

Simbol rata u Bosni i 31 godinu kasnije ostala je priča o tragičnoj smrti Bošnjakinje Admire Ismić i Srbina Boška Brkića koji su ubijeni 18. maja 1993. godine na Vrbanja mostu, dok su držeći se za ruke pokušavali da pobegnu iz Sarajeva.

O Bošku i Admiri, poznatijim kao “Sarajevski Romeo i Julija”, napisano je na stotine novinskih članaka, snimljeno je nekoliko dokumentaraca, filmova i pesama. Njih dvoje bili su različitih nacionalnosti – Admira je bila Bošnjakinja, a Boško Srbin, te su iz grada nameravali da odu dalje iz ratom pogođene zemlje.

Admira i Boško su bili zajedno devet godina. Za njihovu ljubav znali su svi i niko ih nije osuđivao jer su bili različitih nacionalnosti. Admira je studirala hemiju, Boško turizam. Ali planove o zajedničkoj budućnosti prekinuo je rat. Iscrpljeni stalnim granatiranjem i strahom od snajpera, Boško i Admira su odlučili da odu iz Sarajeva.

Kako je tvrdio američki reporter Kurt Skork, postojao je dogovor nadležnih, dve zaraćene strane u Sarajevu, bošnjačke i srpske, da par pređe liniju razgraničenja.

– Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obe strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bošnjačke strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio – napisao je Skork.

Boško i Admira
Boško i Admirafoto: Printscreen/Twitter/@CallMeTheFixer

Zagrljena tela dvadesetpetogodišnjaka ležala su sedam dana na mostu Vrbanja, a osmog su izvučena i sahranjena na groblju u Lukavici. Ni danas se ne zna ko je uputio smrtonosni rafal.

O “sarajevskom Romeu i Juliji” Japanci su snimili film, dokumentarac je snimljen i u koprodukciji “PBS’s Frontline”, “National Film Board of Canada” i “WDR Germany”, a režirao ga je Džon Zaritski.

Uz brojne članke i reportaže, o Bošku i Admiri, napisana je opera, komponovana muzika, rodili su se brojni stihovi. Mladi par je opevao i poznati pevač Bil Maden.

Sarajevska rok grupa “Zabranjeno pušenje” je 2013. snimila album sa udarnom pesmom “Boško i Admira”. Po završetku rata, 1996. godine, njihovi posmrtni ostaci su prebačeni su na groblje Lav u Sarajevu.

Ispod njihovog groba večni smiraj je pronašao, prema vlastitoj želji, i američki reporter Kurt Skork, ubijen je na ratištu u Sijera Leoneu 2000. godine.

Bonus video:

01:44

PRIJAVIO SAM SE I NAŠAO LJUBAV ŽIVOTA Stefan traži da im DRAGANA MIRKOVIĆ bude kuma! Bogdanka stidljivo: Gledaju mama i tata!

(Espreso / Blic žena / Marija Brčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.