KAKO SU SE VOLELI JOVANKA I TITO?: Ovako su se upoznali i zaljubili Tito i Jovanka
Jovanka i Tito, Foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

LJUBAVNA PRIČA

KAKO SU SE VOLELI JOVANKA I TITO?: Ovako su se upoznali i zaljubili Tito i Jovanka

O odnosu Tita i Jovanke ne zna se mnogo

Objavljeno: 12:36h

Jovanka Broz, rođena Budisavljević, bila je žena Josipa Broza Tita i prva dama Jugoslavije. Bila je značajna figura u Jugoslaviji, ali da li znate kako je postala prva dama?

Jovanka i politički angažman

Za vreme Drugog svetskog rata, Jovanka je bila aktivni član u pokretu otpora prrotiv nacističke Nemačke, a upravo ovaj angažman je i privukao 32 godine starijeg Tita.

Mlada Jovanka
Mlada Jovankafoto: Profimedia

Jovanka je Tita upoznala u nakon što je zamenilaDavorjanku Paunović Zdenku na mestu sekretarice u njegovoj kancelariji, a poslovni odnos uskoro je prerastao u nešto više i par se tajno venčao u aprilu 1952. godine. Jovanka je tad imala 28 godina, a Tito 60.

Brak sa Titom

Iako su ostali u braku do njegove, Tito je retko pričao o svom braku i odnosu sa Jovankom. Važio je za privatnu osobu i voleo je da čuva svoju, ali i Jovankinu privatnost. Međutim, bio joj je podrška na javnim aktivnostima koje je imala kao prva dama zemlje. Kako se Tito retko izjašnjavao o njihovom odnosu, informacije o njima i njihovom braku su veoma malobrojne.

Nisu imali dece. Iako je Tito imao decu iz prethodnih brakova, Jovanka nije imala biološku decu.

Jovanka i Tito
Jovanka i Titofoto: Profimedia

Međutim, postoje svedočenja o njihovom odnosu i trzavicama koje su nastajale zbog Jovankinog mešanja u politički svet. U jednom izveštaju za Predsedništvo SFRJ piše da su forumi između 1974. i 1988. čak na 69 sastanaka raspravljali o Jovanki Broz. Tih godina je Jovanka bila optuživana da je sovjetski špijun, za odavanje državne tajne, šurovanje sa srpskim generalima, za postavljanje i smenjivanje najviših funkcionera...

Navodi se da već od 1975. godine nisu živeli zajedno, ali do formalnog razvoda nije došlo. Tokom 1975. godine nije bila prisutna na nekim Titovim inostranim posetama, a počele su da kruže glasine da se često svađaju. Tito je napustio njihov stan u Užičkoj 15 i sam se preselio u Beli Dvor. ostavljajući Jovanku samu. Navodi se kako Jovanka nije videla Tita od 1977. godine do njegove smrti. Napustila je javni život, a pojavila se samo na kratko na Titovoj sahrani. Nakon njegove smrti izbačena je iz svoje rezidencije u Užičkoj 15, i prisiljena da se preseli u Bulevar mira 75, gde je stavljena u kućni pritvor. Jovanka je bila bez ličnih dokumenata od 1980, godine sve do 2006. godine.

Kako su se voleli Jovanka i Tito?

Pitanje koje i dan danas nije razjašnjeno, bilo je često predmet spekulacija i različitih tumačenja. Brak dug skoro 30 godina obeležile su mnoge trzavice i problemi, ali i javni gestovi podrške. Neki istorijski izvori tvrde da je dubina njihovog odnosa bila ne samo na emotivnom, već i na ličnom nivou - imali su blizak odnos sa sličnim političkim i životnim uverenjima. Jovanka je bila prisutna u javnosti kao Titova podrška, međutim, u kasnijim godinama njihovog odnosa se povukla iz javnog života. Ovome su doprinele razne afere u koje se Tito navodno upuštao, ali i nesuglasice koje su bile česte u njihovom kompleksom odnosu.

Bolest i smrt

Jovanka je 23. avgusta 2013. primljena u Urgentni centar u Beogradu u teškom zdravstvenom stanju. Bila je u polusvesnom stanju, ustanovljen je začetak sepse. Preminula je 20. oktobra 2013. godine u 89. godini života.Na lični zahtev sahranjena je u Kući cveća.

Bonus video:

05:14

TITO SE POTRUDIO DA SE NJEGOVA SRBOUBILAČKA BIOGRAFIJA NE ZNA! Istoričar Cvetković: Ovaj momenat je po Brozovoj želji IZBRISAN

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.