OVAJ ČOVEK JE ODBIO DA BOMBARUJE JUGOSLAVIJU! Njegove reči ćemo VEČNO PAMTITI, a ovako su mu se SRBI odužili (FOTO)
NATO bombardovanje Jugoslavije, Foto: EPA STR YUGOSLAVIA OUT

OMILJEN JE U SRPSKOM NARODU

OVAJ ČOVEK JE ODBIO DA BOMBARUJE JUGOSLAVIJU! Njegove reči ćemo VEČNO PAMTITI, a ovako su mu se SRBI odužili (FOTO)

Na dan 18. februara 1968. godine rođen je Grk Marinos Ricudis, nekadašnji kapetan grčke mornarice koji je odbio da bombarduje Srbiju

Objavljeno:

Na dan 18. februara 1968. godine rođen je Grk koji je omiljen u srpskom narodu. Njemu je juče bio rođendan, a reč je o Marinosu Ritsoudisu, nekadašnjem kapetanu grčke mornarice tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Njemu su Srbi na društvenim mrežama čestitali rođendan, a on se svima zahvalio. Marinos Ritsoudis je bivši pripadnik grčke ratne mornarice koji je u Aprilu 1999. godine kada je NATO otpočeo bombardovanje SR Jugoslavije odbio naređenje da sa brodom pomogne NATO snagama u Jadranskom moru.

Iako je i Grčka članica NATO-a, ona nije učestvovala u vazdušnim napadima na SRJ, ali je Ritsoudisov brod poslala u Jadransko more. Posada je bila razočarana takvom odlukom vlade, a Marinos Ricudis umesto da krene na naš narod, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju i vratio svoj brod nazad u luku.

 Marinos Ritsoudis
Marinos Ritsoudis foto: Printscreen7Facebook/Srpska Naučna Televizija

Mnogi grčki mornari stali su uz svog kapetana, imao je podršku naroda, ali ga je ipak vojni sud 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora, uslovno na tri godine. Pritvorom se nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

Njegov odgovor na sudu je glasio: "Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod". I posle toliko vremena i nedaća koje mu je doneo hrabri gest 1999. godine, koji mu je poremetio život i uništio karijeru, on i dalje sa puno ljubavi i simpatija govori o našoj zemlji i divi se hrabrosti našeg naroda.

Na svečanosti u zgradi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, dana 23. januara 2018. godine, uručen mu je Orden Svetog cara Konstantina. Puno toga u Srbiji je nazvano po njemu. Ima mural u Dunavskoj ulici na Dorćolu, ima park u Rumi, ulicu u Nišu, a takođe postoji i košarkaški klub "Marinos Ritsoudis“ iz Niša.

Bonus video:

04:06

ODLUKA NA JESEN! MOGUĆ SUKOB VELIKIH SILA ILI PAD NATO PAKTA?! Miletić tvrdi: Rusi se spremaju za to, OVAJ događaj će presuditi

(Espreso/ HappyTv/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.