KADA JE DOZVOLJENO JESTI RIBU? Za ovaj post važe najstroža pravila, ovo je važno znati
Riba, Foto: RINA

USKRŠNJI POST 2024.

KADA JE DOZVOLJENO JESTI RIBU? Za ovaj post važe najstroža pravila, ovo je važno znati

Važno je na umu imati i duhovnu stranu posta

Objavljeno:

Počeo je najvažniji, najduži i najstroži post u godini - Vaskršnji post. Traje sedam nedelja i završava se praznikom Vaskrsenja koji ove godine pada na 5. maj.

Za vreme posta cilj svih onih koji ga se pridržavaju jeste pročišćenje tela i duše, pa tako, pored izbegavanja određenih namirnica koje se ne smeju jesti dok on traje, takođe treba izbegavati i određena ponašanja kako bi se post ispoštovao u potpunosti.

Vaskršnji post nalaže uzdržavanje od mesa, jaja, sira, mleka, odnosno bilo kakve hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeno je jesti samo subotom i nedeljom, dok se riba može konzumirati na Blagovesti i Cveti.

1 / 8 Foto: Tamara Trajković

Svim ostalim danima posti se "na vodi", a pogotovo sredom i petkom. Odvajkada se prva tri dana prve nedelje Velikog posta poste posebno strogo, a isto važi i za poslednju nedelju posta, izuzev Velikog četvrtka kada se može posegnuti za vinom i uljem.

Važno je na umu imati i duhovnu stranu posta, koja podrazumeva uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela, te umnožavanju molitvi i dobročinstava!

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso / Blic žena / Stefana Pavlović / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.