NAJKONTRAVERZNIJA SRPSKA KRALJICA: Imala brak pre udaje za kralja Aleksandra, smrt prvog muža je ostala misterija
Draga Mašin, Foto: Wikipedia

Draga Mašin

NAJKONTRAVERZNIJA SRPSKA KRALJICA: Imala brak pre udaje za kralja Aleksandra, smrt prvog muža je ostala misterija

Draga Mašin važi za jednu od najintrigantnijih likova u srpskoj istoriji

Objavljeno:

Njena sudbina, od obične udovice do kraljice, bila je ispunjena dramom i tragičnim događajima. Njena smrt tokom Majskog prevrata 1903. godine ostavila je dubok trag u kolektivnom pamćenju srpskog naroda. Ova tragedija verovatno je inspirisala mnoge umetnike da stvaraju dela koja se bave temama ljubavi, politike i sudbine.

Draga Mašin upoznala je kralja Aleksandra Obrenovića na dvoru njegove majke, kraljice Natalije Obrenović. Tada je Draga bila dvorska dama na dvoru. Njihovaljubavna priča nije tipična dvorska bajka, već je obavijena kontroverzama i dramom sa krvavim završetkom.

Pre nego što je postala kraljica, Draga je imala brak iza sebe. Udala se za inženjera Svetozara Mašina sa samo sedamnaest godina. Njihov brak nije dugo trajao, jer je Mašin umro tri godine kasnije, od posledica alkoholizma ili, kako neki izvori tvrde, trovanja tabletama koje mu je mlada supruga navodno davala.

Jedna od najintrigantnijih ljubavnih priča
Jedna od najintrigantnijih ljubavnih pričafoto: Profimedia

Postoji priča da je tokom jednog bala u Kraljevu, kralj Milan Obrenović grubo našalio s Mašinom na račun krivine Lakat i serpentina na Šaševu. To je navodno teško pogodilo inženjera, koji je pao u depresiju. Legenda dalje kaže da se jednog dana čulo da se Svetozar Mašin ubio.

Tako je Draga Mašin, iako je izgubila svog prvog supruga, nastavila da živi i ostavila je dubok trag u srpskoj istoriji.

Svetozar Mašin bio je poznati građevinski inženjer Kraljevine Srbije, češkog porekla.

Rani život i obrazovanje:

Svetozar Mašin rođen je 13. februara 1851. godine u Valjevu, Kneževini Srbiji. Bio je sin Jovana Mašina, lekara kneza Mihajla i kralja Milana Obrenovića. Njegov mlađi brat, Aleksandar Mašin, bio je jedan od zaverenika u Majskom prevratu, a kasnije je postao načelnik generalštaba i ministar. Mašin je bio glavni inženjer na izgradnji železničke pruge do Leskovca. Takođe je radio kao rudarski inženjer u rudniku Lece kod Medveđe, obnavljao je stari rimski put blizu Petrovca na Mlavi, i bio je upravnik Podrinjskih rudnika.

Brak sa Dragom Lunjevicom:

Svetozar Mašin je bio prvi muž kasnije srpske kraljice Draga Lunjevice. Venčali su se u avgustu 1883. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi. Iako su zajedno živeli u više mesta (Krupanj, Leskovac, Petrovac na Mlavi, Kraljevo), njihov brak je potrajao svega tri godine - do Svetozareve smrti. Postoji nekoliko verzija o tome kako je Svetozar Mašin umro: od srčanog udara (navodno zbog previše pića), epilepsije, pa čak i samoubistva zbog ljubomore. Takođe se spekuliše da je možda ubijen.

Draga Mašin i Aleksandar Obrenović
Draga Mašin i Aleksandar Obrenovićfoto: Profimedia

Svetozar Mašin je sahranjen na groblju Karaul u Petrovcu na Mlavi. Draga je nasledila muževljevu penziju i zadržala njegovo prezime.

Nastavila je da živi u državnom stanu u Smederevu, gde je preminuli suprug ranije živeo. Njeno ime ostalo je upamćeno kao Draga Mašin, iako je kasnije postala kraljica Srbije kao Draga Obrenović.

Kralj Aleksandar je prvi put video Dragu na dan njenog venčanja sa Svetozarom Mašinom, ali je naredni susret sa njom ostavio trajan pečat na njega. To se desilo u Bijaricu, mestu u Francuskoj gde je boravila bivša kraljica Natalija. Njihova ljubavna priča, iako puna izazova, dovela je do njihovog venčanja i Dragine titule kraljice Srbije.

Nažalost, njihova sudbina bila je tragična. Ubijeni su zajedno tokom Majskog prevrata 29. maja 1903. godine po julijanskom kalendaru, odnosno 11. juna 1903. po gregorijanskom. Draga je tako postala poslednja kraljica Srbije, pošto je supruga kralja Petra I preminula pre njegovog stupanja na presto.

Njihova priča ostala je upamćena kao jedna od najintrigantnijih ljubavnih priča sa srpskog dvora.

Draga je bila dvorska dama na dvoru kraljice Natalije Obrenović. Njihova putovanja zajedno, uključujući posetu Rusiji, verovatno su imala uticaja na njenu percepciju sveta i umetnosti. Njeno venčanje sa kraljem Aleksandrom Obrenovićem izazvalo je mnogo kontroverzi i političkih nemira. Ova veza i brak bili su često tema priča i tračeva, što je verovatno doprinelo interesovanju javnosti za njenu ličnost.

Ukratko,Draga Mašin je često bila predmet zanimanja javnost, njen život i sudbina su ostavili riznicu neodgonetnutih pitanja u srpskoj istoriji.

Bonus video:

01:16

KRALJ MILUTIN JE DAVAO KILO ZLATA IZ NAŠIH RUDNIKA ZA KILO FARBE Kastratović: Sada sva prirodna bogastva poseduju NATO agresivci

(Espreso/LepoteSrbije/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.