"AKO BUDEMO IŠLI OVIM TEMPOM, MI ĆEMO PRIJAVITI EPIDEMIJU" Dr Maris o MALIM BOGINJAMA U SRBIJI
Dr Slavica Maris, Foto: Printscreen/Youtube/TV Prva

'Pandemija morbila

"AKO BUDEMO IŠLI OVIM TEMPOM, MI ĆEMO PRIJAVITI EPIDEMIJU" Dr Maris o MALIM BOGINJAMA U SRBIJI

Poražavajuća je činjenica da u današnje vreme imate dete koje ima 8 godina, a nije primilo nijednu vakcinu

Objavljeno:

"Dečak star 8 godina koji je oboleo od malih boginja, i koji nije primio nijednu vakcinu od rođenja, nalazi se na bolničkom lečenju u jednoj zdravstvenoj ustanovi, ne zato što ima komplikacije uzrokovane morbilima, već da bi se izolovao i da bi se njegovo zdravstveno stanje pratilo. Poražavajuća je činjenica da u današnje vreme imate dete koje ima 8 godina, a nije primilo nijednu vakcinu".

Ovo u intervjuu za Telegraf kaže dr Slavica Maris, načelnica Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, koja dodaje da iz godine u godinu raste broj nevakcinisane dece.

Prema njenim rečima, juče je bilo još nekoliko sumnji na morbile, a u školi u koju ide učenik drugog razreda koji nije vakcinisan nijednom vakcinom po kalendaru obavezne vakcinacije, preduzete su sve neophodne mere.

Vreme inkubacije traje, od sutra se možda javi još neki slučaj

Na pitanje kakva je situacija sa školom u koju je išao učenik koji nije primio nijednu vakcinu i kakve su mere preduzete u njoj, pogotovo u njegovom razredu, doktorka odgovara:

"U toku je pooštren epidemiološki nadzor. Mi sprovodimo nadzor nad svim eksponiranim osobama, odnosno nad onima koji su bili u kontaktu sa obolelim dečakom. U njegovom odeljenju ukupno je 29 učenika, od njih je, koliko smo dobili podatak od roditelja, 25 uredno vakcinisano. U toku su sada provere medicinske dokumentacije. Nadzor se sprovodi, svi roditelji dece iz razreda su upoznati, i u slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti kod dece treba da se jave lekaru i da to tretiramo kao suspektan slučaj".

Slavica Maris
foto: Printscreen/Youtube/TV Prva

Na pitanje da li ta deca uobičajeno idu u školu, ona odgovara potvrdno.

"Tako je, idu. Ta deca nisu obolela. Period inkubacije traje. Shodno vremenu kad je ostvaren poslednji kontakt sa obolelim, mi ne očekujemo pre 15. februara da se javi neki novi slučaj oboljenja", kaže doktorka Maris.

Poražavajuća činjenica

Svedoci smo, dodaje ona, da pored velikog kašlja, imamo i virus morbila, odnosno male boginje, koje su potvrđene kod 4 slučaja.

- Imali smo prvo obolelo dete koje je zaraženo od svoje majke, i jedno dete, poslednje, u pitanju je osmogodišnji dečak koji nije vakcinisan. Ne samo da nije primio vakcinu protiv malih boginja, već uopšte nijednu vakcinu to dete nije primilo. Ovo dete se trenutno nalazi na bolničkom lečenju u jednoj zdravstvenoj ustanovi ovde u Beogradu, ne zbog toga što ima neku komplikaciju bolesti, već zbog izolacije i praćenja njegovog zdravstvenog stanja - kaže dr Maris ističući da je veoma iznenađena činjenicom da deca nisu vakcinisana.

- To je poražavajuća činjenica, da vi u današnje vreme imate dete koje ima 8 godina, a nije primilo nijednu vakcinu. Znamo da vakcinacija predstavlja najefikasniju meru prevencije protiv određenih zaraznih bolesti. Zahvaljujući vakcinaciji mi smo iskorenili neke bolesti. Pomenuću velike boginje koje su nam pravile veliki problem u prošlosti, zatim poliomiolitis, odnosno dečiju paralizu. Ako govorimo o malim boginjama, o toj vakcini, ona je krenula da se primenjuje 1963. godine, a pre njene primene na globalnom nivou imali smo desetine miliona smrtnih slučajeva koji su uzrokovani upravo obolevanjem od malih boginja navodi ona.

Ispituju se sumnjivi slučajevi morbila

Male boginje, Morbile
foto: Profimedia/Ilustracija

Tokom jučerašnjeg dana bila su tri slučaja sumnje, ali ne znači da su sve sumnje male boginje, navodi dr Maris.

- Ispituje se. Sam početak infekcije je nespecifičan. Imate povišenu temperaturu, curenje iz nosa, gušobolju, to su simptomi koji se mogu javiti i kod drugih infekcija. To su prvi simptomi koji se javljaju i kod velikog kašlja. Tek u drugoj fazi bolesti bilo za male boginje ili za veliki kašalj, javlja se ta tipična klinička slika na osnovu koje ih lekar prepozna. Za veliki kašalj, to je intenzivan kašalj koji je praćen i zacenjivanjem, koji često može i da se završi povraćanjem, koji je izražen noću i uopšte uporan kašalj. Svaki kašalj koji traje duže od dve nedelje u ovakvoj epidemiološkoj situaciji, gde mi znamo da sada vlada epidemija velikog kašlja, treba posumnjati na ovo oboljenje i odmah se javiti lekaru - objašnjava.

"Postoji indicija da se proglasi epidemija"

Na pitanje koliko smo daleko od prijave epidemije morbila u Beogradu, dr Maris odgovara:

"Za sada, ako ovako bude išlo, mislim da postoji indicija. Ako budemo išli ovim tempom sa otkrivanjem potvrđenih slučajeva, mi ćemo analizirati i prijaviti epidemiju. Za sada još ne. Od ova prva dva slučaja, jedan je importovan. Mesto zaraze je bilo u inostranstvu. Dete je majka zarazila, tako da faktički to nam je lokalna transmisija, porodična epidemija. A evo ovaj treći slučaj nam je dokaz da je virus prisutan ovde i da cirkuliše i da možemo očekivati još obolelih".

Vakcina prevenirala 56 miliona smrtnih ishoda

Doktorka kaže da je dovoljan podatak da je, prema procenama SZO u periodu od 2020. do 2021. zahvaljujući aktivnoj masovnoj imunizaciji protiv malih boginja prevenirano 56 miliona smrtnih ishoda.

- Da li je to mali broj? Nije. I, svaki roditelj treba da se zapita, da shvati da on vakciniše svoje dete ne samo da bi zaštitio njega već i drugu decu, koja možda zbog uzrasta u kojem se nalaze ne mogu da prime tu vakcinu, ili zbog nekog svog osnovnog oboljenja, iz medicinskog razloga. Bolesti koje sam pomenula, veliki kašalj i male boginje, spadaju u najzaraznija oboljenja. Da bismo sprečili epidemijsko širenje ovih bolesti, moramo da stvorimo taj bedem imunizovanih osoba da bude minimum 95 odsto. Svedoci smo da nam upravo iz godine u godinu pada obuhvat imunizacijom. Nekada opravdano. Imali smo situaciju sa pandemijom, gde je na globalnom nivou, ne samo kod nas, nego i u Evropi i svetu osetan bio pad obuhvata imunizacijom - ističe dr Maris.

U Beogradu je, kaže, 2017. godine obuhvat prvom dozom MMR vakcinom bio 65 odsto.

Insulin, Lek, Vakcina, Insulinska pumpa
foto: Profimedia

- Jako nizak. I, upravo "zahvaljujući" tako niskom obuhvatu desila nam se epidemija. Prvi slučajevi su zabeleženi krajem 2017., a u 2018. je buknula epidemija malih boginja gde smo imali u celoj Srbiji nešto malo manje od 6.000 obolelih osoba a 15 smrtnih ishoda - napominje ona.

Zaboravili smo na imunizaciju

Dr Slavica Maris kaže da smo u Beogradu imali 2.150 obolelih osoba.

- U takvoj situaciji kada imamo veliki broj obolelih osoba, kada se mnogo o tome piše i govori, stekao se utisak da su se roditelji ponovo vratili imunizaciji. Tako smo 2018. godine na teritoriji Beograda imali obuhvat imunizacijom prvom dozomMMR vakcine od 98 odsto, što je zaista, u odnosu na 65 bio značajan porast. Međutim, čim se završila epidemija i vratili se u uobičajene svoje tokove, opet smo zaboravili na vakcinaciju, i ponovo je krenuo pad obuhvata, tako da je 2021. godine obuhvat bio 68 odsto, 2022. blag porast 82 odsto i prema preliminarnim podacima za 2023. godinu bio je 88 odsto. Ima blagu tendenciju porasta, ali to je i dalje nedovoljno u odnosu na 95 odsto. Jer, iz godine u godinu nagomilava nam se broj dece koja nisu vakcinisana i virus ako cirkuliše ili drugi mikroorganizmi uzročnici bolesti, naleti upravo na te osetljive osobe i dolazi do izbijanja epidemija - objašnjava doktorka.

Bonus video:

04:17

VAKCINA

(Espreso/Blic/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.